Unele ţări din Europa sunt, practic, în faliment, potrivit economistului american Kenneth Rogoff, care afirmă că Grecia, Portugalia şi, probabil, Irlanda au nevoie de planuri masive de restructurare, iar Germania va fi nevoită să garanteze datoriile guvernamentale ale Italiei şi Spaniei.
Rogoff declară, citat de publicaţia germană Der Spiegel:
"În mod cert, a fost o greşeală ca unele ţări din sud să fie acceptate prematur în zona euro, iar acum nu există altă cale decât plata datoriilor acestora prin transferuri. (...) Este o problemă pe termen lung".
În opinia lui Kenneth Rogoff, Germania ar putea obţine, în schimbul creditării, concesii politice importante de la celelalte state din zona euro, precum instalarea unui preşedinte european puternic sau a unui ministru de finanţe european.
Rogoff mai spune că intrarea Greciei, Portugaliei sau Irlandei în incapacitate de plată nu ar fi o problemă semnificativă, întrucât cele trei economii sunt relativ mici şi nu ar afecta economia globală. Rogoff precizeză: "Dacă Statele Unite sau Germania ar intra în faliment, atunci ar fi o cu totul altă problemă. Nu mă refer la genul de faliment tehnic, în care ar fi putut intra SUA dacă Congresul nu ar fi ridicat plafonul datoriei de stat. Dacă s-ar fi întâmplat acest lucru, el ar fi fost corectat urgent, cu unele pagube pe termen lung. Cel mai probabil, SUA ar fi plătit dobânzi ceva mai mari pentru câteva decenii. Dar, situaţia SUA este foarte diferită de cea din Europa, unde unele ţări sunt, practic, falimentare".
Rogoff îl critică pe preşedintele american Barack Obama pentru că a cedat presiunilor venite de la Partidul Republican în negocierile privind majorarea plafonului datoriei de stat, făcând numeroase concesii pentru evitarea intrării în incapacitate de plată.