Kilowat: România poate ajunge Spania la producţia de energie regenerabilă si deveni 100% verde, în cinci ani

F.D.
Miscellanea / 3 aprilie 2024

Albert Soare, fondatorul companiei Kilowat

Albert Soare, fondatorul companiei Kilowat

România are capacitatea şi toate resursele pentru a face tranziţia cât mai repede către energie regenerabilă şi pentru a deveni o ţară 100% verde. Astfel, în următorii 5 ani, ţara noastră ar putea depăşi Spania sau Portugalia în ceea ce priveşte producţia de energie verde, informează Kilowat, unul dintre principalii furnizori de sisteme fotovoltaice din ţară. Compania sugerează două soluţii simple şi eficiente pentru trecerea României la energie verde pentru ca preţurile să scadă cu peste 60% şi românii să scape de grija facturilor la energie şi să devină independenţi energetic.

România are cele mai mari preţuri la energie, de 69 euro / MWh. Prin comparaţie, preţurile energiei din Spania şi Portugalia sunt extrem de mici, ajungând la 1 euro / MWh. Costurile energiei în ţările din Occident au ajuns atât de mici deoarece atât Spania, cât şi Portugalia au investit masiv în surse de producţie a energiei verzi. Însă, prin investiţii inteligente în infrastructură verde şi tehnologii inovatoare, România poate reduce dependenţa de sursele tradiţionale de energie, care sunt mult mai costisitoare şi poluante.

Cum poate creşte producţia de energie verde: două măsuri esenţiale

Astfel, potrivit specialiştilor în energie verde de la compania Kilowat, succesul tranziţiei şi implementării energiei regenerabile la scară largă depinde de armonizarea şi alternarea surselor de energie regenerabilă şi încurajarea consumatorilor casnici şi industriali să se adapteze la situaţia actuală în care sursele de energie sunt diversificate.

Prin armonizarea surselor de energie poate fi obţinută şi folosită alternativ energia regenerabilă din trei surse: panouri solare, sisteme eoliene şi sistemul hidro. În timp ce primele două funcţionează strict în anumite perioade, cea de a treia, hidro, poate fi pornită şi oprită după nevoi foarte uşor.

"România poate deveni o ţară 100% verde, adică poate produce atât de multă energie regenerabilă încât putem concura lejer cu Spania şi oricare alt stat din lume. Atâta timp cât cele trei surse nu sunt corelate, nu putem vorbi de eficientă, nu există motive pragmatice de a produce energie hidro în perioada de vârf de producţie a parcurilor fotovoltaice şi a sistemelor deţinute de prosumatori. România are un bazin hidrografic grozav care, folosit corespunzător, poate susţine un sistem energetic verde foarte eficient. Înainte să cheltuim sume imense pentru stocare, ar trebui să ne folosim de acest sistem natural de stocare mult mai eficient, mai ieftin şi mai prietenos cu mediul decât orice baterie. Este nevoie de o viziune clară de susţinere a producţiei de energie verde şi de o strategie coerentă în acest sens, pentru a veni în beneficiul românilor şi mediului de afaceri cu preţuri cât mai mici la energie", declară Albert Soare, fondatorul companiei Kilowat, specializată în instalarea de panouri fotovoltaice.

Totodată, tranziţia către energie verde poate fi susţinută prin ajustarea obiectelor de consum - consumatorii atât cei casnici cât şi cei industriali trebuie încurajaţi să se adapteze noii realităţi, subliniază reprezentanţii Kilowat. Deşi tranziţia la o piaţă liberalizată a energiei şi implementarea noilor surse de producţie a energiei verzi aduce schimbări majore în piaţă pentru oameni, în afară de creşterea fantastică a preţurilor de acum doi ani şi plafonarea lor ulterioară, toate acestea aproape că trec neobservate.

"Populaţia trăieşte într-o realitate paralelă. În timp ce preţurile pe bursă variază de la oră la oră şi de la sezon la sezon, facturile noastre sunt mereu la fel. În timp ce citim ştiri că în weekend la prânz energia se vinde cu preţ negativ, noi plătim un tarif fix. Este normal ca statul să intervină şi să ne protejeze de fluctuaţiile exagerate ale preţurilor de pe bursă, dar în acelaşi timp nu ar trebui ca aceste măsuri să ne priveze de a beneficia de preţurile mici din anumite perioade. O reducere de preţ pentru perioadele de timp despre care se ştie că preţul pe bursă scade constant va încuraja consumul. Vine vara, nu există nici un motiv real pentru care oamenii ar trebui să facă economie pe vreme de caniculă şi să pornească aerul condiţionat cu reţinere. Cu cât este mai multă lumină de la soare cu atât mai multă energie intră în sistem. Avem nevoie de consum în perioadele de vârf de producţie fotovoltaică, însă producţia trebuie coroborată cu consumul", explică Albert Soare, fondatorul companiei Kilowat.

De asemenea, în timp ce în piaţă există îngrijorări privind un eventual surplus de energie, în România încă există locuinţe neracordate la reţeaua electrică. Astfel, reprezentanţii Kilowat subliniază că este esenţial ca în România să fie găsit un echilibru între gestionarea surplusului de energie şi asigurarea accesului universal la electricitate. Prin implementarea unor politici şi strategii energetice inteligente, pot fi susţinute eficienţa energetică şi utilizarea sustenabilă a resurselor, asigurând în acelaşi timp că fiecare cetăţean român are acces la servicii de energie adecvate.

Cât timp România nu accelerează trecerea la energia verde, în acest context economico-politic tot mai instabil, românii, atât persoane fizice, cât şi persoane juridice, resimt costurile din ce în ce mai mari la energie şi se îndreaptă spre sistemele fotovoltaice, ce le-ar putea reduce aceste costuri de până la 6 ori.

Nivelul cererii pentru instalarea de sisteme fotovoltaice se va menţine cel puţin la fel în 2024 faţă de anul trecut, cu un interes crescut din partea românilor cu case în mediul rural, unde există un trend puternic de trecere la energie verde.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb