Joburile din HoReCa riscă să nu mai fie dorite de muncitorii străini

A.F.
Miscellanea / 22 martie 2024

Joburile din HoReCa riscă să nu mai fie dorite de muncitorii străini

Dacă anul trecut peste 50.000 de români au părăsit definitiv ţara, cel mai mare număr din ultimii 30 de ani, anul acesta deficitul forţei de muncă din România se agravează, chiar cu puţin timp înainte de începerea sezonului estival, motiv pentru care segmentul HoReCa are acum nevoie de peste 15.000 de noi angajaţi, conform unui comunicat remis redacţiei.

Conform declaraţiilor făcute de reprezentanţii Patronatului Importatorilor de Forţă de Muncă, piaţa muncii din România trebuie să înveţe să fie atractivă pentru muncitorii străini, care sunt curtaţi de alte ţări, capabile să le ofere condiţii de angajare net superioare.

,,În contextul actual, criza pieţei de muncă de la noi capătă noi dimensiuni, în sensul că se acutizează. A crescut exponenţial concurenţa pe pieţele asiatice la recrutare. Înseamnă că resursele se găsesc din ce în ce mai greu. Dacă până acum puteam recruta forţă de muncă din Sri Lanka în acord cu un anume plafon salarial, acum lucrurile se schimbă de la o zi la alta. Polonia, Ungaria, Croaţia şi Slovacia sunt ţări care au început să recruteze masiv din Asia de sud-est şi au salarii mai atractive decât cele din România, motiv pentru care este din ce în ce mai greu să atragem candidaţi la campaniile de recrutare a forţei de muncă pentru România, în contextul în care nu oferim salarii comparabile.", a declarat Romulus Badea, vicepreşedintele Patronatului Importatorilor de Forţă de Muncă din România.

Pentru a se alinia însă standardelor europene, angajatorii români nu doar că trebuie să le ofere salarii mai bune muncitorilor străini, însă este nevoie şi de o mai bună respectare a clauzelor contractuale, respectiv de acordarea zilelor libere legale, asigurarea plăţii la timp a salariilor, achitarea orelor suplimentare şi furnizarea unor condiţii conforme de cazare. În general este nevoie de garantarea unui tratament bun pentru muncitorii străini, comparativ cu cel asigurat de alte ţări europene.

Înainte de a se da start oficial pentru sezonul estival de anul acesta, Patronatul Importatorilor de Forţă de Muncă le recomandă antreprenorilor români să angajeze forţă de muncă străină experimentată, doar dacă sezonalitatea business-ului lor o permite. În special personalul străin din ţările din Asia de sud-est, care au o vastă experienţă în ceea ce priveşte turismul de litoral.

,,Pentru angajatorii care au un program sezonier nu se pretează muncitorii străini, însă sunt foarte mulţi care au un program continuu sau care au hoteluri şi la munte sau organizează în permanenţă evenimente în afara sezonului. Pentru aceste business-uri pot fi găsiţi angajaţi cu experienţă în domeniu. Ţările cele mai relevante sunt ţări precum Sri Lanka, numită în 2019 de către Lonely Planet destinaţia numărul unu în lume pentru turism. India la fel are coastă cât cuprinde. Aici sunt angajaţii care lucrează de mult timp în domeniu şi sunt potriviţi şi pentru litoralul nostru.", este de părere Romulus Badea, vicepreşedintele Patronatului Importatorilor de Forţă de Muncă din România.

Şi sezonul acesta este plin de provocări în ceea ce priveşte găsirea forţei de muncă potrivite pentru anumite joburi. Cele mai căutate joburi pentru litoral anul acesta sunt cele de: ,,ajutor de bucătar, bucătar, room cleaning, spălător de vase, chelner şi beach bar waiters. În momentul de faţă, dacă am recruta acum, am recruta pentru sezonul 2025-2026.", a completat Romulus Badea.

Cert este că pentru angajatorii români, muncitorii străini sunt singura soluţie, în contextul deficitului grav de forţă de muncă din România, însă pentru ca piaţa muncii de la noi să mai poată beneficia de importul de forţă de muncă este nevoie rapid de modificarea standardelor de angajare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb