JOHAN MEYER, FRANKLIN TEMPLETON: "Investirea în Reactoarele 3 şi 4 nu are niciun sens financiar "

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 septembrie 2019

"Investirea în Reactoarele 3 şi 4 nu are niciun sens financiar "

Investiţiile pe care Nuclearelectrica preconizează să le realizeze la Reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă nu au nicio justificare financiară, a declarat, ieri, Johan Meyer, CEO Franklin Templeton Investments şi Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea (FP), în cadrul unei conferinţe de presă.

Managerul FP a spus: "În opinia mea, investirea în Reactoarele 3 şi 4 nu are nici un sens financiar. În al doilea rând, faptul că partenerul chinez face acum obiectul sancţiunilor aplicate de Statele Unite transformă acest subiect într-unul sensibil politic pentru Nuclearelectrica, pentru continuarea parteneriatului, având în vedere alianţele".

Johan Meyer a adăugat: "Este clar că la un moment dat, Reactorul 1 va trebui modernizat, acesta este planul Nuclearelectrica, iar pentru a asigura stabilitatea financiară a companiei, acest lucru va trebui bugetat ca atare".

În data de 8 mai, reprezentanţii Nuclearelectrica şi China Nuclear Corporation (CGN) au semnat acordul preliminar pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă.

Acordul Investitorilor în formă preliminară fusese aprobat de către acţionarii producătorului de energie în data de 10 aprilie şi prevede înfiinţarea societăţii de proiect, prin joint venture (JVCo), ce are drept scop limitat să fie singura platformă tehnică şi operaţională pentru dezvoltarea proiectului celor două reactoare.

Potrivit unui studiu de fezabilitate realizat în 2012, investiţia necesară pentru cele două reactoare ce vor avea, cumulat, o putere de 1.400 de MW, este de circa 6,5 miliarde de euro.

JVCo-ul este o societate pe acţiuni, înfiinţată în temeiul Legii 31/1990 şi va avea o durată iniţială de doi ani. Participaţia CGN în compania de proiect va fi de 51%, iar cea a Nuclearelectrica de 49%.

Producătorul de energie ce operează centrala de la Cernavodă este deţinut în proporţie de 82,5% de Statul Român, prin Ministerul Energiei, şi are o valoare de piaţă la Bursa de Valori Bucureşti de 3,86 miliarde de lei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Deci SNN are o capitalizare de 800 de milioane de euro iar pentru a mai adauga 2 reactoare la cele 2 ar fi nevoie de investitii de 6500 de milioane de euro. Ce sens financiar ar avea sa vinzi participatia sub pretul de 800 de milioane de euro ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb