Kamala Harris se va întâlni cu Serghei Lavrov, după ce a discutat cu Li Qiang

V.S.
Internaţional / 7 septembrie 2023

Kamala Harris se va întâlni cu Serghei Lavrov, după ce a discutat cu Li Qiang

Vicepreşedintele american Kamala Harris, premierul chinez Li Qiang şi şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, participă joi la Summitul Asiei de Est (ASEAN), unde liderul indonezian, care este gazdă, a avertizat asupra rivalităţilor tot mai mari dintre puteri, relatează AFP, citat de Agerpres.

Reuniunea celor 18 ţări găzduită de Jakarta a adus la aceeaşi masă înalţi oficiali de la Washington şi Beijing, la o zi după ce premierul chinez a avertizat că marile puteri trebuie să îşi stăpânească divergenţele pentru a evita un "nou Război Rece".

Schimburile de replici dintre liderii celor mai mari două mari economii ale lumii au fost analizate pe fondul tensiunilor legate de probleme care variază de la Taiwan la relaţiile cu Moscova şi rivalitatea din Pacific, cu doar câteva zile înainte de summitul G20 de la New Delhi.

"Îi rog (...) pe liderii din ASEAN să facă (din această reuniune) un forum pentru consolidarea cooperării şi nu pentru ascuţirea rivalităţilor", a cerut preşedintele indonezian Joko Widodo.

Kamala Harris şi Li Qiang au avut discuţii separate cu liderii Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), oficialul american subliniind "importanţa respectării dreptului internaţional în Marea Chinei de Sud", potrivit unui comunicat.

Summitul de joi este, de asemenea, prima ocazie pentru ca înalţi oficiali americani şi ruşi să se întâlnească, la aproape două luni de la o reuniune anterioară tensionată a ASEAN, la Jakarta, în iulie, când Occidentul i-a cerut socoteală lui Serghei Lavrov pentru invazia din Ucraina.

Joi, Serghei Lavrov a denunţat riscul de militarizare în Asia de Est, acuzând NATO că vrea să pătrundă în regiune. El a avertizat, de asemenea, în privinţa alianţei militare AUKUS dintre Australia, Statele Unite şi Regatul Unit, descrisă ca fiind "capabilă să provoace o confruntare", potrivit unui comunicat al Ministerului rus de Externe.

Premierul indian Narendra Modi, premierul japonez Fumio Kishida, preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol, premierul canadian Justin Trudeau şi premierul australian Anthony Albanese au participat la summit alături de alţi lideri din ASEAN.

Liderul sud-coreean a declarat că orice încercare unilaterală de a schimba statu quo-ul în Marea Chinei de Sud este "inacceptabilă" şi a pledat pentru "o ordine maritimă bazată pe lege" pentru a reglementa această zonă maritimă strategică pentru comerţul mondial.

Preşedintele filipinez Ferdinand Marcos le-a cerut partenerilor săi să se opună "utilizării periculoase a gărzilor de coastă" şi a oricăror nave folosite de autorităţile chineze, după mai multe incidente cu nave chineze în ultimele luni, potrivit unui discurs publicat de palat.

Dar comunicatul comun al summitului ASEAN, consultat de AFP, a omis orice menţiune despre Marea Chinei de Sud, revendicată în mare parte de China, spre marea nemulţumire a vecinilor săi, sau despre războiul din Ucraina.

Summitul a fost dominat însă de criza din Myamnar, iar liderii au denunţat atacurile juntei împotriva civililor.

Joi, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a denunţat "represiunea sistematică" care subminează speranţele unei reveniri la democraţie în Myanmar, reprezentată de un scaun gol la summit. "Violenţele brutale, sărăcia în creştere şi represiunea sistematică spulberă speranţele unei reveniri la democraţie", a declarat Guterres.

În marja summitului, premierul australian s-a întâlnit cu omologul său chinez şi a confirmat că va efectua o vizită oficială în China "în cursul acestui an", în timp ce Canberra lucrează la o încălzire a relaţiilor cu Beijingul. Li Qiang a declarat că Beijingul este pregătit să relanseze comerţul bilateral după mai mulţi ani de îngheţ, potrivit agenţiei de stat Xinhua.

Premierul indian Narendra Modi s-a adresat partenerilor săi de la summit afirmând că este esenţial să fie "construită o ordine mondială post-Covid bazată pe lege" şi a cerut eforturi colective în favoarea unei regiuni "Indo-Pacific libere şi deschise".

Deşi reuniunea de joi a avut un scop mai mult geopolitic, marile puteri au profitat şi de summiturile anterioare de la Jakarta pentru a-şi consolida alianţele şi a pune presiune asupra blocului din Asia de Sud-Est.

Kamala Harris a avut întâlniri succesive cu preşedintele indonezian Joko Widodo şi cu preşedintele filipinez Ferdinand Marcos, ambii membri ai ASEAN, în marja summitului. "Vicepreşedintele a reafirmat angajamentul de neclintit al Statelor Unite faţă de Filipine şi a subliniat rolul alianţei americano-filipineze în asigurarea unui Indo-Pacific liber, deschis şi prosper", potrivit unui comunicat.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. wow , cine discuta asemenea probleme ?!?!

    Dorinela , e in campanie electorala deja ??!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb