Justificările INSSE sunt puerile

DANIEL IONESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 7 ianuarie 2013

Daniel Ionescu

Daniel Ionescu

  • document ataşat TABEL 1, TABEL 2
    apasă aici pentru a descărca.

    România se află într-o criză profundă de sistem care afectează delaolaltă bunăstarea curentă şi de perspectivă a populaţiei, capacitatea de producere a valorii adăugate utile şi împietează nepermis - inclusiv, cultural! - căile de resuscitare a fluxurilor de finanţare, de producţie şi realizare marfară a producţiei economice.

    Calea generică de intrare în criză, o criză al cărei mecanism - privatizarea profiturilor şi socializarea pierderilor - are ca izvor central tranziţia dâmboviţeană de la centralismul excesiv, nu către o economie de piaţă, ci către o economie "închinată" promiscuu uzurarului şi intereselor înguste de grup le-am prezentat, pe căprării, în eseurile găzduite de ziarul "BURSA".

    Evoluţia empirică a fenomenelor de prăbuşire economică, financiară, sociaţională şi culturală a României - prin dez-ocupare salarială, destructurarea capacităţii economice de producere a valorii adăugate, irosirea resurselor financiare provenite din fiscalizarea a tot ce s-a nimerit şi prin excesul "legal" de cheltuieli publice - a fost escamotată profesionist cu sprijinul cozilor de topor năimite spre a servi interesele obscure ale puterii politice şi a deservi (reversul pervers al medaliei) interesele reale ale suveranului, interese care, dintotdeauna, au decurs din agenda publică!

    Evident, de o factură mai prolixă pentru cetăţeanul de rând, criza de resurse financiare s-a insinuat şi a îngenuncheat România pe calea unui mecanism veros suzitat cu obstinaţie de puterea executivă - mecanismul deficitului bugetar (moşită, evident, în cârdăşie cu puterea legislativă).

    Fără excepţie, fiecare execuţie bugetară de după 1989 a fost construită - ab iniţio - cu "deficit bugetar", un deficit bugetar care, tot fără excepţie, a fost "corectat" prin apelul la instituţia "rectificării bugetare", de obicei, prin adâncire.

    Perfecţionarea mecanismului s-a realizat prin inginerii bugetare (vezi modul de calcul al deficitului BGC) şi, de ultimă oră, prin inginerii care operează prin doparea lagului previzional în domeniul PIB.

    Pe fond, redimensionarea PIB - în minus cu 3,8 p.p. - provine din supra-estimarea valorică a producţiei şi din sub-estimarea consumului intermediar (vezi tabel 1).

    Relaţia magistrală (metoda producţiei) este:

    PIB = P - Ci + I/p - S/p

    Justificările INSSE sunt, politicos vorbind, puerile. Ele reflectă - pe fond - dez-expertizarea care, ajunsă la masa critică, distruge credibilitatea - şi aşa limitată - de care se bucură statistica.

    Când, clientelismul (empiric, sinecurile politic necesare) se substituie expertizei (cel mai slab statistician din ASE care afirmă pe post că are recunoştinţă internaţională!, un profesor de liceu, un contabil făcut pe puncte - ajuns subsecretar de stat - c'a intrat în graţiile udmr fac parte din conducerea INSSE dau măsura lucrurilor!), faptul că eşantionarea este nereprezentativă, că estimatele nu intră în trendul aşteptat, că dimpreună, cu Comisia Naţională de Prognoză convine să joace "în foi de viţă" indicatorii macro-economici şi că, guvernul este - astfel! - îndreptăţit "statistic" să crească "pe şest" cheltuielile bugetare fără acoperire (şi implicit greutatea datoriei interne şi externe ce se aşază pe umerii contribuabililor!) devine un lucru comun.

    Nimeni nu vrea să sesizeze, de exemplu, un fapt de natura bunului-simţ, că din valori mai mici, indiferent de structură, nu poate ieşi o valoare medie mai mare (vezi tabel 2).

    Cum este posibil ca nimeni, absolut nimeni să nu sesizeze faptul că deflatorul pentru 2011 (8,1%) este măsluit (o exista şi alt motiv, în afara comenzii politice?!) ca din valori mai mici (inflaţie prin creşterea preţurilor de consum: +5,8%, inflaţie prin creşterea preţurilor producţiei industrial: +7,8%, inflaţie prin creşterea cursului de schimb: +0,7% la euro şi +4,2% la dolar), indiferent de ponderea structurală, să iasă un agregat (deflatorul) mai mare de maxim +7,7%???

    Semnul cel mai mare de întrebare este că, foarte posibil, la comanda INSSE va fi aşezată d-na de la Tg. Mureş, care - la 35 ani - n-are în pedigreu decât apartenenţa politică şi n-are nici în clin nici în mânecă nimic cu statistica!

    Opinia Cititorului ( 5 )

    1. ca intotdeauna magistral eseul dumneavoastra si alaturi de domnul Make lectura obligatorie. De catva timp stau si ma gandesc , daca pentru a face ceva pentru tara e recomandabil sa avem un partid politic de ce nu am infiinta unul. E adevarat ca nu mai suntem la prima tinerete ca doamna cu nume teuton, dar aceasta observatie a dvs. "împietează nepermis - inclusiv, cultural" ma pune pe ganduri. Din cauza deficientelor economice ocupati cu traiul zilnic suntem nevoiti sa renuntam a mai fi Patrioti.

      va multumesc. am fost luat pe nepregatite de make. va rog sa cititi maine in Bursa tabelul privind factorii inflationisti care ma justifica in asertiuni si care, dintr-o eroare pardonabila, n-a intrat in totalitate.

      Domnule Daniel Ionescu,

      Cu multa rabdare, vreau sa va explic ca orice text este genial numai in momentul in care el este receptionat ca atare. Adica, atunci cand este inteles.  

      Daca te apuci sa critici felul in care s-au aplicat diverse formule de calcul, de exemplu, PIB=P+Ci+ I/p -S/p, si nu spui ce inseamna fiecare dintre literele astea, precum si relatia dintre ele, afirmand ritos ca astia habar nu au , nu iti castigi adepti !

      Eu stiu ca dumneavoastra aveti dreptate, dar incercati , va rog, sa-i convingeti si pe "suverani" de adevarul spuselor pe care le proclamati. 

      1. iNu stie ca deflatorul nu vine din indici de pret, ca e un pic taman pe dos. Cu ce indici de pret stie 'mnealui ca se lucreaza pentru serviciile din administratie? Sau pentru impozite ori subventii? Daca se leaga de unul sau de altul, sa ne amintim ca trecerea domniei sale prin statistica nu a lasat niciun semn, dar niciunul, cu exceptia tutunului puturos din tigarile pe care le fuma la greu pe holuri, ca era prea destept pentru decredibilizatii aia din statistica. In afara de relatia aia de calcul sau ce inseamna partea fata de intreg ori povestea cu structura mai cunoaste ceva?

      Tocmai dumneavoastra domnule Ionescu ponegriti statistica?

      Cine nu stie cum se calculeaza PIB-ul au inghitit galusca cu greseala. Intotdeauna se fac multe variante de PIB estimat si se discuta cu Min. Finantelor, cu Banca Nationala si cu alti furnizori de date. Exista o metodologie armonizata cu metodologia Eurostat de la care specialistii INS nu fac rabat. Destituirea domnului profesor a fost o cacialma. Imi pare foarte rau pentru ca dansul a ridicat prestigiul institutului. Sunt total de acord cu numirea doamnei Gered in functia de presedinte interimar. Este o jignire pentru domnul profesor si pentru alti specialisti din INS. Dar ce nevoie avem de statistici? Un contabil a fost intrebat cat fac 1+1? Raspunsul a fost "cat vreti sa faca?" Eu va felicit insa pentru preocuparile dvs si daca se poate sa folositi un limbaj mai putin alambicat pentru a intelege si un nespecialist. Succes in continuare! 

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    danescu.ro
    boromir.ro
    Mozart
    Schlumberger
    arsc.ro
    domeniileostrov.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    18 Dec. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9755
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
    Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    petreceriperfecte.ro
    novaplus.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb