JOSEPH STIGLITZ: "Ne aşteaptă un cataclism care va duce la prăbuşirea zonei euro"

G.F.
Ziarul BURSA #Internaţional / 24 august 2016

"Ne aşteaptă un cataclism care va duce la prăbuşirea zonei euro"

Europa se îndreaptă către un "eveniment cataclismic", care riscă să ducă la prăbuşirea zonei euro şi la finalul proiectului european aşa cum îl ştim, avertizează economistul Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel.

Într-un interviu acordat Business Insider, Stiglitz a declarat că un eveniment politic "dezastruos", similar cu decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană, riscă să declanşeze o asemenea prăbuşire.

"Cred că cel mai probabil ar fi un eveniment politic cataclismic precum Brexit. Cu alte cuvinte, ţările membre ale zonei euro sunt democraţii şi se poate vedea o ostilitate tot mai mare faţă de euro, o ostilitate care, din păcate, se extinde faţă de proiectul european şi valorile liberale", a arătat Stiglitz, în interviul acordat din biroul sau din New York.

"Acesta va fi sfârşitul. Ce se va întâmpla va fi un consens concret că Europa nu mai merge", aşa că se va decide să se renunţe la moneda unică şi să se păstreze restul, a continuat economistul.

"Îngrijorarea mea este că exact un eveniment politic va fi catalizatorul pentru schimbare", a precizat Joseph Stiglitz.

Întrebat dacă crede că problemele curente - atât politice, cât şi economice - din Italia pot declanşa aşa ceva, Stiglitz a răspuns afirmativ.

"Este un mare risc. Mulţi oameni încearcă acum să-l convingă pe Matteo Renzi să renunţe la promisiunea că îşi va da demisia dacă referendumul său eşuează", a spus economistul.

Problemele din sistemul bancar al Italiei, susţine Stiglitz, se lovesc acum de rigiditatea zonei euro. "Este una dintre temele cărţii mele, şi anume că a avea o monedă unică ce funcţionează bine, având în vedere diversitatea din Europa, este extrem de greu. Şi trebuie să ai reguli şi politicieni sensibili la această diversitate", a arătat economistul.

El spune că, dacă deţinătorii de obligaţiuni din Italia vor fi puşi să suporte costurile, atunci vor fi afectaţi şi deponenţii la bănci, cum s-a întâmplat în Cipru.

"O regulă care funcţionează în majoritatea ocaziilor, cea în care îi laşi pe deţinătorii de obligaţiuni să suporte costurile, ar putea să nu fie regula potrivită pentru Italia", a precizat Stiglitz.

Opinia Cititorului ( 18 )

  1. Cam tarziu se exprima laureatul Nobel.

    Cataclismul si destramarea sunt vizibile fara binoclu, dar nu pentru premianti. 

    Omul zice bine: o moneda unica intr-un mediu divers presupune reguli si politicieni sensibili la aceasta diversitate. De unde pana mea politicieni sensibili la diversitate, ca-s niste birocrati care se bat intre ei precum chiorii; n-au alura, n-au "greutate" nici morala nici intelectuala, n-au intentii oneste; NU LE PASA DE NOI, DEMOSUL ! In esenta, europarlamentarul este la fel de ticalos ca parlamentarul roman, doar ca al nostru este pe fata ! Sigur ca sunt si exceptii, dar exceptiile nu sunt majoritare(!), iar noi suferim consecintele majoritatii (euro)parlamentare.

    1. Omul zice prostii: un mediu divers presupune monede diverse, specificitatea cadrului normativ si decizii locale.

      Politicieni sensibili + Directive continentale = Nonsens 

    Eu m-am plictisit de cand tot citesc despre dezastre si apocalipse financiare. De 6 ani numai de-astea vezi pe toate saiturile, toti sunt short toti asteapta marea cadere. Nici n-am iesit bine din ultima criza ca toti vad alta. Asa cum dau aia cu sfarsitul lumii de vreo 100 de ani incoace, asa sunt astia. Si pe urma toti dau vina pe bancile centrale cand toti analistii spulbera orice incredere si se intreaba de ce nu se fac investitii in timp ce UE cauta sa tina pravalia sa nu cada. Unii hais, altii cea. Cata vreme greii din UE sunt de acord sa sustina Europa si moneda n-o sa vina nici o apocalipsa. Totul s-ar putea schimba daca vor castiga niste dementi alegerile. Nici macar Brexitul n-a spart UE, desi unii dadeau sfarsitul UE, caderea monedei tipete urlete etc. Nu inteleg de unde vine inclinatia omului spre nenorociri.

    1. din lipsa lui de pregatire in fata schimbarii...compenseaza

      Sistemul rentierist e o simpla schema Ponzi cu imobiliare. Brexitul a pus capac schemei Ponzi din UK. O depreciere cu 20% a lirei înseamnă o prăbușire cu 20% a schemei Ponzi, într-o noapte. Prăbușirea continuă, schema Ponzi sucombă, iar paraziții văd potențial de creștere.

      te leaga, tradere, te leaga

      nu mai vorbi cu voce tare pentru ca iti auzim halucinatiile si psihozele 

      Ghinion, sistemul rentierist rămâne o simplă schemă Ponzi care pleznește dinspre vest spre est, oricum m-ar lega. :)

      Asculta aici. Vei iesi la pensie, vei ingrasa pamantul si sistemul tot cam la fel va fi. Crize temporare vor mai fi, periodic. Si la fel de periodica va fi revenirea.

      Pe ce te bazezi?

      Ascultă aici, comuniștii aveau aceeași imagine despre viitor ca și tine.

      Ai facut calculele?

      Ce iti spune ca am iesit din criza? 

      Inainte de 2007 nu manifestai aceeasi incredere ca nu are cum sa vina vreo criza din SUA? 

      Brexitul a spart UE, pur si simplu pentru ca UE a inregistrat primul exit.

      Cat timp stai cu miinile la ochi si la urechi, pune-le si peste gura. 

      Groenlanda a fost prima ce a iesit din UE. In '73 a intrat impreuna cu Danemarca, in '79 a obtinut autonomia, in '82 a facut referendum pentru "exit" (cu rezultate asemanatoare celor din Marea Britanie, 53% pentru) iar dupa 3 ani, in '85, s-a ratificat. Iar nemultumirea lor cu UE a fost legata doar de drepturile de pescuit, deci o iesire relativ simpla fata de Brexit, si tot a durat 3 ani.

      Brexitul e primul exit din reich-ul UE, in timpul revenirii economice din pix.

    Stati linistiti regulile pt. Italia nu vor fi aceleasi ca si pt. Cipru.Ce a mers pt. Cipru nu merge si pt. Italia regulile se mai si schimba cand catelul e dulau.P Ciprul a fost penalizat pt. politica lor offshore si au acoperit gaura cu capitalul rusesc, Italia e alta problema e capital german, francez aici regula nu se mai aplica aici sunt DULAI nu catei!

    1. N-ai ce reguli sa schimbi, nu pricepi ca nu exista alte resurse decat furtul de la populatie?!

      Corecta observatia....dulai germani si francezi...deci...???

    Ce prăpăstios e dl. Stiglitz. Prin afirmațiile pe care le face aduce atingere integrității sistemului bancar european și, deci, românesc. Ghețea ar putea propune arestarea d-lui Stiglitz. DNA să-l ancheteze!!!

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb