JLL: Trimestrul 3 creează premisele celui de-al cincilea an consecutiv de creştere pe piaţa industrială

G.D.
Companii / 3 noiembrie 2022

Mihai Escu, Senior Consultant Industrial

Mihai Escu, Senior Consultant Industrial

Evoluţia pieţei industriale din România în primele nouă luni ale anului confirmă aşteptările analiştilor cu privire la posibilitatea stabilirii unui nou record istoric până la finalul anului 2022, continuând astfel o traiectorie ascendentă începută în 2018, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, piaţa industrială din România a continuat să aibă o evoluţie impresionantă în T3 2022, cererea brută ajungând la o valoare record de aproximativ 408.700 m², faţă de 188,400 m² în trimestrul doi şi 129,000 m² în aceeaşi perioadă a anului trecut.

În primele nouă luni ale anului, cererea brută a înregistrat o creştere de 68% faţă de acelaşi interval din 2021, atingând valoarea de 881,400 m², faţă de 525,400 m².

"Nu sunt surprinzătoare volumele înregistrate pe piaţa inchirierilor de spaţii industriale moderne, iar evoluţia ultimului trimestru este în linie cu aşteptările noastre cu privire la anul 2023. Interesul companiilor din sectoarele de retail, logistică şi producţie se menţine la un nivel semnificativ în continuare", a declarat Mihai Escu, Senior Consultant Industrial.

Un sfert din totalul suprafeţei închiriate în T3 a vizat chiriaşi din sectorul de retail, în timp ce logistica s-a situat pe locul al doilea cu 14% din total.

"Retail-ul şi logistica predomină în continuare în ceea ce priveşte cererea de spaţii industriale în contextul menţinerii consumului la un nivel ridicat în primele trei trimestre ale acestui an. Urmărim cu atenţie evoluţia acestui indicator, el fiind cel mai puternic factor de influenţă asupra cererii de spaţii logistice în prezent", spune Mihai Escu, Senior Consultant Industrial.

În trimestrul al treilea s-au livrat 282,100 m², o valoare triplă faţă de cea din trimestrul precedent, fapt ce a adus stocul industrial modern din România la un total de 6,3 milioane mp inchiriabili. Ca urmare a numărului ridicat de livrări din T3, ratele de neocupare au înregistrat la nivel naţional o creştere de la 2.6% la 4%, un nivel în continuare redus.

"Urmărim cu interes evoluţia ratei de neocupare, fiind un indicator important în evoluţia negocierilor comerciale dintre proprietari şi chiriaşi. Un nivel crescut de spaţii disponibile într-o anumită zonă va pune presiuni asupra dezvoltatorilor de a încheia contracte de închiriere, conducând astfel la o flexibilizare a termenilor comerciali pentru acele spaţii. Cu toate că apetitul investitorilor este încă ridicat pentru dezvoltarea de spaţii industriale noi, estimăm că rata de neocupare se va menţine la un nivel redus, ceea ce va pune presiune pe chiriaşi în următoarele trimestre", a precizat Mihai Escu, Senior Consultant Industrial, se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb