Johan Meyer, Franklin Templeton: "Succesul ofertei Hidroelectrica poate duce la listarea altor companii din portofoliul FP"

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 27 iunie 2023

Johan Meyer, Franklin Templeton: "Succesul ofertei Hidroelectrica poate duce la listarea altor companii din portofoliul FP"

Succesul ofertei Hidroelectrica poate duce la listarea altor mari companii româneşti, inclusiv Aeroporturi Bucureşti, Portul Constanţa şi Salrom, spune Johan Meyer, CEO-ul Franklin Templeton Bucureşti şi managerul de portofoliu al Fondului Proprietatea (FP), conform unui articol publicat ieri de bne IntelliNews.

Oferta Hidroelectrica se derulează în prezent la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), intervalul de preţ fiind de 94 - 112 lei pe acţiune, echivalentul unei capitalizări situate între 42,3 miliarde şi 50,4 miliarde lei (8,5-10 miliarde euro), de departe cea mai mare ofertă de la BVB până în prezent. Prin operaţiunea de piaţă, Fondul încearcă să-şi vânda pachetul de 19,94% din compania energetică, urmand ca veniturile să fie distribuite sub formă de dividende. Statul Român, care este acţionarul majoritar al companiei, nu îşi diminuează din deţinere.

Meyer este mulţumit de progresul de până acum al ofertei. "Cu siguranţă progresează conform aşteptărilor", a spus CEO-ul Franklin Templeton Bucureşti, conform bne IntelliNews.

Potrivit sursei menţionate, Franklin Templeton a depus eforturi de a lista Hidroelectrica încă de când a preluat administrarea Fondului Proprietatea, în 2010.

"În primul rând, aveam nevoie de o companie care să poată să facă IPO, din perspectiva structurilor de management şi guvernare, a sprijinului politic necesar şi, bineînţeles, dorinţa acţionarului vânzător, aşa cum este Fondul în acest caz", a spus el. "În sfârşit, având în vedere stabilitatea politică din ultimii ani şi angajamentul luat de Guvern în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă de a avea un pachet din Hidroelectrica listat, putem spune că am avut toate ingredientele pentru a putea lansa tranzacţia la sfârşitul săptămânii trecute".

Aşteptările sunt ca listarea Hidroelectrica să aibă un impact semnificativ asupra pieţei româneşti de capital.

"Este de departe cel mai mare IPO din istoria pieţei de capital din România. Odată listată, Hidroelectrica va deveni imediat cea mai mare companie în ceea ce priveşte capitalizarea bursieră", a spus Meyer.

Oferta are loc într-un moment în care se pune tot mai mult accent pe energia verde, în condiţiile tranziţiei de la combustibilii fosili. Meyer consideră că Hidroelectrica este "compania potrivită la momentul potrivit", subliniind că există planuri de investiţii pentru creşterea capacităţii de generare a energiei verzi.

Managerul de portofoliu al Fondului Proprietatea speră ca oferta Hidroelectrica să deschidă calea pentru mai multe IPO-uri ale companiilor din portofoliul FP.

"În săptămânile şi lunile de după IPO, cred că beneficiile companiilor listate cum ar fi Hidroelectrica vor deveni clare... Cred că acest lucru ne-ar pune într-o poziţie foarte favorabilă pentru a progresa cu IPO-urile diferitelor companii din portofoliu", a spus Meyer pentru bne IntelliNews, adăugând că, în prezent, momentul unor astfel de operaţiuni este incert.

După vânzarea participaţiei la Hidroelectrica, cele mai mari companii rămase în portofoliul Fondului Proprietatea vor fi Portul Constanţa, Aeroporturi Bucureşti şi Salrom.

"Cu siguranţă că listarea la bursă ar fi benefică pentru fiecare dintre aceste companii, din diferite motive", a spus Meyer. "De exemplu, la Aeroporturi Bucureşti este nevoie de investiţii în capacităţi suplimentare de procesare a pasagerilor, astfel încât accesul la finanţare prin intermediul pieţei de capital ar fi foarte benefic pentru companie", a adăugat managerul de portofoliu al Fondului Proprietatea, conform bne IntelliNews.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. FP va exploda dupa IPO.

    1. Ai depozitat dinamita inauntru?

      ce motiv ar avea, cand isi vinde 80% din ceea ce are?! FP se transforma dintr-un fond de investitii intr-un fel de cont bancar

      pt ca piata e irationala. uita-te la carbochim, a vandut un spatiu comercial si da dividende 0.2 lei pe actiune. cand s-a anuntat, pretul era 0,3 lei. acum e 1,39 si inca mai creste. dar fara acel spatiu, firma ramane cheala la fel ca fp. deci totul e posibil

    stie cineva cat va fi impozitul pe venit/profit ce-l va datora fp pt vanzarea hidroelectrica?

    la persoane fizice , de anul asta e 1% dar la fonduri cat ar fi ? 

    1. La persoane fizice este 1% dacă le vinzi după 1 an,altfel este 3%.

      fp nu e persoana fizica. ma refeream cat plateste fp impozit pt vanzarea hidro, sa vedem cu cati bani ramane?

    nu s-au mai abtinut si au dat-o pe fata , Tarom si Portul Constanta , visul lor , sa vedem daca se va intampla cu AUR la putere care tot spune ca face si drege pentru romani , nu pentru straini ...

    1. Pentru romani va fi acelasi lucru, daca marile companii ramase sunt in mainile strainilor sau ale securistilor romani.

      de ce comenteaza postaci prostalai aur pe aici

      dupa ca ce ca nu inteleg nimic din ce e Fp, bursa , actionar minoritar , ne enerveaza si pe restul oamenilor normali de la prima ora a diminetii 

      Aur este un partid mic care poate creste doar daca cei fara de creier il vor vota . In afara de discursuri nationaliste si pro-putiniste acesti indivizi sunt limitati din toate punctele de vedere.

      E f simplu să subestimezi ! AUR are bursași printre ei . Poate mai buni decăt sugerezi TU că ai fi ! Iar simpatizanti cu studii solide , pe bune si de perspectivă sunt cu miile . FACi politica aiurea in tramvai !

      DOaaaaaaa. e plin!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb