Judecătorul Dolache, de la cazul "Rarinca" la asasinii moldoveni

Elena Deacu
Anticorupţie / 10 iunie 2015

Judecătorul Damian Dolache - unul dintre cei doi magistraţi care au dispus achitarea Marianei Rarinca în cazul de şantaj reclamat de preşedinta Curţii Supreme - a pus pe liber mai mulţi rakeţi ai grupării "Patron", implicaţi în asasinate la comandă şi contrabandă de ţigări, scrie RiseProject.

Cazul "Rarinca", pretext de campanie media împotriva şefelor DNA şi ICCJ, este invocat des şi de politicienii vizaţi de procurori în dosarul "Şova".

CONTRABANDIŞTII

În 2012, Damian Dolache a făcut parte din completul Curţii de Apel care l-a scăpat de acuzaţii pe şeful unei brigăzi de contrabandişti de ţigări.

Parte a reţelei criminale conduse de "hoţul în lege" moldovean, Ion Guşan zis Nicu Patron, brigada lui Veaceslav Secrieru era formată din 30 de persoane, cetăţeni moldoveni, ucraineni şi români. Fusese destructurată în urma unei investigaţii DIICOT care a arătat că interlopii puseseră la punct o reţea naţională de fabrici clandestine de ţigări, cu utilaje aduse din Rusia şi Moldova. Liniile ilegale de producţie şi ambalare au fost amplasate în Dâmboviţa, Harghita, Vâlcea, Neamţ şi Suceava. Secrieru a fost achitat, ceilalţi - condamnaţi.

ASASINUL

Anul acesta, judecătorul Damian Dolache s-a întâlnit din nou cu gruparea Patron, când pe rolul Curţii de Apel a ajuns dosarul lui Robert Gîrleanu - un raket al grupării, acuzat de trei asasinate la comandă şi condamnat anterior de Tribunalul Bucureşti la închisoare pe viaţă.

Dolache a considerat însă că moldoveanul ar fi nevinovat în lipsă de probe şi a dispus achitarea lui, în deplină opoziţie cu celălalt judecător din complet. În situaţia în care cei doi aveau opinii separate, al treilea magistrat intrat în completul de divergenţă a decis că hotărârea Tribunalului Bucureşti este corectă, menţinând condamnarea pe viaţă a lui Robert Gîrleanu. Sentinţa definitvă a fost dată acum două săptămâni, pe 27 mai, dar Gîrleanu a dispărut între timp. Acum, el este urmărit general.

Deşi era arestat încă din 2011 şi judecat pentru triplu omor, după trei ani de proces, cu doar câteva luni înainte de verdictul final, Robert Gîrleanu a fost eliberat din arest preventiv şi pus sub control judiciar. Asta s-a întâmplat în februarie 2014.

Raketul are statut de soldat în organizaţia "Patron" şi, dincolo de omoruri la comandă, execută orice tip de acţiune în forţă a grupării. Sportiv la bază, Gîrleanu a fost acuzat de furturi de autoturisme în România, ceea ce nu l-a împiedicat însă să asigure protecţie chiar brigăzii lui Secrieru, achitat ulterior de judecătorul Damian Dolache. Toate acestea, în condiţiile în care Gîrleanu mai aştepta o sentinţă definitivă în cazul altor fabrici ilegale de ţigări, descoperite în 2009 în Ialomiţa, România.

TRIPLUL ASASINAT

Cele trei crime de care este acuzat direct Gîrleanu au fost comise în anul 2000 în raionul Ialoveni din Republica Moldova. Victimele, trei hoţi de maşini de lux, au fost răpiţi, torturaţi şi executaţi cu pistoale automate. Cadavrele lor incinerate au fost îngropate într-o pădure şi au zăcut acolo aproape zece ani. Abia în 2008, cei trei au fost dezgropaţi şi identificaţi. Anchetatorii moldoveni au stabilit că escadronul de asasini a fost condus de Gîrleanu care a acţionat la comanda lui Ion Druţă zis "Vanea Pisateli" - un lider interlop moldovean judecat şi el în acest caz, dar la Curtea Supremă din Republica Moldova.

"Vanea Pisateli" este căutat de Interpol încă din iulie 2013 la cererea autorităţilor din România, pentru trafic de arme şi complicitate la crimă. În Bucureşti, moldoveanul este acuzat că a organizat un asasinat la comandă pe frontul unui război interlop. Poliţia susţine că "Pisateli" l-ar fi adus în România pe asasinul moldovean Vitalie Proca, i-a dat acestuia informaţiile despre ţintă şi a intermediat suportul logistic, adică o maşină cu numere de Bulgaria, automatul Kalaşnikov şi pistolul Makarov, utilizate în atentatul care a avut loc în noiembrie 2012 în cartierul bucureştean Vitan. RISE Project a descoperit că înainte de incident, Proca a intrat în România cu o maşină deţinută de fima lui Robert Gîrleanu.

În prezent, "Vanea Pisateli" se află în închisoare, la Chişinău, fiind condamnat deja la cinci ani pentru că a vândut reporterilor RISE un lansator de grenade anti-tanc şi un pistol semiautomat din cele traficate acum în Ucraina.

CUMETRIA

"Vanea Pisateli" este finul de cununie al afaceristului român, Liviu Munteanu, cel care administrează firma lui Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta. Munteanu şi Herţanu sunt cercetaţi la DNA Ploieşti pentru fapte de corupţie şi deturnare de fonduri europene în acelaşi dosar cu mogulul Sebastian Ghiţă.

Fraţii lui "Vanea Pisateli" sunt şi ei închişi în România, condamnaţi la 17 ani în primă instanţă, pentru că ar fi organizat uciderea unui afacerist din Bacău în casa lui de vacanţă. Prin natura funcţiei sale în organizaţia Patron, "Pisateli" reprezintă braţul armat, adică şeful brigăzilor de rakeţi formate din sute de luptători şi sportivi ai cluburilor din Moldova pe care tot el le gestionează.

"HOŢ ÎN LEGE"

Formată din rakeţi moldoveni şi transnistreni, majoritatea sportivi, gruparea Patron s-a specializat în trafic de persoane, contrabandă, taxe de protecţie şi asasinate la comandă. În 2001, printr-un ritual specific, "Nicu Patron" a fost "botezat" drept < vor v zakone > - ceea ce în rusă înseamnă < hoţ în lege >. Gruparea e fondată pe principii militare şi funcţionează după reguli tradiţionale ale mafiei ruse. Organizaţiile < vor v zakone > au apărut la începutul anilor '30 ai sec. XX în locurile de detenţie ale Uniunii Sovietice.

În septembrie 2013, liderul suprem al grupării, Nicu Patron, a fost arestat în România de către DIICOT, împreună cu doi dintre aghiotanţii săi, Valeriu Gori zis Valera şi Vasile Trohin. Ei sunt acuzaţi de contrabandă şi constituire de grup criminal organizat. Dosarele penale în care sunt judecaţi mai mulţi membri ai reţelei împreună cu fiul unui şef din poliţia română, vizează şi un clan interlop din Prahova, anchetat, la rândul său, şi în dosarul lui Marcel Păvăleanu, fost consilier la Secretariatul General al Guvernului.

Între timp, la Bucureşti, "Nicu Patron" şi secunzii lui au fost eliberaţi sub control judiciar şi îşi aşteaptă sentinţele definitive în alte două dosare. Ei au fost inculpaţi şi într-un caz aflat pe rolul Tribunalului din Veneţia, Italia, sub suspiciunile de trafic de persoane şi activităţi de tip mafiot, dar ar urma să fie predaţi italienilor abia după ce în România se vor soluţiona definitiv toate cauzele.

Până acum, singurul fugit rămâne Robert Gîrleanu, deşi măsura de control judiciar dispusă împotriva lui presupune monitorizare constantă din partea poliţiei.

Factorul Rarinca

CAMPANIA TV ŞI SCANDALUL "ŞOVA"

Ultima achitare de notorietate dispusă de judecătorul Damian Dolache s-a consemnat în controversatul caz al Marianei Rarinca.

Femeia a stat şase luni în arest, după ce Livia Stanciu, presedinta Înaltei Curţii de Casaţie si Justiţie (ICCJ), a depus o plangere penală împotriva ei, acuzând-o de santaj. Dosarul a fost instrumentat la DNA, apoi au urmat mai multe hotârâri judecătoreşti până când Tribunalul Bucureşti a găsit-o vinovată, pe fond, şi a condamnat-o cu suspendare. La Curtea de Apel, Mariana Rarinca a fost achitată de un complet compus din doi judecători, unul dintre ei fiind Dolache.

Soluţia a generat o campanie mediatică lansată împotriva şefelor DNA şi ICCJ la câteva televiziuni de ştiri cu finanţatori sancţionaţi sau vizaţi de Justiţie.

Cazul "Rarinca" este des invocat şi de politicienii implicaţi în scandalul declanşat de dosarul "Şova". Aici, un fost ministru împreună cu premierul Victor Ponta sunt urmăriţi penal pentru fapte de corupţie, dar protejaţi de imunitatea parlamentară şi susţinuţi de majoritatea guvernamentală. Ieri seară, Victor Ponta a comentat la Antena 3: "Eu sunt un om puternic, am familie, am funcţie, am susţinere. Dânsa (Mariana Rarinca - n.n.) este o victimă, eu nu. Un om care stă şase luni în arest şi este achitat definitv este o victimă a sistemului public".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb