Jens Stoltenberg: NATO discută punerea unor arme nucleare în stare de prealertă

F.D.
Internaţional / 17 iunie 2024

Jens Stoltenberg: NATO discută punerea unor arme nucleare în stare de prealertă

NATO discută desfăşurarea mai multor arme nucleare, scoaterea lor din depozite şi punerea lor în stare de prealertă, în contextul ameninţărilor în creştere din partea Rusiei şi Chinei, a declarat secretarul general al alianţei, Jens Stoltenberg, relatează Reuters.

Conform înaltului oficial, în prezent au loc consultări între statele membre privind transparenţa legată de arsenalul nuclear al NATO, ca metodă de descurajare.

"Nu voi intra în detalii operaţionale privind numărul de ogive nucleare care ar trebui să fie operaţionale şi care ar trebui depozitate, dar trebuie să ne consultăm în privinţa acestor probleme. Exact asta facem", a arătat el.

Stoltenberg a apreciat că "transparenţa ajută la comunicarea mesajului direct că suntem, desigur, o alianţă nucleară". El a adăugat că obiectivul NATO este o lume fără arme nucleare, "dar atâta vreme cât există arme nucleare, vom rămâne o alianţă nucleară, deoarece o lume în care Rusia, China şi Coreea de Nord au arme nucleare, iar NATO nu, este o lume mai periculoasă".

Secretarul general a afirmat săptămâna trecută că armele nucleare sunt "garanţia finală de securitate" a NATO şi o modalitate de menţinere a păcii.

Reuters reaminteşte avertismentele repetate ale preşedintelui rus Vladimir Putin că Moscova ar putea recurge la arme nucleare pentru autoapărare în situaţii extreme. Liderul de la Kremlin acuză Statele Unite şi aliaţii europeni ai acestora că împing lumea în pragul unei confruntări nucleare prin dotarea Ucrainei cu armament în valoare de miliarde de dolari, o parte din aceste arme fiind utilizate împotriva unor obiective de pe teritoriul Rusiei.

NATO, care şi-a asumat un rol mai important în coordonarea furnizării de arme pentru forţele ucrainene, nu discută frecvent în mod public subiectul armamentului, însă se ştie că SUA au desfăşurat arme nucleare în mai multe locuri din Europa.

Opinia Cititorului ( 18 )

  1. NATO cel defensiv este de fapt ofensiv.

    1. Nato cel defensiv ii aminteste rusiei cea agresive si amenintatoare cu are si ea, Alianta, rachete nucleare, ca sa inceteze retorica cu nuclearele ei obosite care oricum nu vor apuca sa traverseze granita rusa inainte de a fi doborate.

      ????

      si posibil din "inertie" sa cada doborate pe manant ucrainean - moldovean sau roman...

      s c c r e t 

      Atunci sa inceapa razboiul nuclear. Nu Rusia se extinde in coasta NATO. Este invers NATO se extinde in coasta Rusiei. Restul este propaganda ieftina.

      Mujicia cea “pasnica” ajunsa pana la Oceanul Pacific nu se extinde:-)

      Spune clar unde s-a extins cu baze cum se extinde NATO. Au venit la noi si-au pus bazele si ii platim la greu. Trupe de ocupatie. Pe unde se duc cei din NATO si fac baze. Pai numai defensiva nu este NATO acum. Europa va fi plina cu nucleare ca asa vrea NATO. Pai inseamna ca NATO vrea razboi cu orice pret. Apropo Ucraina nu este nici in UE si nici in NATO. Pentru ce platim atatia bani sa sustinem un razboi care nu are nicio treaba cu UE si cu NATO. Doar ca asa vrea USA.

      Rusia nu s-a extins de la un targ prapadit la un imperiu de la Pacific pana la Atlantic prin cuceriri ci sutele de popoare au cerut sa adere si sa fie exterminate. Vecinul cel alcoolic scoate si agita un ciomag nuclear dar ceilalti nu au voie sa scoata si ei ciomagul ca este escaladare. Cocoseilor vremea castilor si paturicilor oferite de fricosul Scholz a trecut la fel si timpurile cand macron pleda sa nu umilim rusia.

      Te rog, mars pe front in Ucraina.

      Noroc pe noi să avem oameni ca voi!

      Pe tine te privește doar dacă ai mâncare pentru ziua de mâine și nu ce se va întâmpla peste 1 an , 2,10  

    e nevoie de cel putin 5 pe pamant ucrainean "plantate" si se lasa pacea intre dobitoace!

    s c c r e t 

    postarea asta "JRaport SIPRI: Statele ce deţin arme nucleare îşi întăresc arsenalele atomice în faţa numeroaselor conflicte de pe glob".... si cu asta la care comentez... e miros de catapulta uranium price pe ch art.... dar tare imi e sa nu doboare "consumul in soc"...

    s c c r e t 

    1. Sa te vad cu uraniul tau dc doamne fereste se-mbata putler si pica pe butonul rosu.

      acum 3-4 ani...anuntam ca o sa fie boo pret uraniu...cine imi stie comenturile mai vechi...a profitat... la fel eram singurul de pe bursa ro care anuntam in comenturi ca o sa fie specula la energie cand erau postari pe sit ca noile contracte si preturi mai mici pentru clienti... cauta istoricul....

      nu imi doresc sa explodeze uraniu ca pret... ca ne baga pe toti in sperieti...dar daca astia o joaca cu cerere in crestere cele necesare productiei de etc... nu vad librarile sa fie mai mari ca cererea... de fel pretul la uraniu cade dupa ce apar capacitati noi productie care sa serveasca consumul... vedem ce o fi... 

      s c c r e t 

      vorbeste atunci cu taticul tau Putin sa plece in tara lui intinsa pe 8 fusuri orare si atunci o sa fie pace si nuclearele in hambare

    nu se va intampla nimic, stati calmi

    Ban.Cher.Vali 

    "El a adăugat că obiectivul NATO este o lume fără arme nucleare...".....caterinca maxima!

    S-au trezit defensivii.Ia-l și pe prostamol ăla de la oms și duceti-va, poate aveți treaba.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb