Kaspersky: Frenezia Ozempic produce o nouă ţintă pentru infractorii cibernetici

F.D.
Miscellanea / 21 martie

Kaspersky: Frenezia Ozempic produce o nouă ţintă pentru infractorii cibernetici

Pe fondul nebuniei în creştere declanşate de Ozempic, profesioniştii în securitate cibernetică avertizează utilizatorii să fie atenţi la ofertele online ieftine, deoarece acestea pot fi false şi ar putea duce la pierderi financiare şi la furtul de date. Experţii Kaspersky au descoperit o tendinţă îngrijorătoare legată de paginile de phishing cu aspect legitim care oferă renumitul medicament de slăbit consumatorilor care luptă în "battle of the bulge", conform unui comunicat de presă al companiei.

Se ştie că medicamentul pentru diabet Ozempic are proprietăţi de pierdere în greutate şi de suprimare a poftei de mâncare, determinând celebrităţile şi, ulterior, publicul să cumpere medicamentul frenetic. Promovarea făcută de celebrităţi a determinat mulţi consumatori plini de speranţă să cumpere medicamentul, ceea ce a condus la o creştere de 58% a vânzărilor de la an la an... şi la o creştere corespunzătoare a preţului.

Dar companiile de medicamente nu sunt singurele care caută să profite de pe urma popularităţii Ozempic. Experţii Kaspersky au descoperit o serie de escrocherii de tip phishing care vizează oamenii care speră să slăbească rapid, precum celebrităţile lor preferate, dar care nu pot plăti preţul din ce în ce mai mare. Escrocii au creat site-uri web false care oferă Ozempic la preţ redus, care determină victimele inocente să completeze un formular, furnizând date personale, inclusiv nume, adrese şi informaţii bancare. Paginile web false sunt greu de identificat, în comparaţie cu site-urile legitime de cumpărături, aşa că infractorii cibernetici îşi pot prinde cu uşurinţă prada.

Pe lângă vânzările Ozempic, unele dintre astfel de resurse ofereau instalarea unei aplicaţii pentru telefon care ar ajuta la urmărirea progresului.

Cumpărătorii care nu bănuiesc ce se ascunde cu adevărat în spatele unor astfel de pagini, ajung să fie păcăliţi şi, cel mai probabil, să piardă bani, plătind pentru un produs fals sau pentru nimic. Şi, mai îngrijorător, ei pot furniza accidental datele personale, numele, adresa, informaţiile bancare şi alte date sensibile unui criminal fără scrupule.

Escrocii se adaptează rapid la tendinţele sociale şi culturale pentru a atrage victimele neajutorate în siajul celui mai recent trend, fie că este vorba despre bilete la Barbenheimer, jocuri Mortal Kombat sau vacanţe ieftine. În 2023, sistemul anti-phishing al Kaspersky a zădărnicit peste 709 milioane de încercări de a accesa site-uri web de phishing şi escrocherie, marcând o creştere de 40% faţă de anul precedent.

Pentru a evita să deveniţi victima unei escrocherii de tip phishing, experţii Kaspersky recomandă următoarele:

Cumpăraţi medicamente numai la recomandarea unui medic sau farmacist autorizat şi utilizaţi numai medicamente recomandate şi aprobate.

Gândiţi-vă de două ori înainte de a da click pe o ofertă - atunci când ceva pare prea frumos pentru a fi adevărat, de obicei chiar aşa este!

Nu deschideţi e-mailuri şi nu faceţi click pe link-uri decât dacă sunteţi sigur că puteţi avea încredere în expeditor.

Când un expeditor este legitim, dar conţinutul mesajului pare ciudat, merită să verificaţi cu expeditorul folosind mijloace alternative de comunicare.

Înainte de a interacţiona cu un site web, efectuaţi o căutare Google a numelui acestuia, examinaţi recenziile şi verificaţi data creării prin intermediul serviciilor WHOIS. Fiţi circumspecţi dacă domeniul pare a fi înregistrat recent.

Utilizaţi o soluţie de securitate dovedită atunci când navigaţi pe web. Datorită accesului la surse internaţionale de informaţii despre ameninţări, aceste soluţii sunt capabile să detecteze şi să blocheze campaniile de spam şi phishing.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb