KLAUS IOHANNIS:  "Este important să nu ne lăsăm intimidaţi de ascensiunea discursurilor extremiste şi populiste"

Andrei Stan
Politică / 20 mai 2016

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis astăzi un mesaj participanţilor la Consiliul Tineretului Partidului Popular European, în care a afirmat că este important ca ascensiunea discursurilor extremiste şi populiste să nu fie lăsată să intimideze.

"Este, cu siguranţă, nevoie de implicarea tinerilor în găsirea de soluţii pentru provocările serioase cu care se confruntă astăzi proiectul european. Experienţa mea de om politic şi de preşedinte al României m-a făcut să văd cu claritate care sunt beneficiile implicării tinerilor în deciziile politice şi în actul de guvernare: de la înaltul grad de profesionalizare pe domenii specifice, până la participare activă şi deschiderea pentru dialog prin mecanisme flexibile şi inovatoare. Mai mult, am obţinut mandatul de preşedinte al României şi datorită mobilizării la vot a tinerilor, şi de aceea mă bazez pe ei pentru a îndeplini multe din proiectele de reformă din programul meu, iar în momentele critice pentru guvernare au fost parteneri de dialog deosebit de valoroşi", a declarat preşedintele, în mesajul care a fost prezentat de consilierul prezidenţial Laurenţiu Ştefan, informează Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele a spus că proiectul european, dar şi sistemele politice naţionale, traversează în prezent dificultăţi care sunt "înrădăcinate" mai curând în "deficitul democratic", şi mai puţin în "natura specială a crizelor cu care ne confruntăm".

"Criticile privind mecanismele europene rigide, ineficiente şi insuficiente, reflectă, de fapt, nivelul înalt de aşteptare privind dialogul real, consultarea şi participarea, dublate de transparenţă şi de răspundere politică. Iar istoria ne arată că tinerii sunt cei mai deschişi, în mod natural, către aceste valori şi cei mai dispuşi să le respecte în calitatea lor de cetăţeni sau de lideri politici", a mai afirmat Iohannis.

Iohannis a mai susţinut că cetăţenii europeni sunt în prezent marcaţi de neîncredere, resemnare, scepticism incertitudine şi temeri, care sunt indicii ale unei "crize de legimitate politică cauzate deficitul democratic".

"Lipseşte sentimentul că sunt consultaţi şi ascultaţi, că cei care decid, răspund apoi politic. Criza de legitimitate pune sub semnul întrebării deciziile luate la nivel naţional sau comunitar şi se concretizează în susţinere oferită soluţiilor populiste, în ascensiunea forţelor extremiste, în opţiunea pentru poziţii anti-sistem, în replieri cu valenţe naţionaliste şi xenofobe", a declarat Iohannis, subliniind că valorile democraţiei liberale şi ale dreptei nu şi-au pierdut, însă, susţinerea cetăţenilor.

În context, el a precizat că euroscepticismul şi extremismul se dezvoltă pentru că aceste valori europene sunt puse în practică uneori prea rar sau prea formal, mai ales în momente de criză.

"Nu ar trebui să uităm că instrumentele democraţiei liberale sunt extrem de eficiente pentru a lua şi legitima decizii, tocmai în momente critice şi pe teme critice. Aici rezidă, de fapt, principala soluţie în a aborda pericolele externe cu care se confruntă azi Uniunea: depăşirea provocărilor din interiorul proiectului european", a menţionat şeful statului în mesaj.

Iohannis a mai spus că cele mai pesimiste scenarii referitoare la viitorul Uniunii Europene iau în considerare o posibilă destrămare a acestui proiect.

"Un astfel de scenariu este inacceptabil pentru noi. Tocmai aceste provocări ne amintesc de ce am construit proiectul european, de ce ne-am dorit să facem parte din el, dar ne amintesc şi că există ceva mai puternic ce ne ţine împreună. Realizările proiectului european nu s-au născut brusc sau fără efort, iar a crede că ele pot fi păstrate fără acţiune comună şi continuă ar fi o mare eroare. De altfel, România îşi propune să fie o sursă de stabilitate şi democraţie într-o regiune complicată cum este cea a noastră, inclusiv prin loialitatea faţă de valorile şi principiile proiectului european. Mă bucur să constat că cetăţenii români susţin cu tărie proiectul european. Sprijinim, de asemenea, eforturile statelor ca Republica Moldova, Ucraina şi Georgia pentru integrarea pe traseul european, dar şi extinderea Uniunii către Balcanii de Vest", a adăugat Iohannis.

Potrivit şefului statului, criticile privind criza de legitimitate şi deficitul democratic sunt prea mult îndreptate către instituţii, însă indică faptul că soluţiile vor veni tot din zona cetăţenilor şi a partidelor - actorii principali în democraţia liberală.

Acesta a afirmat că nu crede într-o criză a ofertei şi soluţiilor politice ale partidelor tradiţionale, în mod particular ale dreptei, ci într-un deficit de atenţie şi de comunicare în relaţia dintre partide şi cetăţeni.

"Participarea politică, în sensul ei clasic, a fost cheia succesului dreptei în România, în fiecare din momentele cheie ale istoriei noastre postcomuniste, inclusiv în alegerile prezidenţiale din 2014, când am câştigat mandatul de preşedinte al României. Cel mai probabil, istoria statelor din care proveniţi oferă o lecţie similară", a punctat şeful statului.

Acesta a subliniat că este important "să nu ne lăsăm intimidaţi de ascensiunea discursurilor extremiste şi populiste".

"Lideri politici maturi, lideri ai partidelor politice cu repere doctrinare solide, aşa cum sunt cele care aparţin dreptei europene şi în special Partidului Popular European, ştiu că partidele extremiste nu pot oferi soluţii reale problemelor curente ale cetăţenilor şi statului; nu propun politici fezabile în educaţie, sănătate, infrastructură, etc. Dar forţa acestei convingeri poate fi transmisă doar dacă şi-au construit parteneri de dialog în societate", a concluzionat preşedintele.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb