Judecătorii din Republica Moldova au pus sechestru pe bunurile Victoriabank, a treia bancă de peste Prut

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 august 2020

Sursa foto: https://noi.md

Sursa foto: https://noi.md

Principalii acţionari ai Victoriabank sunt Banca Transilvania şi BERD

Banca figurează în dosarul privind frauda bancară din 2014

Veaceslav Platon, bancher acuzat şi el în dosarul fraudei bancare, îi explică într-un video procurorului general moldovean cum să lase Banca Transilvania fără acţiunile la Victoriabank

Judecătorii moldoveni au pus sub sechestru bunurile Victoriabank, instituţie de credit controlată de Banca Transilvania (TLV) şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), transmit jurnaliştii Deschide.md. Victoriabank este a treia cea mai mare bancă din Republica Moldova după active, iar scandalul priveşte evenimentele scandaloase petrecute în urmă cu şase ani în sistemul bancar de peste Prut. Sechestrul vizează, practic, bunuri în valoare totală de 1,9 miliarde de lei moldoveneşti pentru "recuperarea prejudiciului cauzat statului şi cetăţenilor" în cazul fraudei bancare din 2014 şi furtului miliardului de dolari (peste 10% din PIB-ul R. Moldova).

Victoriabank s-a declarat "surprinsă" de includerea sa în cazul anchetat de procurori, dar şi de faptul că informaţiile despre această speţă circulă în spaţiul public fără ca banca să fi fost informată despre sechestru. Sechestrele au fost aplicate pe autoturismele, bunurile immobile (58 milioane de lei), valorile mobiliare de stat şi valorile nominale (1,85 miliarde de lei) a acestora în suma totală de circa 1,9 miliarde de lei moldoveneşti, mai transmite Deschide.md.

În raportul Kroll-2 (companie americană de audit şi investigaţii financiare - Kroll Inc.), făcut public anul trecut de comisia parlamentară de anchetă privind investigarea fraudei bancare, Victoriabank apare alături de alte bănci ca instituţii unde companiile din "grupul (Ilan) Şor" constituiau depozite cu banii din creditele ce au devalizat sistemului bancar moldovenesc. Raportul Kroll-2 ii atribuie lui Ilan Şor 77 de astfel de companii care au luat credite între 2012 şi 2014 de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank participând în acest fel la schema falimentării instituţiilor bancare. Şor obţinuse în 2012 controlul asupra celor trei bănci, conform raportului Kroll-1. În schemă au fost implicaţi numeroşi politicieni din Republica Moldova care au beneficiat de pe urma schemelor de creditare, banii fiind sifonaţi în firme offshore din Cipru şi alte ţări.

În orice caz, decizia privind sechestrul a venit după ce săptămâna trecută în presa de peste Prut s-a vehiculat informaţia privind intenţia procurorilor de a pune sechestru pe sediul central şi pe conturile corespondente ale unei bănci din Republica Moldova.

Ulterior apariţiei informaţiilor despre punerea sub sechestru în presa din Republica Moldova, Procuratura Generală a transmis un comunicat de presă prin care anunţă că demersurile se încadrează în limitele legale.

"Investigaţiile procurorilor poartă un caracter strict legal, eforturile oamenilor legii fiind orientate spre documentarea, în limitele legislaţiei procesual-penale, identificarea şi tragerea la răspundere penală a tuturor celor implicaţi în devalizarea sistemului naţional bancar, şi nu în ultimul rând - recuperarea prejudiciului cauzat statului şi cetăţenilor. În această ordine de idei, ţinem să aducem la cunoştinţă că, în timpul apropiat, Procuratura Anticorupţie va deferi justiţiei unele episoade vizând frauda bancară, despre care instituţia va informa suplimentar, în limitele permise de rigorile legii, pentru a nu afecta desfăşurarea în continuare a investigaţiile pe acest caz", se preciza în comunicatul PG.

Cum vrea să lase un bancher, învinuit şi el în dosarul fraudei bancare, Banca Transilvania fără acţiunile de la Victoriabank

Jurnaliştii moldoveni au notat că problemele băncii Victoriabank ar fi apărut după eliberarea din închisoare a omului de afaceri moldovean Veaceslav Platon, condamnat la 18 ani de închisoare pentru corupţie şi care a fost eliberat în 15 iunie în urma unui demers de suspendare a executării pedepsei depus de procurorul general Alexandr Stoianoglo, numit în funcţie în 2019 de preşedintele Igor Dodon, aşa cum transmitea Ziarul de Gardă.

În luna mai, Stoianoglo a declarat într-o conferinţă de presă că dosarul lui Veaceslav Platon ar fi fost falsificat în totalitate, iar principalul beneficiar al furtului miliardului de dolari din băncile moldovene a fost Vlad Plahotniuc, personaj "atotputernic" peste Prut pentru o bună parte a deceniului anterior.

Într-o înregistrare video făcută în timpul audierii sale, ieşită în spaţiul public în luna mai, Veaceslav Platon afirmă că pentru frauda bancară trebuie să răspundă şi Victoriabank, el explicând în ce mod ar putea recupera statul bani de la această instituţie.

Platon propunea procurorilor să fie iniţiată o procedură în instanţă, statul să ceară 2 miliarde de lei de la Victoriabank şi alte 2 miliarde ca dobândă acumulată de la perioada fraudei bancare. Instituţia va fi nevoită să facă emisii suplimentare de acţiuni, iar statul va anula ulterior emisiile şi va intra în posesia unui pachet de 40% din acţiunile Victoriabank, lăsând Banca Transilvania fără acţiunile de la Victoriabank. Platon spune exclicit că ar "trebui intrat la Victoriabank" ca acţionarul de drept Banca Transilvania să fie lăsat fără pachetul de acţiuni.

În înregistrarea video se aude că procurorii consideră această propunere a lui Platon ca fiind "banditească", dar acesta susţine că este o procedură legală.

"Legea permite asta. Noi doar suntem jurişti şi apărăm statul. Băieţii s-au înglodat, trebuie să răspundă. Sunt mari şi graşi, bani au mulţi. Să se împartă cu poporul moldovenesc. Nu propun să-mi iau banii mie sau dumneavoastră, ci sunt pentru stat", argumentează Platon în faţa procurorului general din R. Moldova Alexandr Stoianoglo. Înregistrarea este de altfel publicată cu numele "Platon despre Banca Transilvania".

Platon fusese condamnat pentru că ar fi obţinut , prin scheme ilegale, aproximativ 1 miliard de lei de la Banca de Economii a Moldovei, în urma unor credite acordate pentru firme conduse de persoane interpuse în noiembrie 2014.

Ce spune Victoriabank într-un comunicat

Victoriabank a transmis presei următorul comunicat: "Victoriabank este surprinsă de includerea sa în acest caz, care vizează evenimente petrecute în sistemul bancar din Republica Moldova cu şase ani în urmă, după o perioadă atât de lungă de la derularea faptelor. De asemenea, banca este surprinsă de faptul că informaţiile legate de situaţie circulă în spaţiul public fără ca banca să fi fost informată. În opinia noastră, Victoriabank, în forma sa actuală şi după transformarea începută în 2018, nu are legătură cu cauza cercetată de autorităţi. Pentru a demonstra acest lucru, Victoriabank colaborează cu autorităţile şi aşteaptă etapele următoare ale procesului.

Acţionarii internaţionali, Banca Transilvania şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, dar şi cei locali, inclusiv fondatori ai Victoriabank, al căror scop este să contribuie la modernizarea sistemului bancar din Moldova şi să susţină creşterea economică a ţării, sunt neplăcut surprinşi de situaţie şi consideră că acţiunile recente reprezintă o ameninţare a stabilităţii financiar-bancare şi o piedică în dezvoltarea ţării. BT şi BERD vor apela la toate căile legale pentru a proteja Victoriabank".

La rândul său, Bogdan Pleşuvescu, preşedintele Victoriabank începând cu 2018, a declarat: "Suntem deschişi faţă de autorităţi să oferim toate detaliile necesare pentru că este şi în interesul nostru ca aceste lucruri să fie lămurite definitiv. Victoriabank merge înainte, pe drumul început acum 30 de ani şi cu noul avânt pe care îl avem mai ales din 2018, datorită noului acţionariat internaţional. Cei 1.200 de angajaţi sunt la dispoziţia clienţilor. Victoriabank îşi continuă activitatea normal, pentru a finanţa economia Republicii Moldova şi pentru a contribui la depăşirea situaţiei create de Covid-19. Suntem încrezători că în etapele următoare toate acuzaţiile la adresa Victoriabank vor fi demontate. Între timp, banca noastră îşi va continua în forţă rolul de finanţator al oamenilor şi al economiei".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb