KASPERSKY: 35% dintre români ar fi interesaţi să-şi dezvolte capacitatea creierului prin augmentarea umană

S.B.
Miscellanea / 11 noiembrie 2020

35% dintre români ar fi interesaţi să-şi dezvolte capacitatea creierului prin augmentarea umană

Noile cercetări efectuate de Kaspersky au relevat faptul că publicul larg din Europa şi Africa de Nord este în general de acord cu tehnicile de augmentare umană cu scopul îmbunătăţirii inteligenţei umane.

Un nou studiu, realizat inclusiv în România, a constatat că mai mult de una din cinci persoane (22%) ar opta pentru ameliorarea inteligenţei sau a capacităţii intelectuale cu ajutorul tehnologiei, dacă ar putea. În plus, mai mult de jumătate (52%) dintre oameni consideră că este "total" sau "în mare parte" acceptabil să folosească augmentarea umană pentru a îmbunătăţi capacitatea copiilor de a învăţa la şcoală.

Augmentarea umană este procesul de îmbunătăţire fizică a corpului cu ajutorul tehnologiei, de exemplu, prin introducerea unui cip în creier pentru a-i permite acestuia să funcţioneze mai rapid şi să acceseze instantaneu o gamă largă de informaţii de pe Internet.

Cel mai mare interes pentru creşterea capacităţii intelectuale se regăseşte în rândul celor cu vârste cuprinse între 18 şi 34 de ani (27%) şi scade odată cu vârsta, până la 22% în rândul celor între 35 şi 54 de ani şi doar 17% pentru cei cu vârsta peste 55 de ani. Femeile (23%) sunt puţin mai interesate de îmbunătăţirea inteligenţei decât bărbaţii (22%).

Îmbunătăţirea nivelului de inteligenţă cu ajutorul tehnologiei a înregistrat cea mai mare popularitate în România, unde mai mult de o treime (35%) dintre respondenţi ar fi interesaţi să-şi dezvolte capacitatea creierului, urmată de Ungaria şi Maroc (ambele cu 30%). Interesul a fost cel mai scăzut în Danemarca (12%), Germania şi Grecia (ambele 16%). Aproape jumătate (49%) consideră că este "total" sau "în mare parte" acceptabil să folosească tehnologia de augmentare umană pentru a face oamenii mai inteligenţi în general.

Acest studiu amplu a analizat părerile a 14.500 de adulţi din 16 ţări din Europa şi Africa de Nord şi a constatat că aproape două treimi (63%) dintre respondenţi ar lua în considerare îmbunătăţirea corpurilor cu ajutorul tehnologiei - fie permanent, fie temporar. Italienii sunt cei mai dispuşi să ia în considerare augmentarea umană (81%), iar britanicii se situează la polul opus (33%). Unii respondenţi şi-au exprimat chiar dorinţa de a-şi conecta dispozitivele smartphone la corpurile lor.

"Securitatea va fi o preocupare cheie pe măsură ce augmentarea umană prinde contur. Există riscul ca tehnologia de augmentare umană să avanseze în afara controlului guvernelor sau al altor organisme de reglementare, ceea ce reprezintă un aspect cu potenţial periculos pentru umanitate", spune Marco Preuss, directorul echipei globale de cercetare şi analiză pe Europa, la Kaspersky. "Este un lucru căruia ar trebui să-i acordăm o atenţie deosebită. De exemplu, la Kaspersky, am cercetat anterior modul în care cipurile implantate în creier ar putea fi folosite de atacatorii cibernetici pentru a pirata şi apoi exploata memoria unui individ. Creşterea capacităţii intelectuale deschide o gamă cu adevărat uluitoare de potenţiale ameninţări cibernetice."

Augmentarea umană are, de asemenea, implicaţii importante pentru societate, în special în educaţie şi la locul de muncă. Unii lideri din domeniul tehnologiei sugerează că cipurile implantate în creier ar putea ajuta la soluţionarea problemelor de sănătate mintală şi la creşterea performanţei.

Cu toate acestea, sporirea inteligenţei şi a capacităţii creierului ridică tot felul de întrebări etice şi practice:

Este sigură din punct de vedere medical?

Este etică? De exemplu, ar trebui părinţii să permită îmbunătăţirea capacităţii creierului copiilor lor pentru a le oferi un avantaj la şcoală?

Va oferi oamenilor un avantaj nedrept la locul de muncă şi, prin urmare, va crea o dezbinare digitală şi mai mare?

Majoritatea respondenţilor îşi doresc tehnologiile de augmentare umană pentru binele umanităţii, mai mult de jumătate (53%) spunând că ar trebui folosită pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Asa mi se pare abordarea asta, simplista: "sunteti de acord cu implementari pe care inca nu le intelegeti, si care ar redefini umanitatea?" Majoritatea s-ar gandi la conspiratii cu 5g...

    Conectivitatea la internet, ar deschide poarta catre "ghost-hacking", sau chiar exploatare completa de catre un regim totalitar, indiferent de masurile de securitate care s-ar implementa. 

    In schimb, o implementare offline ar fi foarte benefica. Nu la scoala - scoala este inca implementata ca la 1800, cand scopul era sa obtinem muncitori si tehnicieni care sa sustina revolutia industriala, suficient de instruiti ca sa faca treaba, suficient de supusi ca sa nu intrebe de ce isi irosesc vietile pe un salariu de nimic. 

    Scoala... si economia trebuie regandita din temelii ca sa accedem spre o era post-scarcity. 

    Partea buna, CONCRET: ce ar insemna sa integrezi un DSP in creierul unui compozitor - ar produce piesele din minte fara nici un instrument. Un frame-buffer sau un RAMDAC, si ai putea memora, edita si reda orice imagine, vazuta sau visata. Un FPU la nivel de anii 80 ar ajuta orice tehnician sa rezolve probleme instantaneu; cupland un FPU cu un accelerometru, orice sportiv, acrobat sau luptator de arte martiale ar fi inegalabil. Sau un ochi artificial care isi schimba culoarea la alegere, are rezolutie mai mare, teleobiectiv cu zoom si macro, senzori CCD pentru infrarosu si ultraviolet - purtatorul ar vedea culorile florilor in bogatia in care au evoluat pentru a atrage albinele, si ar trebui doar sa se uite spre cer pentru a deveni astronom. 

    Revenind la partea economica, cu siguranta ar contribui si mai mult la tendinta deflationista a progresului tehnologic, pe care actualul sistem este inadecvat construit sa o incorporeze, cum explica Jeff Booth. 

    Insa ghost-hacking? Nu, multumesc. Ma duce cu gandul la episodul "Revisions" din Stargate SG1 - ideea de sacrificiu individual pentru binele colectiv, sau sacrificiu colectiv pentru binele elitelor, e prea seducatoare pentru mintile bolnave dupa putere.

    1. "Conectivitatea la internet, ar deschide poarta catre [...] hiar exploatare completa de catre un regim totalitar, indiferent de masurile de securitate care s-ar implementa."

      Vai, păi parcă ziceai că nu ești conspiraționist. Stai liniștit, sunt doar sarcastic. Tocmai de-aia vor să implementeze 5G. Pentru supraveghere. Volumul de date e prea mare pentru rețeaua actuală. 

      Pentru supraveghere și control a populației cu cip în creier... De asta e disputa - cine să controleze 5G, America sau China. Cine controlează rețeaua controlează sclavii cu cip. Nu e vorba de noi capacități cognitive individuale ci de control centralizat al viitorilor cyborgi in interesul unei elite.

      De asta e bătaia pe 5G, altfel și 4G, cu îmbunătățiri, ar fi suficientă pentru necesitățile actuale. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb