Joe Biden şi Xi Jinping încearcă să atenueze tensiunile SUA - China

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 14 noiembrie 2023

În fotografie, întâlnirea dintre preşedintele Biden şi preşedintele Xi Jinping la Summitul G20 de la Bali din 2022.

În fotografie, întâlnirea dintre preşedintele Biden şi preşedintele Xi Jinping la Summitul G20 de la Bali din 2022.

English Version

Cei doi lideri se întâlnesc mâine, la San Francisco

Preşedintele american Joe Biden şi omologul său chinez Xi Jinping au programată mâine, la San Francisco, o întâlnire văzută drept un nou efort de stabilizare a relaţiilor dintre primele două mari economii ale lumii.

Aceasta va fi a doua întâlnire între cei doi lideri după alegerea lui Joe Biden la Casa Albă şi vine la un an de la prima, care a avut loc la summitul G20 din Bali, Indonezia.

Potrivit Financial Times (FT), Biden şi Xi Jinping vor relua încercările de a opri deteriorarea abruptă a legăturilor dintre China şi SUA, care se află în cea mai proastă stare din ultimele patru decenii.

În ultimele luni, părţile şi-au reluat angajamentul la nivel înalt privind refacerea legăturilor. Recent a avut loc o vizită a secretarului de stat Antony Blinken la Beijing şi o deplasare la Washington a ministrului de Externe chinez, Wang Yi.

Washingtonul a salutat angajamentul în acest sens, dar oficialii americani au subliniat că summitul de mâine nu va avea ca rezultat acorduri mari, mai ales că se menţin tensiunile privind situaţia Taiwanului.

"Nu vorbim despre o listă lungă de rezultate", a spus un oficial american citat de FT, menţionând: "Obiectivele acestei întruniri privesc, într-adevăr, gestionarea concurenţei şi asigurarea că sunt deschise canalele de comunicare dintre părţi". Potrivit acestuia, faptul că anul viitor se vor derula alegeri atât în Taiwan, cât şi în SUA, ar putea pune presiune pe relaţiile SUA-China, fiind astfel necesară consolidarea unei comunicări la nivel înalt.

Rick Waters, care până în luna august a fost cel mai înalt oficial al Departamentului de Stat al SUA în China, a declarat că ambii lideri au vrut să prevină o nouă deteriorare a relaţiilor, "cu cel mai mic cost posibil". Waters, care acum este director general al companiei de consultanţă Eurasia Group, a precizat: "Întrebarea este cât de mult pot stabiliza cei doi cu adevărat relaţiile China-SUA, având în vedere testele cu care se confruntă în Taiwan, politica privind tehnologia şi alte aspecte ale unei relaţii fundamental competitive".

SUA, îngrijorate de ingerinţa Chinei în alegerile din Taiwan

Preşedintele american intenţionează să îl avertizeze pe omologul său chinez că Statele Unite sunt "extrem de îngrijorate" din cauza ingerinţei Beijingului în alegerile prezidenţiale din Taiwan, care vor avea loc în 2024, susţine un oficial american citat de AFP.

Potrivit sursei menţionate, pe fondul acest scrutin, dar şi al alegerilor prezidenţiale din SUA, este posibil ca anul 2024 să fie "destul de turbulent" pentru relaţia dintre Washington şi Beijing. Acesta a adăugat: "Suntem, de asemenea, îngrijoraţi de intensificarea fără precedent, periculoasă şi provocatoare a activităţilor militare chineze în jurul Taiwanului".

Taiwanul este unul dintre principalele subiecte de dispută între cele două mari puteri, iar China a suspendat în vara anului 2022 majoritatea comunicaţiilor militare cu Statele Unite după o vizită a preşedintei Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA pe insulă.

Un dialog cu China între importanţi responsabili militari, dar şi la un nivel mai operaţional, este "absolut esenţial" pentru a evita neînţelegerile potenţial periculoase, a mai spus oficialul american, menţionând: "Chinezii sunt reticenţi şi, prin urmare, preşedintele Biden va face presiuni pentru a restabili aceste canale cruciale de comunicare între cele două puteri nucleare".

Conform presei străine, cei doi lideri vor discuta, la întâlnirea de mâine, şi aspecte legate de problemele acute internaţionale, în special de războiul dintre Israel şi Hamas.

China este al treilea partener comercial al Statelor Unite, după Mexic şi Canada, şi principalul furnizor de importuri al Statelor Unite. Pentru China, Statele Unite sunt cel mai mare partener comercial şi cel mai mare cumpărător de exporturi chineze. Secretarul Trezoreriei Statelor Unite, Janet Yellen, a adus în atenţie, săptămâna trecută, necesitatea unor "relaţii economice sănătoase" între China şi SUA. Potrivit aljazeera.com, Yellen a spus că Washingtonul nu a încercat să decupleze economia SUA de cea chineză, dar administraţia Biden nu va ezita să ia măsuri unilaterale împotriva firmelor chineze care furnizează echipamente de apărare Moscovei (n.r. în contextul războiului din Ucraina). Yellen a subliniat: "Nu căutăm să ne decuplăm economia SUA de cea a Chinei. Acest lucru ar fi dăunător atât pentru SUA, cât şi pentru Chinei, şi destabilizator pentru lume".

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. China, aidoma multor natiuni ce au mizat pe noncombatul Occidentului si care au sprijinit ,in faza initiala , cucerirea Ucrainei de catre Rusia ,are acum in fata , spre rezolvare , o alta situatie geo strategica decit avea cu doi ani in urma .Rusia a fost oprita din visul ei expansionist contrar tuturor parerilor care o vedeau invingatoare .Acum China se confrunta cu aparitia cosmarului numit NATO 2 in Pacific ce are in componenta fortele armate ale SUA , Australia ,Coreea de Sud ,Japonia , Noua Zeelanda si pe toti aliatii traditionali ai acestor natiuni .Problemele interne , decuplarea Uniuni Europene de Rusia si spectrul decuplarii intregului Occident de China, ii aduce deja pe chinezi la masa tratativelor .Nu poate ataca Taiwanul , nu poate trece prin Pacific, fara sa fie supravegheata de fortele navale ale NATO 2 si nu mai poate trece terestru spre a putea reface Drumul Matasii .Geografia nu o avantajeaza .Pe plin intern China se confrunta cu noi provocari economice .China a intrat deja in deflatie .Militar China a inteles ca nu are cum face fata Occidentului unit ca si economic dealtfel .Altfel stateau lucrurile daca Rusia cucerea in patru zile Ucraina .Din patru zile se va ajunge cu mult peste patru ani .Occidentul va tine in transee Rusia pina in momentul in care visul European de integrare a tuturor natiunilor in UE va fi realizat pe masura ce Rusia isi pierde influenta in lume .Oferta Occidentului unit pentru China devine de nerefuzat .Cine ar fi crezut vreodata ca asa ceva se poate intimpla iar Germania si Japonia se vor putea inarma iar Israel va fi obligata sa se integreze in NATO.Jocul este atit de imens si de bine realizat incit aproape ca nu putem ghici care va fi pasul urmator .Un lucru este sigur .Noi toti nu mai avem alternative . Sa ne amintim zicerile de inceput ale doamnei Ursula von der Leyen si pe cele ale lui J.R.Biden . Citez din memorie: „Federatia rusa nu poate ramine in formatul ei actual si nici nu stie ce il asteapta” ne ziceau cindva cei mai sus pomeniti .

    Ceea ce se intimpla, chiar acum, este fabulos .Privind intreaga scena a lumii pamintene, doar din punct de vedere militar ,devenim martorii unor schimbari inamaginabile pina mai ieri .Pe scurt .A doua armata a lumii este tinuta pe loc in transee .Ucraina reuseste sa opreasca(evident totul a fost pregatit din vreme) trupele sovietice din cursa lor expansionista ce viza refacerea URSS. In paralel un NATO 2 apare in Pacific ajutat fiind de NATO spre a-si integra toate fortele armate Occidentale , din zona ,intr-un concept militar comun .Acum , contrar tuturor cutumelor, Germania si Japonia se pot inarma .Doua dintre natiunile Europene neimplicate militar in NATO Suedia si Finlanda decid rapid sa intre in aceste structuri militare de forta si maresc astfel granitele NATO cu Rusia care acum trebuie sa apere cel putin sute de km in plus .Enclavele de felul Nogorno si Gaza(urmeaza probabil Transnistria si parte din Kosovo locuita de sirbi ) sunt scoase de sub influenta nefasta a Rusiei oferind tarilor arabe din Orientul Mijlociu decuplarea de persi si de Rusia lui Putin ceea ce ne duce cu gindul la aparitia unui NATO 3 arab in Orientul Mijlociu pe masura ce vedem noncombatul acestor natiuni care nu doresc a participa in luptele dintre Israel si organizatiile teroriste Hamas si Hezbollah. .Acum nimeni nu mai doreste a se inarma cu capacitati de lupta sovietice .Toate natiunile lumii doresc sa cumpere sistemele Occidentale de aparare ,avioanele F35 si tancurile Leopard si Abrams .La nivel economic este insa o alta discutie dar si acolo Occidentul cistiga confruntarea .

    Sanctiunile economice impuse de USA,Chinei sunt tot mai numeroase + Taiwanul,

    faptele contrazic,ca Joe Biden ar încearca să atenueze tensiunile SUA-China 

    1. Inițierea unei Declarații Universale a Păcii în contextul întâlnirii dintre președintele american Joe Biden și omologul său chinez Xi Jinping ar putea fi o inițiativă nobilă și semnificativă pentru promovarea stabilității și cooperării globale. O astfel de declarație ar putea cuprinde principii și angajamente care să promoveze pacea, dialogul și soluționarea pașnică a conflictelor între națiuni. Iată o propunere de declarație: 

      Declarația Universală a Păcii 

      Prezentată cu ocazia întâlnirii dintre Președintele American Joe Biden și Președintele Chinez Xi Jinping 

      Noi, liderii națiunilor lumii, recunoscând impactul semnificativ pe care îl avem asupra vieților oamenilor și a lumii în ansamblu: 

      Conștienți de responsabilitatea noastră față de pacea și securitatea globală, 

      Având în vedere că dialogul și înțelegerea reciprocă sunt fundamentale pentru construirea unui viitor comun, 

      Recunoscând diversitatea culturală și istorică a națiunilor, și hotărâți să promovăm respectul reciproc și să înfruntăm provocările împreună, 

      Ne angajăm să: 

      Promovăm Pace: 

      Susținem soluționarea pașnică a conflictelor și respingem orice formă de agresiune militară ca mijloc de rezolvare a disputelor. 

      Colaborăm pentru dezvoltarea și implementarea măsurilor de prevenire a conflictelor și a construirii încrederii. 

      Cultivăm Dialogul și Înțelegerea: 

      Încurajăm schimburile culturale, educaționale și diplomatice pentru a spori înțelegerea reciprocă și pentru a construi poduri de comunicare. 

      Creăm mecanisme de dialog deschis și transparent pentru gestionarea divergențelor și promovăm diplomația ca mijloc principal de rezolvare a disputelor. 

      Protejăm Drepturile Omului: 

      Recunoaștem că pacea durabilă se bazează pe respectul pentru drepturile omului și promovăm respectul pentru demnitatea umană în toate acțiunile noastre. 

      Lucrăm împreună pentru eliminarea sărăciei, inegalităților și discriminării în vederea construirii unei lumi mai echitabile. 

      Colaborăm pentru Securitate Globală: 

      Întărim cooperarea în combaterea terorismului, crimei organizate transnaționale și a altor amenințări la adresa securității globale. 

      Promovăm dezarmarea și controlul armelor pentru a reduce riscurile de conflicte și pentru a proteja viitorul comun al omenirii. 

      Astăzi, ne unim în angajamentul comun pentru pace și colaborare globală. Prin această Declarație Universală a Păcii, ne străduim să construim un viitor în care națiunile pot coexista pașnic și să contribuim la prosperitatea și binele comun al omenirii. 

      Semnat: 

      Președi ntele American Joe Biden 

      Președintele Chinez Xi Jinping 

      Aceasta este doar o propunere și poate fi adaptată și modificată pentru a reflecta mai bine valorile și obiectivele specifice ale liderilor și națiunilor implicate. 

      a. The idea of having a concise Universal Declaration of Peace that encompasses fundamental principles for the promotion and maintenance of peace is very valuable. Such a document could serve as a reference point for the international community in its efforts to prevent conflicts and promote peace. To initiate such a project, it is important for the European Union to collaborate with the United Nations member states and other international organizations to develop the proposed text. It is also essential to involve diplomats fr om the United Nations and obtain the support of as many member states of the organization as possible. Initiating this project could have a significant impact on global peace promotion efforts. With proper support, this document could be presented to the United Nations General Assembly for adoption and could become a valuable instrument in promoting peace and human rights worldwide. Active involvement and a firm commitment fr om the international community are crucial for the realization of such a declaration.

      b. The proposed text by retired General Cornel Codita for a "Universal Declaration of Peace" reflects the desire to create a document that establishes fundamental principles and values for the promotion of peace and the prevention of conflicts globally. This document could serve as a basis for international peacekeeping efforts and the promotion of human rights. To further develop this idea, the following aspects could be considered: 

      Extensive Consultations: The text should be developed and refined through a consultation process involving representatives fr om various fields, non-governmental organizations, international law experts, and other stakeholders. 

      Ensuring Universality: It is important that the text is formulated in a way that is acceptable to a wide range of states and international organizations. It should reflect the common values and interests of the international community. 

      Definition of Sanctions: The text should include details regarding sanctions and legal procedures for those who violate the provisions of the Universal Declaration of Peace. This may involve defining the competence of an international bodyo rcourt to adjudicate such violations. 

      Promotion and Education: It is important for this document to be promoted and serve as a resource for education and awareness globally, so that people understand the importance of peace and human rights. 

      Ratification and Adoption: The final text should be presented for ratification and adoption by the member states of the United Nationso rother relevant international organizations. 

      The development and adoption of a Universal Declaration of Peace would be a complex process, but such a document could serve as a catalyst for peacekeeping and conflict prevention efforts worldwide. 

      c. To promote and implement the Magna Carta of Peace and the Universal Declaration of Peace, Bogdan Aurescu, as a judge at the International Court of Justice (ICJ), could have a significant impact in the field of international law and the promotion of peace. Here are some ways he could contribute to these initiatives: 

      Legal Support: The ICJ is a body that resolves disputes between states, and its judges play a crucial role in interpreting and applying international law. Bogdan Aurescu can contribute to promoting the values of the Magna Carta of Peace and the Universal Declaration of Peace through ICJ judgments and decisions, which can reflect respect for human rights and peaceful conflict resolution. 

      Education and Awareness: Bogdan Aurescu can support educational programs and awareness activities to inform the public and the legal community about the importance of international law and the promotion of peace. This could include conferences, seminars, and publications related to these themes. 

      Collaboration with NGOs and other Institutions: He can collaborate with non-governmental organizations and institutions that focus on promoting peace and human rights to support initiatives and projects that align with the Magna Carta of Peace and the Universal Declaration of Peace. 

      Judicial Diplomacy: Bogdan Aurescu can use his position to promote dialogue and peaceful conflict resolution at the international level, respecting the principles outlined in these documents. 

      Facilitating International Dialogue: He can support conversations and discussions at the international level aimed at promoting peace and human rights, acting as a mediatoro rfacilitator in various contexts.

      Through his role at the ICJ, Bogdan Aurescu can significantly contribute to the promotion and implementation of the Magna Carta of Peace and the Universal Declaration of Peace in the context of international law and international relations. 

    Scenariu : Gaza devine teritoriu Israel .Palestinienii pleca inspre Sinai .Hamas si Hazbollah sunt zdrobite iar influenta Rusiei si Iranului in Orientul mijlociu este eliminata .Israel intra in NATO si tarile arabe se unesc militar formind un NATO 3 ceea ce ne aduce o pace vesnica in Orientul mijlociu .Ura si la gara .

    1. Nu-i primesc egiptenii in Sinai cu niciun chip!Nu le trebuie belea pe cap,terorismul religios a devenit un flagel mondial .Ei traiesc mai mult din turism iar psihopatii islamisti vizeaza in primul.rand turismul .In al doilea rand,de acolo multi se vor indrepta spre Europa unde e trai nineaca.Nu,sa-i duca in Cisiordania ,sa-si faca acolo capitala unde vor sau mai degraba sa se uneasca cu Iordania unde nu li se permite sa se comporte mai rau decat niste salbatici.Au.facut de toate,doar canibali nu sunt,ce bine ca nu scrie in Coran!

      Crezi mataluta ca vor ramine in Israel ? Cistigatorul unui razboi decide nu perdantul .

      Nu poate decide Israelul.sa fie trimisi in Pen.Sinai fiindca nu e a lor!Asa e mai bine pentru toata lumea,sa se duca la palestinienii lor in Cisiordania!Sunt potential periculosi,nu le poti da drumul.asa prin lume!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb