Jucan (CNA) către Năstase: "Nu vă mai plângeţi, răbdaţi"

Elena Deacu
Politică / 27 iunie 2015

Secretarul de stat Valentin-Alexandru Jucan, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) i-a transmis sâmbătă o scrisoare deschisă fostului premier social-democrat Adrian Năstase, în care critică faptul că reacţia acestuia faţă de "decadenţa din audiovizual" vine abia acum, "când nu-i mai este defolos", spunându-i "să nu se mai plângă" şi să "rabde".

"Sunt oarecum mulţumit că una dintre creaţiile dumneavoastră, CNA-ul, gardianul politic al televiziunilor fidele partidului pe care l-aţi condus, a ajuns atât de neputincios încât să vă deranjeze chiar şi pe dumneavoastră. Nu contest, împreună cu fostul preşedinte CNA, Ralu Filip, aveţi meritul de a fi pus bazele unei instituţii moderne, care să asigure protecţia moralităţii, decenţei şi respectarea interesului public. Ceea ce, ulterior, aţi permis să se întâmple, prin majoritatea membrilor CNA proveniţi din zona politică pe care aţi stapânit-o, zona reprezentată majoritar în Consiliu chiar şi în prezent, este apariţia unei maşinării care a împins presa spre degradare iar societatea spre scindare, în funcţie de interesele de partid manifestate manipulator prin intermediul televiziunii", afirmă Jucan în scrisoarea citată.

În cuprinsul documentului, membrul CNA reaminteşte faptul că agresorii jurnalistului timişorean Ino Ardelean nu au fost prinşi până în prezent, după 12 ani de la faptă, dar şi de alte evenimente, "bătăi la Cluj, la sediul poliţiei din Petroşani, ameninţări de tipul celor lansate de Mischie, care nu mai suporta să fie criticat", în pofida cărora presa din România a supravieţuit, "ajungând la momentul în care aţi solicitat să vină "să vă numere ouăle".

"Atacurile la statul de drept, chiar şi de dragul dumneavoastră, au fost împăunate exact cu limbajul trivial pe care îl reclamaţi. Aflaţi, domnule Năstase, că acei bravi membri CNA pogorâţi din zona Kiseleff, consideră că "nemernic", "mercenară-i mă-ta", "găozarule", "creatură împuţită", "târâtură portocalie" e.t.c. sunt simple opinii, cel mult scăpări la nervi, evident din cauza altora. Uneori acceptă şi acordarea de sancţiuni. Modice, e drept, să nu deranjeze prea mult. Şi cum nu este de ajuns, desfrâul verbal este completat şi de zilnica activitate, devenită deja de tip patologic, atacul justiţiei, care bagă în şedinţă, la fel de des, Consiliul Superior al Magistraturii", susţine Jucan.

Acesta îl consideră pe Adrian Năstase "direct responsabil de pulverizarea conştiinţei colective a românilor, a moralităţii în presă şi de pierderea realităţii, ca reper", a generaţiei sale, "împinsă de la spate numai pentru executarea mizeriilor politice sau pentru bunăstarea mai-marilor partidului".

"Eu, cel puţin, nu vă voi ierta niciodată pentru modul în care aţi ştiut să fiţi cel mai capabil premier al României, cu o pregătire intelectuală rară, dar numai în folosul acoliţilor domniei voastre, nu şi al meu, un simplu tânăr care la vremea guvernării dumneavoastră dorea să părăsească România. Aşa că nu vă mai plângeţi. Răbdaţi", se arată în scrisoarea deschisă semnată de Valentin Alexandru Jucan.

Fostul premier Adrian Năstase a trimis vineri o scrisoare deschisă conducerii Consiliului Naţional al Audiovizualului, în care susţine că finanţarea acestei instituţii nu se mai justifică, pentru că, în prezent, membrii acesteia "par a se trezi doar în perioada campaniilor electorale, atunci când reprezentanţii partidelor îşi număra reciproc minutele de publicitate politică".

Potrivit lui Năstase, astfel "s-ar realiza şi o importantă economie la buget".

"Obiectivele CNA au fost stabilite prin Legea audiovizualului, adoptată în 2002, în vremea când eram prim-ministru. Reţin, de atunci, că rolul principal al CNA era acela de a asigura libertatea de informare în condiţiile apărării demnităţii umane. În momentul actual, membrii CNA par a se trezi doar în perioada campaniilor electorale, atunci când reprezentanţii partidelor în Consiliu îşi numără reciproc minutele de publicitate politică. În rest, liber la înjurături, golănie, mitocănie, 'vacanţe mari' şi 'fierbinţi', sancţionate 'dur' cu atenţionări şi amenzi simbolice. Poate că aşa înţelegeţi dvs. libertatea de exprimare - prin utilizarea, pe post, a unor sintagme 'populare', directe, neaoşe, cu înjurături 'autentice' - pe care să le înţeleagă şi copiii-, cu adresări simpatice şi amicale 'Bă', 'Mă', 'Băi, nebunule'. Probabil că, în acest fel, contribuiţi şi la 'protejarea culturii şi a limbii române', obiectiv stabilit pentru CNA. Nu ştiu dacă aţi avut curiozitatea să urmăriţi diverse programe la televiziuni din alte ţări. Nicăieri nu se întâmplă aşa ceva. Pervertirea limbajului, în ultimii ani, este efectul, în primul rând, al lipsei dvs. de acţiune", a argumentat Adrian Năstase, într-o postare pe blogul personal.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb