Jinga: Examen de admitere la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Bucureşti - 3.844 candidaţi înscrişi; 65 au lipsit

T.B.
Miscellanea / 23 iulie 2023

Jinga: Examen de admitere la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Bucureşti - 3.844 candidaţi înscrişi; 65 au lipsit

Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti a organizat, duminică, la Complexul Expoziţional ROMEXPO, examenul de admitere în ciclul de studii universitare de licenţă pentru ocuparea a 1.625 de locuri scoase la concurs, dintre care 1.245 finanţate de la bugetul de stat şi 380 - cu taxă, conform agerpres.ro.

Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti, Viorel Jinga, a precizat, la o conferinţă de presă, că la examen s-au înscris 3.844 de candidaţi, plus 143 de candidaţi la medicină militară, dintre care au lipsit 65 de candidaţi, apreciind că prezenţa este foarte bună.

"Admiterea la Universitatea de Medicină farmacie Carol Davila din Bucureşti este în fiecare an o provocare pentru că prin modul în care selectăm viitorii studenţi asigurăm viitorul medicinei româneşti de mâine. În acest an sunt înscrişi 3.844 de candidaţi, plus 143 de candidaţi la medicină militară. Astăzi au lipsit 65 de candidaţi - 41 la medicină, 14 la stomatologie, opt la FMAM (Facultatea de Moaşe şi Asistenta Medicală) şi doi la farmacie. Deci, considerăm că prezenţa este foarte bună. Probabil că examenul de ieri de la Braşov a făcut ca unii dintre candidaţi, care probabil au ieşit acolo, să nu mai vină astăzi la admitere. Dar, în general, considerăm că prezenţa este foarte bună", a spus Jinga.

El a spus că aceşti candidaţi se pregătesc de circa doi ani pentru admiterea la medicină, încă din clasa a XI-a, menţionând că Asociaţia studenţilor în medicină din Bucureşti le-a asigurat o simulare şi un tur în facultate.

Viorel Jinga a afirmat că cei care se îndreaptă spre Facultatea de medicină trebuie să o facă din "vocaţie, înţelegând rostul de a îngriji mai târziu pacienţii".

"Sigur că este o concurenţă bună, spunem noi. Mulţi spun că în anii trecuţi, în anii de înainte de '89 erau şapte-opt pe loc, acum au crescut foarte mult numărul locurilor, fiind şi alte facultăţi (...). Faţă de ceilalţi, noi am păstrat manualul de liceu, de asemenea am păstrat modalitatea de a alege între fizică şi chimie, alţii având doar biologie şi chimie la examen. Considerăm că acei 15%, care au venit şi dau proba la fizică sunt copii foarte buni în domeniul respectiv şi fizica este una disciplinele foarte importante în pregătirea unui medic, mai ales în anumite specialităţi", a spus Jinga.

Potrivit rectorului, la locurile pe buget, concurenţa este de 3,7 la stomatologie şi 3,5 la medicină.

"La medicină avem 250 de locuri la taxă şi (...) o să reducem foarte mult în anii viitori locurile de la taxă, pentru că în fiecare an există disputa pentru note, de unde pleacă anumite nemulţumiri. Atunci o să reducem la minimul locurile cu taxă, pentru că aceste reclasificări anuale înseamnă supărări uneori din partea unor colegi studenţi care spun că nu este uniformitate în pregătire şi în mai ales în evaluare", a adăugat Jinga.

Cătălin Cîrstoiu, decan al Facultăţii de Medicină Bucureşti, a spus că admiterea la medicină este un examen dificil şi candidaţii sunt conştienţi că urmează un învăţământ care nu se termină niciodată pe parcursul unei lungi cariere.

"Eu aş vrea doar să spun că sunt extrem de încântat şi mulţumit, aşa, în sinea mea, pentru faptul că există copii la 18 - 19 ani care învaţă şi care vin la un examen de admitere dificil, care are anumite cerinţe şi, iată, că aceşti copii aleg un drum nu uşor, un drum greu. Cred că sunt conştienţi de faptul că urmează şase ani de învăţământ universitar, după care şase ani de Rezidenţiat şi urmează de fapt un învăţământ care nu se termină niciodată pe parcursul unei lungi cariere. M-aş dori ca ei să trăiască vremurile când profesia medicală va fi considerată aşa cum trebuie la nivel social, iar noi, cadre didactice, împreună cu partenerii noştri deja studenţi, trebuie să realizăm că învăţământul trebuie să fie centrat pe student, dedicat nevoilor studenţilor şi poate aşa parteneriatul dintre noi şi ei va deveni unul durabil, unul de calitate, în care studenţii să ia de la mentorii lor, aşa spune şi jurământul lui Hipocrat, meseria pe care o vor face o viaţă. (...) Noi vom duce mai departe tradiţia în toate clinicile noastre universitare. În aproape toate spitalele din Bucureşti sunt specialişti, sunt clinici universitare ale Facultăţii de Medicină şi cred eu, în viitor, să putem avea o infrastructură destinată numărului de studenţi pe care îl avem", a spus Cîrstoiu.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. ar trebui ca guvernul sa ia in considerare ce spun oamenii bine intentionati si care cunosc REALITATEA precum managerul de la Pantelimon Alina Ivan. cu puturosi si rau intentionati precum rafila nu ne vindecam de nimic . out rafila ! mai voiati sa-l faceti si presedinte !

    1. P,S , scuze Alina Ion

      Ai ramas cu Ivan in minte:-)...De la el iti vin comentariile:-)?

    Statul roman investeste destui bani pentru a mentine nivelul invatamantului medical la un nivel decent.

    Am fost impresionat neplacut ieri la TVR cand reporterul lua un interviu unor tineri fericiti ca au trecut examenul de admitere dar ca la absolvire nu au de gand sa ramana in tara. Desigur au acest drept dar nu este corect sa beneficieze de locuri bugetate. Cred ca este timpul ca cei care beneficiaza de locuri bugetate si de rezidentiat sa se semneze un angajament ca vor lucra o perioada in tara. in caz contrar sa restituie cheltuielile de scolarizare.  

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb