KELEMEN HUNOR, PREŞEDINTELE UDMR: "Ucraina ar trebui să oprească lucrările pe Canalul Bâstroe"

D.T.
Miscellanea / 23 februarie 2023

"Ucraina ar trebui să oprească lucrările pe Canalul Bâstroe"

Preşedintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, consideră că Ucraina ar trebui să oprească lucrările pe Canalul Bâstroe, până când specialiştii se vor pronunţa şi vor lua o decizie, informează News.ro.

Întrebat, astăzi, la Euronews România, ce ar trebui să facă România în cazul scandalului legat de Canalul Bâstroe, Kelemen Hunor a spus că trebuie să fie puse pe primul loc interesele României.

"Trebuie să stabilim interesele României pe termen scurt, mediu şi lung şi să protejăm Delta Dunării. Acesta este un interes legitim pentru care trebuie să ne luptăm şi trebuie să fie pe primul loc. Ce interes avem din punct de vedere geopolitic? Să existe Ucraina suverană şi cu teritoriul integral păstrat şi să se retragă Rusia, fiindcă dinspre Rusia nu a venit nici securitate, nici bunăstare, nici libertate şi nu va veni nici de acum încolo. Noi trebuie să avem o zonă de buffer şi să vedem ce doreşte Ucraina", a spus Kelemen.

Acesta a precizat că autorităţile de la Kiev au sesizat România încă de anul trecut că doresc o lucrare de întreţinere, iar în 2019-2020 au sesizat că vor să facă canalul navigabil pentru vapoare de mare tonaj, mai adaugă sursa citată.

"Încă nu s-au finalizat discuţiile transfrontaliere. Au fost discuţii tehnice, a fost ministrul Mediului, s-a discutat cu ministrul Mediului Tanczos Barna. Dacă Braţul Chilia se va adânci, sunt praguri pentru a reduce viteza cursului, iar dacă dispar pragurile avem o problemă. Dispar acele praguri ceea ce va avea consecinte inclusiv pentru sturioni, calea de migraţie principală pentru această specie fiind Braţul Chilia. Dar mai există şi o altă chestiune din punct de vedere al transportului, Braţul Chilia este o cale navigabilă internaţională, iar Sulina va pierde extrem de mult din importanţă", a explicat vicepremierul.

Kelemen Hunor susţine că până când specialiştii îşi vor spune cuvântul, ucrainenii ar trebui să înţeleagă şi ar trebui să oprească lucrările.

"Ei vorbesc de mentenanţă, unii dintre ei, ministrul Transporturilor vorbeşte despre o adâncire, iar până se clarifică, ar trebui să se oprească. În Guvern nu am discutat, dar eu cred că Ministrul de Externe a făcut demersuri diplomatice către partea ucraineană. Până când se clarifică aceste aspecte, să se oprească lucrările. Lucrări de mentenanţă pot fi făcute, dar alte lucrări nu. Fiindcă nu poţi să ţii cont de altceva decât de interesul României, şi în acest conext geopolitic trebuie să asiguri pentru Ucraina tot ce se poate", a spus Kelemen Hunor.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Dacă mai comentați poate va treziți cu câteva bombe asa cum puteau minoritatile ruse ,asa ca ciocul mic

    Ba tra.dato.ri.lor, ba slu.gi.lor ati distrus Delta Dunarii. Ucraina isi bate joc de Romania cu acordul UE si SUA. Luati de la Ucrainieni. Ati vazut cum sl.uga de la cotroceni a sarit sa ii apere pe ucrainieni in loc sa apere interesele Romaniei. Toti politicienii din Romania sunt niste tr.dat.ori. PSD, PLNL si UDMR, jefuitorii si jecmanitorii populatiei. Nu mai votati acesti tra.da.tori.

    Romania a fost de acord cu lucrarile ucrainienilor. Nu vedeti cum tac malc. Cum se prefac ca nu stiu nimic si de fapt ei au distrus si distrug in continuare Romania.

    1. Autoritatile romane tradatoare de tara si de neam au fost de acord la unison,nu poporul roman!Autoritatile romane ,ca niste slugi de ultima speta,fac exact ce le spune SUA fiindca despre asta este vorba in propozitie.SUA dicteaza tot ce se intampla in lumea asta,cine nu este de acord cu ei este distrus.Pana la urma China si Rusia se vor alia pe bune daca vor sa mai existe si li se va alatura si Iranul precum si majoritatea tarilor africane care s-au saturat printre altele de destabiluzarea pe care o produc jihadistii sub indrumarea SUA.Pai,din ce cauza au aparut jihadistii in Orientul Mijlociu?I-au terminat pe aia si acum troneaza in Africa.

      Cu alte cuvinte, "Faliti din toata lumea, uniti-va":-)

      Corect.

      Am vrea noi sa fim ,,faliti,,precum. chinezii!

    Guvernul Romaniei nu face nimic pt Romania.. Este un Guvern tradator care lucreaza impotriva intereselor noaatre nationale…Ukraina isi bate joc de Romania pentru ca i se permite…

    Dar unde au disparut ONG-urile lui Soros care luptau

    din greu ptr.tot felul de prostii, iar acum cand

    se distruge Delta Dunarii , NICI UN CUVINTEL 

    1. Soros era ungur, ungurii sunt "rusi sub acoperire", banii pentru ONG-uri veneau din mujicia pentru destabilizarea tarilor Est Europene care alegeau libertatea si Vestul

      Dar ce prostie poti debita, frate rosofob,

      Soros o fi ungur de origine dar este cel mai mare dusman al regimului Orban de zeci de ani,finanteaza opozitia din ungaria cu miliarde din 2010

      DEGEABA 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb