Josep Borrell: "Taiwanul este crucial pentru Europa"

G.D.
Internaţional / 18 aprilie 2023

Josep Borrell: "Taiwanul este crucial pentru Europa"

Taiwanul este "crucial" pentru Europa din punct de vedere economic şi strategic, a declarat astăzi şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, la câteva zile după afirmaţiile preşedintelui francez Emmanuel Macron care invita "să nu se meargă pe urmele" SUA, relatează France Presse, conform Agerpres.

"Taiwanul este crucial pentru Europa", a declarat Borrell în deschiderea unei dezbateri în Parlamentul European la Strasbourg consacrată Chinei.

"Este vorba despre strâmtoarea cea mai strategică din lume, în special în ceea ce priveşte comerţul: noi trebuie să fim prezenţi acolo prin operaţiuni de asigurare a libertăţii de navigaţie" a pledat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate.

Borrell a evocat riscul unei eventuale "acţiuni îndreptate împotriva Taiwanului, care ar trebui respinsă oricum" din raţiuni morale.

"Aceasta ar avea incidenţe strategice extrem de grave pentru noi, întrucât Taiwanul are o industrie printre cele mai avansate în producţia de semiconductori", a mai remarcat el.

Şeful diplomaţiei UE a cerut "să fie împiedicate provocări de oriunde ar veni ele", şi a pledat pentru "revenirea la statu quo" în problema insulei.

"Taiwanul face parte în mod hotărât din perimetrul nostru strategic pentru a garanta pacea, pentru a ne apăra interesele", a adăugat el.

Această luare de poziţie intervine la mai puţin de zece zile după publicarea unui interviu al preşedintelui francez Emmanuel Macron, care - după o vizită oficială în China - a declarat că refuză o "logică de la bloc la bloc" în problema Taiwanului, şi a îndemnat Europa "să nu urmeze" SUA sau China.

China şi Taiwanul sunt guvernate separat din 1949, dar Beijingul consideră insula democratică drept una din provinciile sale şi nu exclude să recurgă la forţă pentru a-şi exercita suveranitatea asupra acesteia.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care l-a însoţit pe Macron la Beijing, a invitat - la rândul său - în faţa Parlamentului la "o strânsă cooperare între statele membre şi instituţiile europene cu scopul de a evita tentativele de a dezbina pentru a stapâni".

"Am văzut deja aceste tactici la lucru în cursul zilelor şi săptămânilor trecute", a remarcat ea, fără să facă referire în mod explicit la declaraţiile preşedintelui francez asupra Taiwanului.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Taiwanul este China, măi Borală habarnistă, slugă penibilă, depășită de situație.

    Atrag atenția inclusiv persoanei care a scris articolul ăsta că nu doar Beijingul consideră insula Taiwan una din provinciile sale ci comunitatea internațională. Sunt vreo 10 state care recunosc independența Taiwanului. State de genul Belize, Fiji, Haiti, Guatemala. Restul, adică cam 180 de state, NU recunosc independeța Taiwanului - ci consideră o parte integrantă a Chinei. 

    1. Nici ONU, nici SUA, nici Romania nu recunosc independenta Taiwan. Cine face presa trebuie sa stie acest minim lucru. Altfel sa plece la pescuit.

    Ce mincinos!Taiwanul este necesar doar SUA ,un motiv de a baga batul prin gard!

    Fara relatiile economice si comerciale cu China,fara materii prime si energie ruseasca

    Europa intra in FALIMENT 

    1. Deocamdata Europa o duce bine-merci fara materiile prime din rusua...

      stirile din polonia uk germania te contrazic.

      Corect. Pentru ca 3.1 nu stie ca marea Indie este un mare detinator de petrol... hahahaha.... rusesc, pe care il vinde europenilor analfabeti precum 3.1

    Crucial??????cum așa?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb