KASPERSKY LAB: O persoană din zece foloseşte criptomonede

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 13 februarie 2019

Criptomonedele, asociate de multe ori doar cu pasionaţii de computere ("geeks") sau cu cei care vor să facă bani rapid, au devenit o metodă populară de plată. Conform unui raport recent Kaspersky Lab, o persoană din zece (13%) le-a folosit până acum pentru a cumpăra ceva.

Potrivit analiştilor Kaspersky Lab, infractorii cibernetici adoptă şi ei această tendinţă, vizând bursele de criptomonede şi modificând ameninţări mai vechi, pentru a ataca investitorii. Astfel, aceştia îşi pot pierde economiile depozitate în noua tehnologie neprotejată, în timp ce hackerii dezvoltă tehnici complexe pentru a le accesa fondurile.

De asemenea, tot mai multe companii oferă posibilitatea de plată prin criptomonede, existând inclusiv retaileri şi magazine alimentare care acceptă această metodă. Există chiar şi echipe sportive importante care încep să facă parteneriate cu burse de criptomonede. În acelaşi timp, interesul crescut pentru investiţiile în criptomonede şi pentru a le folosi la cumpărături creşte vulnerabilitatea la furturi din portofele electronice, burse nesecurizate şi lansarea de ICO (Initial Coin Offerings). Au existat câteva incidente de amploare, fiind furate sume de până la 530 de milioane de dolari, conform raportului citat.

Analiştii Kaspersky Lab avertizează că atacatorii pot folosi o varietate de practici pentru a fura bani din portofelele cu monede virtuale, precum şi din burse şi ICO-uri. Printre cazurile celebre de furt se numără Bitfinex - în urmă cu patru ani şi jumătate au fost furate 120.000 de bitcoini din portofelele clienţilor, iar Coincheck a pierdut 530 de milioane în urma unui atac din 2018. Prin urmare, aceste burse nu sunt sigure şi infractorii cibernetici le pot accesa cu uşurinţă şi cauza pagube, susţin reprezentanţii companiei, care mai precizează că în cazul în care banii sunt furaţi dintr-o bursă, investitorii nu mai au ce să primească înapoi.

Îndeosebi ICO-urile sunt în pericol pentru că cei care le lansează nu au, de multe ori, pregătire sau experienţă în domeniul securităţii cibernetice şi nu îşi pot proteja banii sau reacţiona eficient când are loc un incident, potrivit sursei citate.

Specialiştii Kaspersky Lab mai precizează că piaţa de criptomonede este în continuare nereglementată şi nu există mecanisme de evaluare a riscului.

"În ciuda scăderii preţului criptomonedelor, există în continuare un interes crescut pentru tranzacţii digitale", spune Vitaly Mzokov, Head of Verification, Growth Center, la Kaspersky Lab.

Domnia sa a adăugat: "Studiul nostru a arătat că 13% dintre persoane au folosit criptomonede ca metodă de plată, ceea ce nu a fost deloc surprinzător. În acelaşi timp, există pericole reale asociate cu bursele online, pentru că acestea sunt încă la început, ceea ce ar putea duce la consecinţe financiare dezastruoase pentru utilizatori, dacă fondurile nu sunt în siguranţă.

Având în vedere că atacatorii sunt din ce în ce mai complecşi, bursele de criptomonede şi ICO-urile sunt principalele ţinte şi le oferă infractorilor cibernetici o soluţie la îndemână de a fura bani, din cauza lipsei măsurilor de securitate cibernetică. Vigilenţa este esenţială - dacă ceva pare cât de puţin suspect, nu mai faceţi investiţia."

Investitorii în criptomonede care nu îşi păstrează banii pe bursă, din motive de securitate, trebuie să fie conştienţi că schimburile implică, de obicei, comisioane pentru retragerea banilor, în plus, utilizatorii nu pot reacţiona rapid la fluctuaţiile de curs de schimb al monedelor, dacă decid să-şi retragă banii. Totodată, un număr mare de operaţiuni cu monedă fiduciară, din surse anonime, poate ridica semne de întrebare din partea autorităţilor de reglementare.

Kaspersky Lab le recomandă celor care vor să folosească în continuare criptomonede pentru investiţii şi ca metodă de plată să verifice întotdeauna adresa unui portofel electronic şi să nu intre pe link-urile către o bancă online sau un portofel electronic, să folosească portofele hardware pentru criptomonede, să verifice cu atenţie adresa destinatarului, suma trimisă şi comisionul aferent, înainte de a face o tranzacţie. În plus, este recomandat să-şi noteze o frază mnemotehnică, pentru a-şi putea recupera portofelul criptat în cazul în care pierdeţi sau uitaţi parola şi să-şi instaleze o soluţie de securitate de calitate, care să protejeze dispozitivele pe care le folosiţi.

Kaspersky Lab este o companie globală din domeniul securităţii cibernetice, prezentă pe piaţă de 21 de ani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb