JUDECĂTORII FRANCEZI AU DECIS Christine Lagarde, directorul FMI, vinovată de neglijenţă

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 20 decembrie 2016

Christine Lagarde, directorul FMI, vinovată de neglijenţă

Actualizare 11:46 Christine Lagarde scapă de pedeapsă şi rămâne la conducerea FMI

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, a scăpat de pedeapsă şi îşi păstrează funcţia de conducere la nivelul FMI, deşi magistraţii francezi au apreciat că este vinovată de neglijenţă în dosarul de arbitraj care datează din perioada în care aceasta ocupa postul de ministru de Finanţe în Franţa, informează Reuters.

Şefa FMI nu a fost condamnată la închisoare sau la plata vreunei amenzi.

Lagarde a declarat, la sediul IMF: ''Nu sunt mulţumită de decizie, dar există un moment în viaţă când trebuie să te opreşti, să întorci pagina, să mergi mai departe şi să continui să lucrezi cu cei care şi-au exprimat încrederea în tine. Voi acorda întreaga mea atenţie, tot timpul meu, toate eforturile mele, toată energia şi entuziasmul meu misiunii mele de şef al FMI".

Aceasta a precizat că nu va face apel la decizia de ieri a Curţii de Justiţie a Republicii Franceze.

(S.A.)

-----------

Curtea de Justiţie a Republicii Franceze a stabilit, ieri, că actualul director general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, este vinovată de neglijenţă în serviciu, într-un dosar de arbitraj care datează din perioada în care aceasta ocupa postul de ministru al Finanţelor.

Fostului ministru i se reproşează că a recurs la un arbitraj privat, în loc să se adresze justiţiei pentru un litigiu între omul de afaceri Bernard Tapie şi banca "Credit Lyonnais". Litigiul se referea la o tranzacţie ce a avut loc în 1993, când Tapie i-a vândut băncii franceze participaţia pe care o deţinea la producătorul german de echipament sportiv "Adidas" AG. Mai târziu, banca a vândut pachetul cu un profit semnificativ, iar Tapie a lansat o acţiune în justiţie, susţinând că a fost fraudat. În urma judecării cazului într-o comisie de arbitraj, Tapie a obţinut de la stat despăgubiri de 404 milioane de euro, cu mult mai mari decât ar fi putut primi în justiţie.

Potrivit CJR, Christine Lagarde nu a reuşit, în perioada în care a fost ministru de Finanţe, să prevină plata primită de Bernard Tapie de la statul francez, considerată frauduloasă. CJR menţionează că actualul oficial al FMI ar fi trebuit să facă apel împotriva acestei plăţi, realizată în 2008.

Criticii au acuzat-o pe Lagarde că i-a asigurat un tratament preferenţial lui Tapie pentru că acesta a susţinut financiar campania prezidenţială a lui Nicolas Sarkozy. În plus, criticii au susţinut că statul francez nu trebuia să acorde compensaţii financiare unui condamnat penal, care era în faliment în acel moment şi nu putea să plătească un proces în instanţă. Tapie şi-a petrecut şase luni în spatele gratiilor în 1997, după ce a aranjat meciuri ca preşedinte al clubului Olympique Marseille.

Avocatul directorului FMI a informat că doamna Christine Lagarde ar putea ataca cu apel la decizia CJR, deşi judecătorii nu au condamnat-o la închisoare pe aceasta sau la plata vreunei amenzi. Decizia judecătorilor i-ar putea permite oficialului francez să-şi păstreze funcţia de director general al Fondului Monetar Internaţional, conform presei internaţionale.

"Trebuie să ţinem cont de contextul crizei financiare din perioada în care Christine Lagarde a fost ministru de Finanţe", a afirmat judecătorul Martine Ract Madoux, explicând lipsa unei sentinţe împotriva oficialului francez. În plus, Martine Ract Madoux a adus în atenţie reputaţia de care se bucură Christine Lagarde şi poziţia sa pe plan internaţional.

În acest caz, Christine Lagarde riscă un an de închisoare şi o amendă de 15.000 de euro.

În timpul procesului, care s-a desfăşurat săptămâna trecută, Christine Lagarde şi-a luat concediu de la FMI.

Lagarde care a decis să părăsescă Franţa înainte de citirea verdictului de ieri, întorcându-se la Washington, unde este sediul FMI.

Anterior, Lagarde a susţinut că îşi asumă toate deciziile luate în mandatul de ministru al Finanţelor din Franţa, iar procurorii francezi au recomandat, la finalul săptămânii trecute, achitarea acesteia.

Ieri, Gerry Rice, directorul de comunicare al FMI, a declarat că board-ul executiv al instituţiei se va reuni cât mai curând posibil ca să analizeze cele mai recente evoluţii în cazul care o priveşte pe Christine Lagarde.

Christine Lagarde, în vârstă de 60 de ani, a fost ministru de Finanţe în perioada 2007-2011, când Nicolas Sarkozy a fost preşedintele Franţei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb