Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, se aşteaptă ca Suedia şi Finlanda să adere oficial la alianţă în noul an, a declarat el într-un interviu de sfârşit de an pentru DPA, potrivit Agerpres.
Stoltenberg nu a fost în măsură să spună când se va întâmpla exact acest lucru. Cu toate acestea, el s-a declarat "absolut încrezător că procesul de ratificare va fi finalizat la timp".
Stoltenberg a clarificat astfel că nu se aşteaptă ca Turcia să blocheze procesul de aderare pentru mult mai mult timp.
Cel mai estic membru al alianţei de apărare a refuzat până acum să ratifice aşa-numitele protocoale de aderare pentru a deschide calea aderării Finlandei şi Suediei la NATO.
Conducerea turcă îşi justifică poziţia faţă de cele două state pentru presupusul lor sprijin faţă de "organizaţii teroriste" precum Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK, interzis).
Dar există şi speculaţii că exporturile de arme suspendate de parteneri NATO ar putea juca un rol. De exemplu, Statele Unite au exclus Turcia din programul lor de avioane de luptă F-35 după ce guvernul de la Ankara a cumpărat sisteme de apărare antirachetă S-400 din Rusia, în ciuda preocupărilor considerabile de securitate din partea partenerilor NATO.
Suedia şi Finlanda au solicitat aderarea la NATO în mai, ca urmare a războiului Rusiei în Ucraina.
Până la sfârşitul lunii iunie, se părea că disputa asupra presupusului sprijin al Suediei şi Finlandei pentru "organizaţiile teroriste" a fost soluţionată.
Cu toate acestea, Turcia consideră acum că acordurile încheiate la acel moment nu au fost încă îndeplinite, în special de către Suedia. Ankara cere extrădarea presupuşilor terorişti, printre altele, aminteşte DPA.
Săptămâna trecută, ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat într-o conferinţă de presă cu omologul său suedez Tobias Billstrom că ei nu sunt "nici măcar la jumătatea drumului" în punerea în aplicare a acordurilor.
El a criticat, printre altele, oprirea recentă de către Curtea Supremă a extrădării jurnalistului Bulent Kenes, cerută de Ankara.
Întrebat dacă nu ar fi mai bine să existe opţiunea de suspendare a drepturilor de vot ale unor ţări precum Turcia, Stoltenberg a spus că nu există niciun motiv să se speculeze care ar fi abordarea dacă tratatul fondator este negociat astăzi.
El a remarcat că există şi diferenţe de opinii între aliaţi în probleme precum democraţia şi statul de drept, adăugând că NATO este un forum important pentru aliaţi de a-şi exprima îngrijorările.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.12.2022, 14:50)
Dictatorul Putin ia cerut prietenului sau dictatorul Erdogan sa puna frana extinderii NATO . Despre cine vorbim ? Putin si Erdogan sunt DOI criminali care si-au anihilat fizic opozitia din tarile lor . Despre ororile si crimele celor doi pe plan international nu spun nimic pt ca le cunoaste toata lumea .
2. La timp?
(mesaj trimis de Oarecare în data de 26.12.2022, 20:01)
Aderare la timp pentru ce?
Se pregătește ceva de părțile beligerante ale acestui război nenorocit sau ce?
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.12.2022, 20:21)
La timp sa te agiti tu, sa bagi batul prin gard, sa-ti pui intrebari tampite.
Au si ei un calendar de aderare, la timp, cum e prevazut in calendarul acela…
2.2. Mda (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de Oarecare în data de 26.12.2022, 22:42)
Ești lămurit buștean. Când spui la timp, se presupune logic un termen limită al calendarului de aderare.
La timp nu e totuna cu parcurgerea tuturor etapelor de aderare a unor noi țări la NATO.
O fi calendarul mayas.
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.12.2022, 05:47)
la timp pentru obiectivele operatiunii speciale ruse, sau mai nou razboiului recunoscut de putin, din ucraina
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.12.2022, 20:32)
Foarte plictisitor,
chiar si contra cost
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.12.2022, 08:22)
ALTE TEPUSE NATO IN COASTA RUSIEI.