KazMunaiGaz, în vizită la Oltchim

A.T.
Ziarul BURSA #Companii / 17 iulie 2013

KazMunaiGaz, în vizită la Oltchim

Kazahii de la KazMunaiGaz, proprietarii grupului Rompetrol, ar urma să viziteze, în curând, Oltchim, fiind pregătiţi să demareze procesul de "due-dilligence" pentru a analiza oportunitatea preluării combinatului vâlcean, ne-au spus surse apropiate situaţiei. Avocatul Gheorghe Piperea, unul dintre administratorii judiciari ai Oltchim, ne-a declarat, recent, că KazMunaiGaz se numără printre investitorii serioşi care sunt interesaţi de preluarea combinatului. Termenul de pre-selecţie a investitorilor expiră pe 31 iulie.

În anunţul de pre-selecţie publicat de Ministerul Economiei se arată că la negocieri pot participa persoane juridice interesate, care activează în industria chimică sau petrochimică, sau, după caz, reprezintă fonduri de investiţii sau instituţii financiare cu experienţă managerială şi/sau investiţională în industria chimică sau petrochimică; prezintă cel puţin două scrisori de bonitate bancară emise de bănci de prim rang şi scrisori de recomandare semnate de parteneri cu experienţă/bonitate similară de pe piaţa de profil; depun scrisoare de intenţie pentru participare la negocieri.

Recent, Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului Rompetrol, a anunţat că va prelua dreptul de proprietate asupra activelor Rompetrol Petrochemicals. Procesul de integrare a activităţilor de petrochimie în cadrul celor de rafinare urmează să înceapă în luna noiembrie. Prin Oltchim se zvoneşte că decizia nu este întâmplătoare în contextul interesului pentru privatizarea Oltchim. Surse din compania vâlceană susţin că kazahii pot aduce nafta de la Rafinăria Petromidia pentru alimentarea Oltchim şi că au forţa financiară să preia şi să dezvolte marea majoritate a secţiilor combinatului.

În prezent, Rompetrol Petrochemicals este deţinută de Rompetrol Rafinare în proporţie de 100%. Conducerea Rompetrol Rafinare susţine că integrarea petrochimiei are ca beneficii optimizarea întregului proces tehnologic şi îmbunătăţirea gestionării resurselor energetice, ceea ce determină reducerea costurilor de operare şi creşterea eficienţei în desfăşurarea activităţilor.

Tot recent, Gheorghe Piperea ne-a precizat că sunt patru investitori foarte serioşi interesaţi de Oltchim, care şi-au depus intenţiile şi în scris, şi încă opt care încă nu au venit cu acte. Potrivit domniei sale, KazMunaiGaz şi Socar fac parte din prima categorie.

Şomaj tehnic în aşteptarea finanţării

Administratorii Oltchim negociază cu sindicatele aplicarea temporară a unor măsuri de intrare în şomaj tehnic a salariaţilor pe secţiile oprite. Măsura este necesară pe o perioadă de maxim o lună de zile.

Administratorii consideră că măsura nu este neobişnuită pe fondul eficientizării costurilor, chiar dacă până la finalul lunii urmează să sosească banii acordaţi de Piraeus pentru finanţarea producţiei (şase milioane de euro).

Sindicatul Liber Oltchim a anunţat, ieri, că oficialii societăţii au propus angajaţilor intrarea în şomaj tehnic. Sindicatul susţine că le-au fost expuse două variante: din activul Râmnicu Vâlcea se trimit în şomaj tehnic 600 de salariaţi şi alţi 200 salariaţi din activul Petrochimie Piteşti vor lucra 4 zile pe săptămână, cu reducerea corespunzătoare a salariului; se va reduce săptămâna de lucru de la 5 zile/săptămână la 4 zile pentru 1.233 salariaţi din activul Râmnicu Vâlcea şi pentru 200 salariaţi din activul Petrochimie Piteşti, cu reducerea corespunzătoare a salariului.

În comunicatul sindicatului se arată că: "Patronatul a precizat că pe perioada şomajului tehnic, salariaţii vor fi plătiţi cu o indemnizaţie brută lunară echivalentă cu 80% din salariul de bază individual. Atât pentru salariaţii prezenţi la lucru cât şi pentru cei aflaţi în şomaj tehnic sau pentru cei care lucrează 4 zile/săptămână, salariile se dau la aceleaşi date în funcţie de fondurile financiare disponibule. Prin aplicarea uneia dintre măsuri se realizează o economie la fondul salarii de 260.000 euro/lună".

Sindicatul Liber Oltchim s-a opus propunerii conducerii combinatului şi a solicitat ca pe perioada şomajului tehnic salariaţii să beneficieze de o indemnizaţie brută lunară echivalentă cu salariul de bază individual, ca până la 31 iulie patronatul să achite salariaţilor toate drepturile salariale restante (tichete şi salarii) şi ca până la 31 august 2013 să fie puse în funcţiune toate capacităţile de producţie (inclusiv Petrochimie, PVC, Monomer).

Corneliu Cernev, liderul sindicatului Victoria din Oltchim, susţine că datele prezentate de Sindicatul Liber nu sunt corecte. Domnia sa ne-a declarat: "Noi înţelegem necesitatea şomajului tehnic, mai ales pe secţiile oprite. Am cerut ca intrarea în şomaj să fie programată astfel încât un muncitor să primească 90% nu 80% din salariu. De fapt, doar 287 de oameni din Oltchim vor intra în şomaj tehnic pe lună, iar pe platforma de la Piteşti o zi pe săptămână nu se lucrează".

Corneliu Cernev ne-a precizat că şomajul tehnic este pentru luna iulie şi august.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. In Kazahstan statul pregateste un parc industrial pt. industria chimica, in care firmele sunt scutite 7 ani de orice impozit.

    1. sa vina sa avem de lucru

    Kazmunaigaz sunt cei mai potriviti sa preia Oltchimul. Din cate stiu, kazahii , s-au tot laudat ca nu au operat disponibilizari la privatizarea Rompetrol. Or, in restul celorlalte mari investitii straine (OMV, Dacia etc), au dat afara la greu...Kazahii ar mentine forta de munca, un lucru de baza in cazul Oltchim.

    1. La Oltchim este nevoie de disponibilizari, si chiar daca o sa fie nevoiti sa pastreze o parte din angajati pe platforma Valcea, acolo tot mai trebuie disponibilizati 3-500 de angajati. La Pitesti, pe de alta parte,o sa fie nevoie de angajari si recalificari, insa per total cred ca numarul de angajati va scadea.

      sa porneasca sectile rentabile sa se faca angazari ,sa vina si cei disponibilizati

      sa dea d-zeu

      Pacat ca ne vindem ca niste ......... pe centura orasului. Cine va veni il va lua gratis ,fara datorii si cu un sac de bani investiti. Ei nu vor trebui sa investeasca decat maxim 4-5 milioane de euro in fabrici si cateva milioane in materie prima si poate sa cumpere Arpechimul. In rest la cat s-a investit in Oltchim timp de 5 ani ei nu o sa mai bage un leu in plus. In tot acesti ani vor suge cat vor putea, vor pune banii la pusculita si vor pleca cu zecile de milioane ,ba chiar cu miliardele de euro peste hotare. Peste 5 ani ne vom trezi in aceeasi situatie, poate chiar mai rau. Exact ce s-a intamplat cu metalurgia , cu rusii. Eu nu inteleg! Oare suntem chiar atat de prosti-nu vedem ca ne vindem ca niste c....... pe baraj? De ce nu se da politicul deoparte si sa investeasca 100-200 milioane de euro si apoi tot profitul sa ramana in tara? De ce trebuie sa facem pe altii cu sula mare cum i-am facut pe OMW. , Petrom si altii?

      Pacat ca suntem o natie de prosti si o sa ne trezim peste cativa ani cand nu o sa mai avem ce face. Pacat, pacat, pacat. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb