SUA a dislocat în ţara noastră până acum 3000 de militari, a afirmat Julianne Smith, ambasadorul american pe lângă sediul NATO de la Bruxelles.
"SUA şi aliaţii săi au făcut schimbări majore în modul de poziţionare NATO în Europa de Est, iar SUA a decis să pre-poziţioneze echipamente şi trupe în zonă în caz că vom avea nevoie să răspundem rapid. În 2022, odată ce a fost clar că Rusia va intra în Ucraina, SUA au putut aduce forţe în România aproape imediat. SUA au mutat o unitate de blindate Stryker, aproape 1000 de militari iniţial. De atunci şi până acum acel număr a crescut. Acum sunt circa 3000 de militari. În plus peste asta, preşedintele Joe Biden a anunţat recent la Madrid că Statele Unite vor adăuga o Brigadă de luptă rotaţională, inclusiv cu un comandament, iar acele echipe se vor roti în mod regulat; noi o numim prezenţă persistentă", a declarat Julianne Smith, în cadrul unei discuţii cu reprezentanţii mass-media din ţara noastră.
Reprezentanta SUA la NATO a precizat că Marea Neagră este acum, potrivit noului Concept Strategic adoptat de Summitul de la Madrid, o zonă focus pentru alianţa politico-militară, care se concentrează pe zone individuale unde unde pot fi dislocate noi forţe de reacţie rapidă.
În ceea ce priveşte sprijinul acordat de aliaţi Ucrainei, Julianne Smith a arătat că, dacă la începutul războiului declanşat de Federaţia Rusă, ajutoarele militare s-au axat pe apărarea antiaeriană, în timp acestea au inclus şi apărarea de coastă, muniţie şi vehicule blindate. Ea a menţionat că unele state care pot oferi asistenţă militară sunt "cuplate" cu statele care pot ajuta alt fel decât cu tehnică militară.
"Unele ţări au capabilităţi de transport, dar nu vor să asigure asistenţă (militară), şi atunci iei acea ţară şi o cuplezi cu o ţară care poate legal să asigure astfel de asistenţă. Am primit un feedback pozitiv de la Ucraina pe acest proces. (...) Toţi membrii NATO oferă o formă de ajutor Ucrainei în acest moment. Avem aliaţi care au optat să ofere doar asistenţă umanitară, alţii care oferă asistenţă financiară, iar mulţi alţii care oferă asistenţă militară. Şi cu siguranţă avem aliaţi care oferă toate trei", a spus Smith care a refuzat să comenteze dacă ţara noastră a ajutat sau nu, din punct de vedere militar, Ucraina.
Ambasadorul SUA la NATO a precizat că a fost impresionat de modul în care autorităţile române şi cetăţenii s-au mobilizat pentru primirea refugiaţilor din Ucraina şi de modul în care reprezentanţii ţării noastre au acţionat în cadrul alianţei nord-atlantice astfel încât NATO să susţină autorităţile de la Kiev.