Johnson & Johnson (J&J) a anunţat, luni, un program de răscumparare de acţiuni în valoare de până la 5 miliarde de dolari, după ce, vineri, capitalizarea de piaţă a companiei a scăzut cu 40 de miliarde de dolari în urma unei ştiri publicate de Reuters, conform căreia producătorul american de bunuri de larg consum ştia de zeci de ani că pudra de talc pentru copii conţine azbest cancerigen.
Luni, acţiunile J&J au închis sesiunea bursieră în scădere cu 2,8%, continuând declinul de 10% consemnat vineri (cea mai proastă zi din ultimii 15 ani pentru acţiunile companiei). Ieri, în urma anunţului referitor la programul de răscumpărare, acţiunile au revenit pe curs pozitiv.
Planul de răscumpărare nu are un termen limită şi ar putea fi suspendat sau întrerupt oricând, potrivit unui comunicat al companiei.
În urma articolului publicat vineri de Reuters, J&J a răspuns că "orice sugestie potrivit căreia Johnson & Johnson a ştiut sau a ascuns informaţii despre siguranţa pudrei de talc este falsă". În plus, luni, J&J a cumpărat o pagină întreagă de publicitate în New York Times, intitulată "Ştiinţă. Nu Sentimentalism", în care afirmă că deţine dovezi ştiinţifice că talcul este sigur şi benefic.
"Dacă am fi avut vreun motiv să credem că talcul nu este sigur, ar fi fost retras de pe rafturi", potrivit anunţului reclamei.
Mai mult, la începutul săptămânii, preşedintele Johnson & Johnson, Alex Gorsky, şi-a apărat compania într-o emisiune a postului CNBC, declarând: "Noi credem fără echivoc că talcul nostru pentru copii nu conţine azbest. Acest lucru asta a fost demonstrat în mii de studii, studii care nu au fost efectuate numai de J&J, ci şi de autorităţi independente".
Cu toate că J&J a dominat piaţa pudrei de talc timp de peste 100 de ani, acest produs a contribuit cu mai puţin de 0,5% la veniturile de 76,5 miliarde de dolari obţinute de J&J în 2017. Pe lângă articole destinate consumului larg, compania are portofolii importante cu produse farmaceutice şi dispozitive medicale.