KLAUS IOHANNIS: ''Alegerile parlamentare nu trebuie amânate''

G.U.
Politică / 21 octombrie 2020

''Alegerile parlamentare nu trebuie amânate''

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, astăzi, că alegerile parlamentare nu trebuie amânate pentru ca un partid sau altul să se simtă mai bine pregătit.

"Mâine va fi ultima zi în care se mai pot depune candidaturile pentru parlamentare. Aceasta înseamnă că intrăm în linie dreaptă pentru scrutinul care va avea loc pe 6 decembrie. Vreau să fie de la bun început clar pentru toată lumea, pentru că am observat că unii politicieni propagă cu insistenţă că cineva ţine neapărat la organizarea alegerilor în ciuda situaţiei epidemiologice şi că ele se pot amâna. Nimic mai fals. Alegerile parlamentare reprezintă singura opţiune democratică validă care să ne permită să avem un nou Legislativ reprezentativ şi legitimat prin votul cetăţenilor. Alegerile nu trebuie amânate pentru ca un partid sau altul să se simtă mai bine pregătit sau cu mai multe şanse peste câteva luni", a declarat şeful statului.

Klaus Iohannis a precizat că alegerile trebuie să aibă loc la termen şi că acest lucru e fundamental pentru felul cum vom gestiona pandemia, subliniind că e important şi să existe o nouă majoritate solidă în susţinerea noilor reforme.

"Actuala majoritate PSD-istă e una ilegitimă care nu mai reflectă de mult timp voinţa reală a românilor. Ce a făcut această majoritate toxică şi nereprezentativă din luna martie? A pus umărul la rezolvarea crizei sanitare, aşa cum ar fi fost firesc? Nu, dimpotrivă, a întârziat şi blocat măsuri pentru gestionarea pandemiei şi a adoptat legi populiste care ar putea arunca România în cea mai gravă criza economică din ultimii 30 de ani. Pentru a vedea nivelul de toxicitate atins de această majoritate să ne uităm nu mai departe de ziua de ieri când celebrul autor al OUG 13, Florin Iordache, a fost votat în funcţia de preşedinte a Consiliului Legislativ. PSD, în ciuda încercărilor disperate, de a-şi cosmetiza imaginea, rămâne acelaşi partid toxic", a afirmat Klaus Iohannis.

Preşedintele României a subliniat că actuala situaţie epidemiologică este îngrijorătoare, dar că aceasta nu se va încheia până în martie anul viitor.

"Pandemia nu va lua sfârşit nici în ianuarie, nici în februarie sau martie anul viitor, aşa cum fals lasă să se înţeleagă cei care susţin amânarea alegerilor. Mecanismele democratice ale funcţionării unui stat nu trebuie blocate. Un lucru este cert - mandatul parlamentarilor se termină pe 20 decembrie. După această dată, dacă nu ar avea loc alegeri, parlamentarii nu mai pot vota decât legi simple, nu şi legi organice, care sunt extrem de importante. Vă daţi seama că ar fi catastrofal pentru România, într-o perioadă care se anunţă a fi foarte grea, să nu avem un Parlament funcţional", a declarat Klaus Iohannis.

Preşedintele a precizat că alegerile locale au avut loc în condiţii de siguranţă sanitară sporite, iar autorităţile au organizat foarte bine ziua votului, fiind luate toate măsurile pentru reducerea la minimum a pericolului de infectare cu noul coronavirus.

"Avem, aşadar, experienţa acestui scrutin, care ne permite să corectăm erorile inerente şi să îmbunătăţim organizarea votului pentru alegerile parlamentare. Procesul de votare nu presupune probleme majore, în schimb, campania electorală care îl precede implică o atenţie sporită, multă prudenţă şi necesitatea respectării stricte a tuturor regulilor de desfăşurare. Au fost stabilite deja o serie de reglementări mai stricte pentru campania electorală, gândite tocmai pentru a limita semnificativ expunerea participanţilor riscului contaminării", a precizat şeful statului.

De asemenea, Klaus Iohannis le-a recomandat candidaţilor la parlamentare să îşi promoveze proiectele în mediul online.

"Le recomand, aşadar, candidaţilor să se orienteze mai degrabă spre aceste canale alternative, în locul clasicelor metode din uşă în uşă. Este evident că nu mai poate fi vorba în acest an de mari adunări populare, de mitinguri de susţinere şi solicit autorităţilor responsabile să fie mult mai vigilente în a nu permite sub nicio formă încălcarea regulilor în vigoare. Orice abatere va trebui aspru şi rapid sancţionată. Sunt convins că, dacă se respectă cu stricteţe toate normele sanitare prevăzute, vom putea avea o viaţă democratică activă, chiar şi în aceste condiţii cu totul speciale, generate de pandemie", a declarat Iohannis.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Plavanul  ne spune ca,  oricum am fi, morti-copti,   algerile parlamentare trebuie obligatoriu tinute pe 6 dec,  ca deh, pt acea data SRI si STS si-au facut "planurile", cu softurile si cu sacii!   Pai, nea' Plavanache  hotaraste-te si tu odata ca sa stim si noi, poporul: ori e Pandemie, ori Pande-hotie?  

    1. Aaa,... era sa uit! Daca pe vremea lui Ceasca,  la TVR  rula o reclama celebra: "nici o masa fara peste",  tot asa  astazi, nici o declaratie prezidentiala de la ora 18 nu se poate fara "PSD"!   

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb