Joaca de-a restructurarea Poştei ne costă milioane de euro

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Companii #Servicii Publice / 9 septembrie 2010

Joaca de-a restructurarea Poştei ne costă milioane de euro
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Cu două strategii de restructurare în patru ani, compania statului se adânceşte în pierderi

    2010 riscă să fie al doilea an consecutiv cu pierderi masive pentru Poşta Română

    Experimentele politice pentru restructurarea Poştei Române ne costă milioane de euro, iar pe compania naţională o afundă în pierderi.

    Din doi în doi ani, restructurarea Poştei devine subiect de analiză în Guvern, fie pentru alegerea consultantului, fie pentru refacerea strategiei de la zero.

    Iar rezultatele sunt tot mai proaste.

    Anul 2009 a fost primul an cu pierderi pentru Poşta Română, după 1990.

    Acum patru ani, Guvernul Tăricea-nu aproba un contract cu reputata firmă Roland Berger Strategy Consultants, care pentru 1,8 milioane de euro trebuia să livreze Poştei programul de restructurare la cheie.

    Doi ani mai târziu, acelaşi Guvern Tăriceanu aprobă strategia propusă de firma de consultanţă. Banii sunt plătiţi, conform contractului, dar aplicarea strategiei întârzie.

    Vine un nou Guvern, cu alte priorităţi politice, care vrea o altă strategie.

    După discuţii aprinse, Guvernul Boc acceptă, în iunie 2010, nevoia unei noi strategii de restructurare.

    Cu alţi bani.

    Surse din compania statului susţin că anul 2009 a fost unul dezastruos pentru Poşta Română, prin schimbarea repetată, pe criterii politice a şefilor, atât la nivel central, cât şi în teritoriu.

    Ceea ce se vede în rezultatele companiei pe anul trecut.

    Iar perspectivele pentru acest an sunt şi mai proaste, deja pierderile ar depăşi 70 de milioane de lei pe primele şase luni din 2010.

    Sursele noastre mai susţin că noua strategie va face din Poştă o structură şi mai stufoasă, pentru satisfacerea clientelei politice în teritoriu, ceea ce va creşte automat cheltuielile cu personalul şi va afecta, implicit, rezultatul financiar al companiei.

    Proiectul firmei Roland Berger prevedea o analiză detaliată a situaţiei companiei naţionale şi măsuri concrete de reorganizare, cu etape şi termene clare.

    Acum, conducerea Poştei Române susţine, într-un răspuns remis ziarului BURSA, că proiectul respectiv nu se mai potriveşte cu situaţia actuală, dând vina pe criza financiară, dar admite că vor fi păstrate, în marea lor parte, propunerile fostului consultant: "Actualul context economic general determinat de criza financiară, necesitatea aplicării unui set de măsuri eficiente la nivelul C.N. Poşta Română S.A. menite să combată efectele negative ale crizei, precum şi necesitatea unei mai bune poziţionări pe piaţa de profil, au condus către reanalizarea strategiei iniţiale şi demararea unui proces de reorganizare şi modernizare în domeniile principale ale activităţii Poştei Române. Astfel, "Strategia de reorganizare şi modernizare a C.N. Poşta Română S.A.", aprobată prin HG în data de 17 iunie 2010 a preluat majoritatea măsurilor prevăzute în programul Roland Berger 2008, în vederea atingerii obiectivului general, corelându-le cu un alt set de măsuri necesar a fi aplicate în condiţiile economice actuale. Mai mult decât atât, realitatea economică avută în vedere la momentul adoptării prin HG nr. 1134/2008 a Strategiei de restructurare a C.N. Poşta Română S.A. diferă în mod semnificativ de realitatea economică actuală. Definirea unei noi strategii de reorganizare şi modernizare a avut la bază şi faptul că C.N. Poşta Română S.A. nu a reuşit să valorifice oportunităţile ivite pe piaţă, fapt ce a condus în timp la înregistrarea de pierderi majore pe principalele segmente ale activităţii sale."

    Păstrarea majorităţii măsurilor din vechea strategie face şi mai greu de înţeles de ce a fost nevoie de o nouă strategie, iar nu doar de adaptarea celei vechi la noile cerinţe, prin modificarea ei.

    Cum răspunsul conducerii nu precizează ce anume va fi păstrat şi ce ar trebui îmbunătăţit din vechea strategie nu putem face o comparaţie pertinentă între ele.

    Între timp, însă, politizarea instituţiei frizează ridicolul, iar banii cheltuiţi pentru diverse bunuri şi servicii riscă să facă din compania naţională cea mai amendată societate pe legea achiziţiilor publice.

    Între timp, avem un nou ministru al comunicaţiilor care poate opta el însuşi pentru o altă strategie de restructurare la Poşta Română.

    "Record negativ: 2009, primul an cu pierderi pentru Poşta Română".

    Doi şefi la un singur oficiu?

    Acuzată din interior că a dublat numărul de şefi la oficiile poştale judeţene, conducerea Poştei recunoaşte, parţial, acest lucru: "Referitor la numărul posturilor de conducere existente la nivelul oficiilor judeţene reţea poştală, vă comunicăm că, la unele structuri de tip oficiu judeţean de poştă existau două posturi de conducere, respectiv şef oficiu judeţean de poştă şi şef adjunct oficiu judeţean de poştă, chiar şi până în anul 2009. Vă mai informăm că, în prezent, la nivelul tuturor structurilor de tip oficiu judeţean reţea poştală există două posturi de conducere, astfel: director de restructurare şi director operaţional judeţean. Aceste posturi există în structura oficiilor judeţene reţea poştală în baza unor hotărâri ale Consiliului de Administraţie al C.N. Poşta Română S.A.".

    Opinia Cititorului ( 9 )

    1. articol scris dupa ureche. guvern tariceanu contracte in 2007-8 pe 5 ani BETON CCMunca BETON 2008-2018, pana de curand conducere SINDICALA (psd).angajari masive 2007-8. actualii conducatori legati de maini se zbat sa REFORMEZE la p.s. aveti dreptate al doilea impus de sindicat. politizarea face programul guvernului iar rezultatele se vor VEDEA CAT DE CURAND si vor fi benefice.

      1. esti cumva postas la PDL?

        10 minute m-am zbatut sa-i explic unui postas diferenta dintre plic si mandat postal...si cand a devenit un picut mai agresiv a trebuit sa cedez...Mare ghinion ca in anumite situatii ,cele care au legatura cu statul trebuie sa depindem de cativa semianalfabeti , coletarie,corespondenta , se face mult mai onorabil apeland la firmele private de curierat ...

        cum naiba s-a reformat Posta, postasule, sau tu stai numai pe net si trimiti plicurile prin email??

      Posta este una din institutiile fundamentale ale unei tari. Trebuie salvata de la faliment.

      trebuie desfiintate toate megastructurile din CNPR, in speta Sucursalele, Centrele regionale si sa fie lasate Oficiile judetene de Posta cum au fost in 1991.aceasta ar fi cea mai buna restructurare. Acum personalul administrativ este imens.Este suficient un singur conducator intr-un judet Oficiul judetean sa apartina de Companie, fara intermediari, dar probabil nu se vrea ?

      pana nu se desfiinteaza Centrele regionale nu va exista profit in Posta Romana !

      1. poate Bursa va face si o analiza a contractelor cu companiile de transport, acolo se sifoneaza banii... mult succes

        p.s incepeti cu Blue Air 

      Daca are pierderi de ce nu s-a micsorat salariul cu 25% si de ce se acorda angajatilor la plecarea in concediu 50% din valoarea biletelor de odihna, De ce are, conform declaratiilor oficiale aproape 60%, cheltuieli cu salriile. Cu astfel de masuri comuniste nu vor iesii din criza nici in 2020.

    Comanda carte
    veolia.ro
    Apanova
    rpia.ro
    danescu.ro
    Mozart
    Schlumberger
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    18 Oct. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9724
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
    Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    citiesoftomorrow.ro
    cnipmmr.ro
    thediplomat.ro
    hipo.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb