Preşedintele Klaus Iohannis a dat undă verde cererii Parchetului General pentru demararea urmăririi penale a fostului ministru al Mediului, Costel Alexe, care în prezent este preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi.
Într-un comunicat de presă emis ieri de Administraţia Prezidenţială se arată că şeful statului a transmis ministrului Justiţiei, Stelian Ion, cererea de urmărire penală în cazul Costel Alexe, "pentru faptele ce fac obiectul Dosarului penal nr. 176/P/2020 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei, sub aspectul săvârşirii de către acesta a infracţiunilor de luare de mită, prevăzută de art. 289 alin. (1) din Codul penal raportat la art. 7 lit. a) din Legea nr. 78/2000, şi instigare la săvârşirea infracţiunii de delapidare, prevăzută de art. 47 raportat la art. 295 alin. (1) din Codul penal cu aplicarea art. 308 alin. (1) din Codul penal, în concurs, conform art. 38 alin. (1) din Codul penal, urmând a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în temeiul dispoziţiilor art. 109 alin. (2) din Constituţia României, republicată, ale Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, luând în considerare şi Decizia Curţii Constituţionale nr. 270/2008".
Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut, luni, Parchetului General sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis pentru începerea urmăririi penale a fostului ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor Costel Alexe pentru luare de mită şi instigare la delapidare. Fostul ministru al Mediului, liberalul Costel Alexe, este acuzat de DNA că ar fi primit 22 de tone de tablă în valoare de 103.000 lei de la managerul unui combinat siderurgic "în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor sale de serviciu referitoare la alocarea cu titlu gratuit către fabrica respectivă a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră şi la monitorizarea măsurilor luate de această societate comercială pentru închiderea unui depozit de deşeuri neconforme".
Potrivit unor surse judiciare, este vorba de combinatul siderurgic Liberty Galaţi. Conform procurorilor anticorupţie, Alexe ar fi primit cele 22 de tone de tablă pe 23 aprilie şi pe 7 iulie 2020. Ulterior, potrivit ordinului ministrului Mediului nr. 1401 din 13 iulie 2020, semnat însă de secretarul de stat Mircea Fechet (devenit ulterior ministru după ce Costel Alexe a fost ales preşedinte al CJ Iaşi), companiei care operează combinatul siderurgic Galaţi, Liberty Galaţi, i-au fost alocate 5.527.525 de certificate de emisii de gaze cu efect de seră. Valoarea acestor certificate este volatilă, însă - potrivit Bloomberg - un certificat de carbon este tranzacţionat pe piaţa ICX de la Londra cu în jur de 33 de euro.
Prin urmare valoarea celor 5.527.525 de astfel de certificate alocate companiei Liberty Galaţi se ridică la aproape 180 de milioane euro.
Aceleaşi surse judiciare arată că respectiva cantitate de tablă, 22 de tone, a ajuns la firma Corporex SRL controlată de Raluca Elena Alexe, soţia lui Costel Alexe.
Referitor la acuzaţiile DNA, fostul ministru al Mediului a spus: "Am încredere în actul de justiţie şi îmi doresc cât mai repede finalizarea acestui demers care va statua exact realitatea: nu am cerut şi nu am luat în întreaga mea activitate publică foloase necuvenite cu încălcarea legii. Nu voi face nicio referire publică la această situaţie, în acest moment al demersului judiciar, dar vă asigur că în perioada următoare voi studia acuzaţiile care îmi sunt aduse şi voi oferi toată cooperarea şi transparenţa mea în faţa organelor judiciare''.
Se pare că fostul ministru al Mediului este doar primul demnitar din guvernarea Orban care va fi urmărit penal. Conform lui Emanuel Ungureanu, deputat din partea USRPLUS, alţi doi liberali vor fi urmăriţi penal de procurorii anticorupţie.
"Zilele viitoare, DNA o să ia în coarne doi penelişti, cu imunitate temporară, care au furat pe rupte în plină pandemie, profitând de criza sanitară. Jaful din Sănătate produs anul trecut a fost unul uriaş şi nu doar prin Unifarm", a scris Emanuel Ungureanu, pe pagina oficială de Facebook, imediat după solicitarea DNA în cazul Alexe.
Menţionăm că anul trecut, în 3 iunie, Emanuel Ungureanu a anunţat că a depus o sesizare penală împotriva unor manageri de spitale din Cluj-Napoca care ar fi cumpărat echipamente de protecţie şi măşti de proastă calitate fără certificate de conformitate, la preţuri exorbitante. Acum acelaşi deputat susţine că furtuna DNA se va abate asupra corupţilor din PNL.
Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a transmis procurorului general Gabriela Scutea cererea de urmărire penală încuviinţată de preşedintele Klaus Iohannis privind începerea urmăririi penale a fostului ministru al Mediului Costel Alexe.
"Astăzi, 5 ianuarie 2021, Stelian Ion, ministrul Justiţiei, i-a transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cererea de urmărire penală formulată de preşedintele României privindu-l pe Costel Alexe, fost ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor, pentru faptele ce fac obiectul dosarului nr. 176/P/2020 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie. Cererea a fost transmisă în temeiul art. 109 alin. 2 teza întâi din Constituţia României, republicată, precum şi al art. 12, art. 18 şi art. 19 din Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, cu modificările şi completările ulterioare", se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Justiţiei.
Practic, din acest moment, procurorii pot lua măsurile legale în ce îl priveşte pe fostul ministru al Mediului şi pot solicita instanţei luarea altor măsuri prevăzute de procedura penală.
1. SARS COV 2, mușcă-i pe ăștia
(mesaj trimis de în data de 06.01.2021, 16:42)
TABLĂ ne.imunizată la COvid 19, pardon RUGINIRE !!!
130.ooo Ron contra 180.ooo.ooo Euro ??? imposibil.....
Dacă se merge așa vom afla că țara noastră a fost jefuită de 1.000 miliarde contra câtorva vilișoarei+ 22 tone lemne de foc.
DNA, cotrobăiește bine și spune-ne și cu cât s-au mai gonflat ( în această afacere /mârșăvie) niște conturi... nu doar ale Costelului Mediu.ocru Mini stru.
Îmbogățiții de războaie .... moarte prin spânzurare meritau.
Acum îmbogățiții în timp de pandemie globală.... ce pățesc???
2. fără titlu
(mesaj trimis de Vali în data de 06.01.2021, 22:29)
m-a intristat cazul , ca votant PNL...
tabla, ma? chiar asa ai ajuns? sa iei tabla?
total total total total dezamagit.
nu de PNL si ideile de dreapta, ci de personaje banditesti care se ascund intre fustele unui partid
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.01.2021, 12:38)
Dar de padurile disparute pe mandatul lui alexe dna ul nu ne spune nimic