Principala problemă a Europei nu o reprezintă, în prezent, lipsa competitivităţii, ci măsurile de austeritate care reduc cererea şi slăbesc creşterea economică, potrivit laureatului premiului Nobel pentru economie Joseph Stiglitz, citat de publicaţia germană Der Spiegel.
Joseph Stiglitz a declarat: "Principala problemă în Europa, în acest moment, este reprezentată de pachetele de austeritate care afectează cererea şi slăbesc creşterea economică. Inversarea acestei politici este absolut esenţială pentru dezvoltarea creşterii şi o egalitate sporită. Spania, de exemplu, devine din ce în ce mai slabă, banii ies din ţară şi există o spirală de decelerare vicioasă".
Stiglitz a precizat că actuala criză din Europa nu este cauzată de datoriile şi deficitele excesive pe termen lung, ci de reducerile cheltuielilor guvernamentale:
"Recesiunea a cauzat deficitele, nu invers. Înainte de criză, Spania şi Irlanda au avut excedente bugetare. Ele nu pot fi acuzate de risipă fiscală. Mai multă disciplină fiscală nu va face decât să înrăutăţească recesiunea. Nicio economie nu s-a redresat vreodată dintr-o recesiune prin austeritate".
Profesorul de economie a mai arătat că ţările în criză nu suferă de pe urma cheltuielilor excesive. "Problema nu este oferta, ci cererea. Este responsabilitatea politicii monetare şi fiscale să menţină economia la ocuparea deplină a locurilor de muncă", a subliniat Stiglitz.
În ceea ce priveşte perspectivele de viitor ale Europei, Stiglitz consideră că regiunea se confruntă cu un punct critic. Alternativele sunt "mai multă Europa" sau "nicio Europa". O variantă la jumătatea drumului nu este stabilă, conform spuselor lui Stiglitz.