JENS STOLTENBERG: ''România este un aliat de încredere''

Laura Boico
Politică / 12 mai 2016

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, aflat, astăzi, la Bucureşti cu ocazia inaugurării scutului antirachetă în România, a declarat că România este un aliat de încredere, iar "NATO se angajează solmen faţă de securitatea României, acum şi în viitor", a încheiat Jens Stoltenberg, potrivit televiziunilor de ştiri.

"România este un aliat foarte angajat şi de încredere, care a contribuit mult de-a lungul anilor la apărarea colectivă şi la securitatea noastră comună. Vă mulţumesc pentru angajamentele şi contribuţiile importante ale României la NATO. (...) România este un aliat de încredere, iar NATO s-a angajat solemn faţă de securitatea României, acum şi în viitor", a declarat Stoltenberg, în declaraţia de presă comună cu preşedintele Klaus Iohannis, susţinută la Palatul Cotroceni.

El a specificat că, România aduce o contribuţie importanţă la sistemul de apărare antirachetă al NATO, găzduind o facilitate Aegis Ashore la Deveselu care îi ajută pe aliaţii europeni să se protejeze împotriva ameninţărilor cu rachete din afara zonei euroatlantice.

"România joacă un rol constructiv în asigurarea stabilităţii în regiunea Mării Negre, un lucru important pentru securitatea noastră", a subliniat Stoltenberg.

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice a menţionat că NATO a reacţionat în mod decisiv la un mediu de securitate schimbat şi mai dificil.

"Ne-am sporit prezenţa în flancul estic al Alianţei, inclusiv în România. România găzduieşte un nou sediu aici, în Bucureşti, pe care l-am vizitat împreună anul trecut şi aţi activat Comandamentul multinaţional divizia sud-est, care este acum testat şi aştept cu nerăbdare să îl vizitez. Ambele facilităţi ne vor spori abilitatea de a planifica, de a efectua exerciţii şi de a consolida prezenţa forţelor dacă este necesar şi vom face şi mai mult. Nu pentru a ameninţa pe cineva, ci pentru a ne proteja naţiunile, pentru că Rusia a schimbat graniţe prin forţă şi continuă să îşi intimideze vecinii", a spus oficialul NATO.

De asemenea, el a mai afirmat că, Alianţa Nord-Atlantică depune eforturi pentru o relaţie mai constructivă cu Rusia, însă a subliniat că prezenţa crescută a forţelor ruseşti la graniţele NATO creşte riscurile de accidente şi incidente.

"Am văzut informaţii despre aceste divizii de ceva vreme şi cred că acest lucru face parte dintr-un tipar pe care îl tot vedem de câţiva ani, vorbim despre o Rusie tot mai asertivă, despre o acumulare masivă de forţe ruseşti, despre modernizarea sistemelor ofensive, de exerciţii militare mai frecvente şi mai aproape de graniţele NATO, însă ce este mai important este faptul că am văzut o Rusie care este dispusă să recurgă la forţa militară pentru a modifica graniţele în Europa, anexând ilegal Crimeea şi destabilizând estul Ucrainei şi tocmai din cauza acestui tipar, de câţiva ani, NATO a reacţionat şi am reacţionat implementând cea mai mare consolidare a apărării noastre colective de la finalul Războiului Rece", a spus Stoltenberg, după întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis.

Acesta a mai precizat că NATO are o prezenţă sporită în partea de est a sa cu forţe şi capacităţi.

"Este o reacţie la acţiunile agresive ale Rusiei în Ucraina şi trebuie să reacţionăm când vedem un astfel de comportament pe o perioadă lungă de timp, dar, în acelaşi timp, ceea ce facem noi este defensiv, este proporţional şi în deplin acord cu obligaţiile noastre internaţionale, iar NATO nu doreşte o confruntare cu Rusia, nu ne dorim un nou Război Rece şi vom continua să depunem eforturi pentru o relaţie mai constructivă cu Rusia şi considerăm că nu există nicio contradicţie între o apărare puternică, un comportament predictibil şi puternic din partea NATO şi ne dorim un dialog transparent şi reducerea riscurilor pentru că vedem că prezenţa crescută la graniţele noastre creşte riscurile de accidente şi incidente. Am văzut doborârea avionului rus deasupra Turciei, incidentul din Marea Baltică, am asistat la un comportament nesigur al aeronavelor ruseşti în preajma aeronavelor şi navelor americane. Avem nevoie de această combinaţie de putere şi angajament politic", a afirmat Stoltenberg.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb