JURNALISMUL SUB ASEDIU Federaţia Europeană a Jurnaliştilor vrea să trimită o comisie de anchetă în ţara noastră, în urma articolului din "BURSA"

Viviani Mirică
Ziarul BURSA #Media-Advertising / 27 august 2010

Federaţia Europeană a Jurnaliştilor vrea să trimită o comisie de anchetă în ţara noastră, în urma articolului din "BURSA"

Aidan White, FEJ: "Angajatorii şi autorităţile trebuie să ia imediat măsuri pentru a păstra jurnalismul profesional şi pentru a se opune crizei cu care se confruntă democraţia şi libertatea presei"

Federaţia Europeană a Jurnaliştilor, grupul regional al Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor (FIJ), intenţionează să trimită o comisie de anchetă în ţara noastră, după ce ziarul BURSA a publicat, pe data de 12 august, în baza informaţiilor de la Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind, articolul "Ziariştii, fără drept la replică".

Articolul a arăt că, de la începutul crizei economice, aproape 6000 de ziarişti şi angajaţi în mass-media şi-au pierdut locurile de muncă, că unii jurnaliştii sunt forţaţi să renunţe la contractele lor în favoarea plăţii pe drepturi de autor, iar sindicatele se luptă în 50 de cazuri de concedieri ilegale şi făcute la întâmplare.

Totodată, articolul din BURSA a identificat "Adevărul Holding" ca fiind cel mai cunoscut contravenient în privinţa drepturilor jurnaliştilor şi critică, de asemenea, o serie de instituţii media, cum ar fi "Realitatea TV", "Evenimentul Zilei", "România Liberă", şi ziare care nu se mai publică, cum ar fi "Cotidianul", "Ziua", "Business Standard", ca fiind vinovate că-i tratează incorect pe ziarişti. În plus, faţă de cele 50 de procese intentate de MediaSind, sindicatul a înaintat o petiţie Consiliului pentru Combaterea Discriminării şi este implicat într-un conflict de muncă înregistrat la Ministerul Muncii.

Secretarul general al FEJ, Aidan White, declară: "În România, jurnalismul este sub asediu, din cauza problemelor economice ale ţării şi a lăcomiei angajatorilor. Viitorul acestei profesii este într-un pericol serios. Angajatorii şi autorităţile trebuie să ia imediat măsuri pentru a păstra jurnalismul profesional şi pentru a se opune crizei cu care se confruntă democraţia şi libertatea presei".

FEJ îi condamnă pe angajatorii din media că au forţat reducerea salariilor şi înlocuirea lor cu plata pe drepturi de autor, care lasă ziariştii fără nici un fel de protecţie socială şi profesională.

Cristi Godinac, preşedintele Federaţiei Române a Jurnaliştilor MediaSind, precizează: "Din păcate, majoritatea jurnaliştilor a acceptat compromisul, deoarece se confruntă cu plata chiriei, a creditelor bancare şi a cheltuielilor legate de întreţinerea casei, uitând că plata pe drepturi de autor poate fi încheiată sau modificată oricând".

Reprezentantul MediaSind descrie jurnalismul din ţara noastră ca fiind "cu un picior în groapă" şi apreciază că înlocuirea contractelor cu plata pe drepturi de autor va avea un efect devastator asupra calităţii profesiei, permiţând ca ziariştii să fie angajaţi şi concediaţi oricând.

În plus, transferul veniturilor jurnaliştilor, exclusiv pe contractele de drepturi de autor şi renunţarea la contractul individual de muncă prezintă o serie de dezavantaje, consideră Cristi Godinac. Domnia sa ne-a explicat că angajaţii nu mai pot beneficia, în aceste condiţii, de concediu de odihnă, decât la bunăvoinţa angajatorilor.

Ziaristul care renunţă la contractul individual de muncă nu mai beneficiză de protecţia legislaţiei muncii, astfel că poate fi oricând concediat unilateral, "dacă mişcă în front", fără dreptul de a primi salarii compensatorii, susţine preşedintele MediaSind.

Articolul "Ziariştii, fără drept la replică", publicat de ziarul "Bursa"pe data de 12 august anul curent vorbeşte, printre altele, despre situaţia jurnaliştilor de la "Realitatea Media", puşi în situaţia de a accepta transferul tuturor veniturilor pe contractele de cesiune a drepturilor de autor. Între timp, website-urile reportervirtual.ro şi stareapresei.ro au publicat noul contract de cesiune a drepturilor de autor înmânat de conducerea "Realităţii" angajaţilor săi.

Site-ul www.stareapresei.ro critică prevederile contractuale pe care trebuie să le accepte angajaţii "Realitatea Media", în special pe acelea care includ termenul "comandă", ideologie care contrazice, astfel, clauza de conştiinţă a jurnalistului, potrivit căreia acesta poate refuza realizarea unui material ce contravine principiilor sale. Web-site-ul în discuţie comentează capitolele incluse de "Realitatea " în noul contract de drepturi de autor, printre acestea aflându-se şi Capitolul VII. 1 (2): "Autorul acceptă că Beneficiarul deţine dreptul de a ajusta cuantumul remuneraţiei, atât în sensul diminuării, cât şi în sensul majorării, în funcţie de volumul şi complexitatea Creaţiilor/Produselor Jurnalistice realizate şi predate de Autor, potrivit comenzilor primite."

Preşedintele MediaSind, Cristi Godinac, a confirmat pentru ziarul "Bursa" existenţa acestor clauze prevăzute în noile contracte ale angajaţilor "Realitatea Media". Domnia sa a menţionat: "Astfel de contracte sunt lovite de nulitate absolută, deoarece încalcă flagrant legea numărul 8 privind drepturile de autor, legislaţia muncii şi normele internaţionale din domeniu".

Preşedintele Federaţiei Europene a Jurnaliştilor, Arne Konig, a declarat: "Nu doar în România jurnaliştii sunt trataţi scandalos de către angajatori suprazeloşi. Recesiunea economică şi transformarea tehnologică din jurnalism este folosită ca o acoperire pentru atacuri flagrante la condiţiile în care lucrează ziariştii, ceea ce ameninţă fundaţiile democraţiei europene".

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. e bine ca cineva mai tine cu presa din Romania, chiar daca si de afara. E pacat ca o meserie splendida a devenit batjocura unor guvernanti handicapati si a unor moguli scelerati

    1. Felicitari Bursa, MediaSind, FEJ!!!

      Ma bucur ca exista astfel de resurse pentru recapatarea increderii populatiei in presa. 

    Bravo Viviani Mirica, bravo Bursa ! Stiu ca Make este ingrozitor de incapatinat (l-au dat afara din Clubul Roman de Presa pentru ca nu se putea trece de el) , dar nu ma asteptam sa dati o lovitura ca asta !

    1. da asa este, make este un incapatanat notoriu. dar imi amintesc ca si in 2004 cand presa era bulversata de nastase, vezi cazurile Romania Libera si EVZ, Bursa a fost singurul ziar care le-a luat apararea ziaristilor impotriva patronilor. asa ca tineti-o tot asa baieti. bravo make

    HAAAA ! Multumesc pentru aprecieri ( o fi de bine sa fii facut "incapatinat"?), dar eu n-am facut nimic.

    Viviani si Godinac au facut-o. Felicitari! 

    1. Sunteti singurul ziar care a avut curajul sa ia apararea jurnalistilor impotriva patronilor de presa. Se dovedeste inca o data ca Make este un jurnalist profesionist si,totodata, mai mult sindicalist decat patron.

      Felicitari si Viavianei si lui Godinac pentru consecventa si curaj!

      Va tinem pumnii si nu uitati de noi, jurnalistii din provincie. 

      Buna Marius! Multumesc pentru aprecieri. Putem comunica pe e-mail: viviani.mirica@bursa.ro/ viviani.mirica@gmail.com. Chiar sunt curioasa sa-mi spui cum e pe la voi.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb