Uniunea Europeană discută cu SUA şi Marea Britanie o posibilă nouă serie de sancţiuni economice împotriva Rusiei, dar la reuniunea de luni a şefilor de diplomaţii din UE nu vor fi luate decizii, a indicat Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate al UE, Josep Borrell, informează Agerpres.
UE şi Statele Unite au impus sancţiuni economice Rusiei în iulie 2014, îndreptate împotriva sectoarelor energetic, bancar şi de apărare, şi analizează măsuri suplimentare dacă Moscova va încerca să invadeze Ucraina după o concentrare masivă de trupe la frontiere.
'Suntem în ''modul de descurajare''', le-a declarat reporterilor şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, la sosirea la reuniunea de la Bruxelles a miniştrilor de externe ai statelor UE.
'În orice caz, vom trimite un semnal clar că orice agresiune împotriva Ucrainei va avea un cost ridicat pentru Rusia. Studiem împreună cu Statele Unite şi Marea Britanie ce (sancţiuni) ar putea fi (luate), când şi cum, într-un mod coordonat', a adăugat el.
'Suntem convinşi că Rusia se pregăteşte în mod real pentru un război total împotriva Ucrainei. Este un eveniment fără precedent probabil de la Al Doilea Război Mondial', a declarat la Bruxelles ministrul de externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis.
În viziunea sa, 'dacă este vorba despre un atac fără precedent (...) aceasta înseamnă că şi răspunsul din partea statelor occidentale trebuie să fie fără precedent'.
Diplomaţi UE au indicat pentru Reuters că discuţiile se concentrează pe o potenţială creştere graduală a sancţiunilor, mergând de la posibile interdicţii de călătorie şi îngheţări de active ale unor politicieni ruşi până la interzicerea relaţiilor financiare şi bancare cu Rusia.
Sancţionarea gazoductului Nord Stream 2 dintre Rusia şi Germania pentru a împiedica intrarea sa în funcţiune a fost de asemenea o opţiune, la fel şi vizarea mai multor companii de stat energetice şi din sectorul de apărare sau anularea unor contracte de gaze naturale.
Diplomaţii afirmă că este probabil ca astfel de măsuri să fie examinate doar dacă armata rusă încearcă o invazie totală în Ucraina.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a prevenit Rusia că Alianţa susţine Ucraina, iar miniştrii de externe ai G7 au avertizat duminică Moscova cu 'consecinţe masive' în cazul atacării ţării vecine.