Cunoscuta firmă Johnson & Johnson (J&J) nu a reuşit să convingă un judecător din Missouri să respingă un verdict care acordă o sumă de record de 4,69 de miliarde de dolari unor 22 de femei care au acuzat compania că s-au îmbolnăvit de cancer ovarian din cauza azbestului din pudra de talc Baby Powder şi alte produse din talc.
Potrivit documentelor curţii, judecătorul Rex Burlison din St. Louis a respins solicitarea companiei. Compania a anunţat într-un comunicat că moţiunea prezentată judecătorului Burlison a fost doar un pas oficial înainte ca J&J să poată face apel la curtea de apel din Missouri: "Acelaşi judecător a respins moţiuni similare pentru verdicte anterioare în această curte, care au fost ulterior inversate de curţile de apel. Suntem încrezători că şi acest verdict va fi inversat în apel".
Potrivit news.ro, reclamantele şi familiile lor au afirmat că s-au îmbolnăvit după folosirea timp de zeci de ani a pudrei de talc Baby Powder şi a altor produse cosmetice care conţin talc. Compania este acuzată că a ştiut încă din anii 1970 că talcul a fost contaminat cu azbest, dar nu a avertizat clienţii în privinţa riscurilor. Un juriu a decis că J&J trebuie să plătească daune compensatorii în valoare de 550 de milioane de dolari şi daune punitive de 4,14 miliarde de dolari. J&J neagă că produsele sale din talc duc la apariţia cancerului sau că ar fi conţinut azbest. Compania susţine că zeci de studii, realizate pe parcursul deceniilor, arată că talcul este sigur şi că a obţinut inversarea verdictelor anterioare din considerente legale.
Miile de procese împotriva J&J conţin acuzaţii potrivit cărora talcul în sine a provocat cancer, dar există şi un număr mic de cazuri care acuză că talcul contaminat a provocat mezoteliom, un cancer al ţesutului legat de expunerea la azbest.