JURNAL DE CRIZĂ Leul, în cădere faţă de euro

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 16 mai 2012

Leul, în cădere faţă de euro

Leul a coborât, ieri, la un nou minim record faţă de euro, ajungând la cursul Băncii Naţionale a României (BNR) la 4,4411 lei/euro. Moneda naţională a continuat să se deprecieze în condiţiile în care situaţia economică din Europa se agravează, inclusiv cea din Grecia.

Referinţa de ieri a fost cu 0,38 bani mai mare faţă de precedentul maxim istoric înregistrat luni, de 4,4373 lei/euro.

Pe piaţa interbancară cotaţiile monedei naţionale s-au situat peste nivelul de 4,44 lei/euro, iar deprecierea leului a fost temperată de intervenţiile indirecte ale BNR, în timp ce valutele din regiune au revenit pe scădere, potrivit dealerilor din piaţă.

Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului BNR, a declarat, ieri, că leul s-a dovedit mai rezistent decât monedele din regiune.

Domnia sa a adăugat, că în momentul în care a fost demis Guvernul Ungureanu, moneda naţională a fost supusă presiunilor externe, fiind vorba despre "un atac firav la care s-a rezistat foarte bine". Adrian Vasilescu a mai spus că piaţa valutară este în continuare o piaţă stabilă.

Dolarul american a crescut, ieri, cu 0,97 bani faţă de leu, la 3,4576 lei/dolar, ajungând la un nou nivel maxim începând cu 1 iulie 2010, potrivit referinţei anunţate de BNR. La acea dată moneda americană s-a situat la 3,5420 lei/dolar.

Francul elveţian s-a apreciat în raport cu leul la 3,6971 lei/franc, cu 0,2 bani mai mult faţă de şedinţa precedentă. Acest nivel reprezintă un nou maxim începând cu 5 septembrie 2011, când moneda elveţiană a fost cotată la 3,8133 lei.

Moneda naţională nu a fost singura care a reacţionat la schimbările din Europa, ci şi prima de risc a ţării noastre exprimată în cotaţiile CDS (n.r. credit default swap), care a ajuns la 400 de puncte de bază, valoarea care nu a mai fost atinsă, în acest an, de la sfârşitul lunii ianuarie.

Ponta: Situaţia României este stabilă

Situaţia ţării noastre este stabilă şi se află sub control, a declarat, ieri, premierul Victor Ponta.

Domnia sa a precizat: "M-am întâlnit astăzi (n.r. ieri) cu Guvernatorul, însoţit de ministrul de Finanţe Florin Georgescu pentru a discuta despre situaţia economică şi politică din Uniunea Europeană. În urma discuţiilor şi a datelor puse la dispoziţie de Guvernator, situaţia României este sub control şi Banca Naţională a României are, în acest moment, toate instrumentele necesare pentru a ţine situaţia stabilă şi pentru a asigura toţi parametrii pe care România i-a avut şi îi are în vedere. Nu este o situaţie care priveşte România în mod special. Leul a avut o fluctuaţie mult mai mică decât alte monede. Guvernul actual, prin coordonare cu BNR, ia toate deciziile necesare pentru a atenua efectele unei proaste guvernări".

Victor Ponta a anunţat că, în şedinţa de Guvern de mâine (n.r. astăzi), vor fi aprobate documentele necesare pentru cea mai mare linie de credit pe care Banca Mondială a acordat-o vreodată României, 1 miliard de euro.

"Aceasta este o sumă de siguranţă pe care România o poate accesa în orice moment", a precizat primul-ministru, menţionând că aceşti bani sunt cei mai ieftini, pe lângă cei din fondurile strucuturale.

Liviu Voinea, secretar de stat la ministerul Finanţelor, a declarat că banii împrumutaţi de la Banca Mondială nu comportă dobândă, decât în condiţiile în care ar fi traşi.

Domnia sa a precizat: "Linia de finanţare de la Banca Mondială se adaugă banilor deja existenţi în rezerva fiscală. Ne împrumutăm pe trei ani, fără dobândă, pieţele ştiu că avem această rezervă şi nu pot face speculaţii împotriva României".

Liviu Voinea a explicat că dobânda luată în calcul, în situaţia în care ţara noastră va accesa aceşti bani, va fi cea din perioada respectivă anunţată de Banca Mondială.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb