Actualizare 20:21 Erdogan despre construirea unei moschei la Bucureşti: "Ar fi expresia cea mai frumoasă a solidarităţii dintre noi"
Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat astăzi că ridicarea unei moschei la Bucureşti ar fi "expresia cea mai frumoasă a dialogului şi a solidarităţii dintre cele două ţări".
"Vocile contra se pot auzi în orice ţară. În timpul vizitei la Bucureşti am discutat această chestiune cu domnul preşedinte. În momentul de faţă, colegii noştri lucrează pentru a obţine autorizaţiile. Avem şi un proiect definitivat, dar în momentul de faţă vrem să-l dezvoltăm. Acest lucru va fi expresia cea mai frumoasă a dialogului şi a solidarităţii dintre cele două ţări", a spus Erdogan, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.
Erdogan a precizat că Turcia este gata să acorde tot sprijinul Muftiatului Cultului Musulman din România pentru construirea moscheii.
"La rândul nostru şi noi am stabilit câteva terenuri în Istanbul unde vor putea fi construite o capelă şi un loc de cazare pentru pelerinii români", a adăugat acesta.
La rândul său, preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat că se lucrează la documentaţia pentru obţinerea autorizaţiilor necesare.
"S-a ajuns în faza solicitării autorizaţiei de construcţie. Chestiunea e de competenţa primăriei şi se lucrează la aceste documentaţii", a menţionat Iohannis.
(S.A.)
-----------
Actualizare 20:01
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat astăzi că Turcia este primul partener comercial al României din afara Uniunii Europene şi al cincilea la nivel mondial, iar ţinta celor două state este ca în anii următori nivelul schimburilor comerciale reciproce să atingă 10 miliarde de dolari.
"În plan economic, România şi Turcia au deja o cooperare de succes, pe care dorim, însă, să o extindem, atât din punctul de vedere al schimburilor comerciale, cât şi al investiţiilor, dar şi în ceea ce priveşte domeniile vizate. Turcia este primul partener comercial al României din afara Uniunii Europene şi al cincilea partener la nivel global. Obiectivul nostru comun este ca în anii următori să atingem ţinta de 10 miliarde de dolari anual ca nivel al schimburilor comerciale. Am discutat despre modalităţile în care putem avansa diferite proiecte şi în care putem creşte accesul investitorilor pe ambele pieţe", a spus Iohannis, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său turc, Recep Erdogan, transmite Agerpres.
La rândul său, preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a afirmat că, în prezent, în România activează 10.000 de firme turceşti care desfăşoară activităţi în domenii precum industria, comerţul, domeniul bancar, imobiliar, construcţii şi transporturi.
"Cu cele 6 miliarde de dolari de capital de investiţii, România a devenit o adevărată bază regională pentru investitorii turci. (...) Turcia va susţine în continuare investiţiile oamenilor de afaceri români în Turcia", a adăugat Erdogan, precizând că cei 70.000 de turci din România reprezintă o punte între cele două state.
(S.A.)
---------
Actualizare 19:55 Iohannis: "Nu cred într-o posibilă rută a migranţilor pe Marea Neagră"
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat astăzi că nu crede în deschiderea unei rute a migranţilor dinspre Turcia pe Marea Neagră spre România, argumentând şi prin faptul că Turcia ar controla bine zona.
"În ceea ce priveşte o posibilă rută a migranţilor dinspre Turcia, pe Marea Neagră, spre România, eu nu cred într-o astfel de rută din două motive. Unul la mână, Turcia controlează foarte bine acea zonă şi odată luat angajamentul de a reţine migranţii nu am niciun motiv să pun această chestiune la îndoială. Doi: Marea Neagră nu poate fi abordată pe bărci mici, nu poate fi traversată decât cu ambarcaţiuni destul de serioase, ori acestea vor fi imediat văzute şi de aceea nu cred că se va deschide o astfel de rută", a spus Iohannis, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său turc, Recep Erdogan, potrivit Agerpres.
(S.A.)
-----------
Actualizare 19:38 Iohannis: "UE se confruntă cu o serie de provocări, iar Turcia e un partener important în identificarea răspunsului"
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat astăzi că Uniunea Europeană se confruntă, în prezent, cu o serie de provocări care au implicaţii multiple, iar Turcia reprezintă un partener important în identificarea răspunsului la o parte din aceste probleme.
"Turcia, în calitate de ţară care găzduieşte pe teritoriul său un număr foarte mare de refugiaţi, joacă un rol cheie în soluţionarea actualei crize, atât din punct de vedere umanitar, cât şi al controlului fluxului migraţiei şi al combaterii reţelelor de trafic de persoane. În acest sens, am salutat înţelegerea la care s-a ajuns săptămâna trecută la Consiliul European şi sper că aceasta va contribui la reducerea semnificativă sau chiar la stoparea fluxului de migranţi ilegali care pătrund din Turcia în Uniunea Europeană. România a fost un susţinător puternic pentru ajungerea la această înţelegere", a spus Iohannis, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, potrivit Agerpres.
Iohannis a adăugat că, în materie de securitate şi apărare, cele două state au o strânsă cooperare, dar şi un parteneriat în cadrul NATO.
Şeful statului român a amintit că, în viziunea Bucureştiului, Marea Neagră are o importanţă strategică nu doar pentru securitatea în regiune, ci şi pentru securitatea euroatlantică şi, din acest motiv, trebuie să beneficieze de o "atenţie sporită".
"Această vizită ne găseşte într-un context geopolitic şi regional complicat, numeroase riscuri de securitate şi preocupări la care trebuie să găsim soluţii. Convingerea mea e că împreună, în virtutea parteneriatului strategic, putem gestiona mai bine aceste riscuri. Cetăţenii noştri îşi doresc securitate şi prosperitate, iar prin eforturi comune încercăm să răspundem acestor aşteptări", a precizat Iohannis.
Preşedintele României a adăugat că i-a transmis omologului său turc condoleanţe pentru victimele atentatelor din Turcia din ultimele luni şi a arătat că răspunsul la acestea trebuie să fie unul "comun şi ferm".
Pe de altă parte, potrivit lui Klaus Iohannis, cei doi preşedinţi au discutat şi despre teme economice, dar şi despre legăturile socio-culturale dintre cele două state.
(S.A.)
----------
• Iohannis, primit cu salve de tun de Erdogan, la Palatul Prezidenţial din Ankara
Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, miercuri, de preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, la Palatul Prezidenţial din Ankara, cu 21 de salve de tun, fiind organizată o ceremonie militară la care au participat 132 de soldaţi, potrivit Agerpres.
În cadrul ceremoniei s-au intonat imnurile naţionale ale celor două ţări, iar şeful statului român a salutat garda de onoare. Un element de culoare al evenimentului l-a constituit un grup de soldaţi turci costumaţi în uniforme militare istorice reprezentând cele 16 regiuni ale acestui stat.
În prima parte a zilei, preşedintele Iohannis a mers la Biserica ''Sfânta Muceniţa Paraschevi'' din Istanbul, ctitorie a domnitorului Constantin Brâncoveanu şi lăcaş de cult al comunităţii româneşti din acest oraş. De asemenea, Iohannis a vizitat, la Istanbul, Moscheea Albastră şi Muzeul Sfânta Sofia.
După-amiază, şeful statului s-a deplasat la Ankara, unde a depus o coroană de flori la Mausoleul Ataturk şi a semnat în cartea de onoare. Tot la Ankara, Iohannis a depus o jerbă de flori şi la locul atentatului terorist din 13 martie.
Preşedintele Klaus Iohannis efectuează până joi o vizită oficială în Turcia.