KLAUS IOHANNIS "Justiţia trebuie să stabilească adevărul şi să îi tragă la răspundere pe cei vinovaţi"

A.M.
Politică / 16 decembrie 2019

Klaus Iohannis

Klaus Iohannis

Actualizare - Deputatul USR Iulian Bulai, lui Meleşcanu: "Mi se pare puţin absurd ca dvs, comunist cu ştate vechi, să conduceţi această şedinţă în care noi celebrăm victimele, comemorăm Revoluţia şi transformăm într-un paradox de neimaginat acest moment solemn."

---

Actualizare - Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu: "Suntem gata să sacrificăm libertăţile românilor pentru a justifica abuzurile din lupta anticorupţie.

Am eşuat în a ţine nomenclatura comunistă departe de instituţiile statului şi mai ales de a ţine securitatea departe de putere. Aşa am ajuns în situaţia de a avea un informator al securităţii în funcţia de preşedinte al României nu mai puţin de 10 ani.

Eşuăm în fiecare zi în a păstra libertatea de opinie departe de orice constrângere.

Fac parte din rândul celor care ştiu că România, la 30 de ani de democraţie, încă nu se poate compara cu ţări care au avut sute de ani de democraţie şi economie liberă de piaţă. E frumos să spunem că vrem o ţară ca afară, dar haideţi să recunoaştem că nici afară nu s-a construit peste noapte. Haideţi să punem mână de la mână şi să ne construim ţara în care vrem să trăim. Nu accept ca speranţa de acum trei decenii să fie transformată în dezamăgire, nu acum, când ne-am câştigat dreptul să circulăm liber oriunde în lume, nu acum, când avem o ţară care a revenit acolo unde îi este locul, în lumea liberă, printre statele Europei Unite."

---

Actualizare - Preşedintele USR, Dan Barna: "Revoluţia română e după 30 de ani tot o revoluţie neterminată.

Fără curajul celor de atunci niciunul dintre noi n-am fi fost aici astăzi.

Cine au fost aceşti oameni? Au fost români simpli din toate categoriile, dar cei mai mulţi au fost tineri.

În 89 România s-a scuturat de o dictatură decrepită, ineptă şi criminală. Am reuşit atunci să ne recuperăm demnitatea, pentru că în cele mai negre momente românii au dovedit că au demnitate şi pot să vorbească, iar vocea lor este auzită.

Dacă e să privim înapoi vedem că idealurile de atunci sunt îndeplinite doar pe jumătate. Avem libertate, dar ce facem noi cu ea? Reuşim să o administrăm aşa cum se cuvine? Cetăţenii se pot bucura de roadele libertăţii? Ştim foarte bine că nu şi acel "aşa-i la noi" e încă în cotidian.

Suntem de 30 de ani martori ai incapacităţii statului român, de fapt al complicităţii sale cu criminalii de atunci. Abia după 30 de ani acel dosar a ajuns în instanţă. Un proces care trebuie să ne facă să distingem între victime şi călăi începe dureros de târziu pentru noi.

În 1989 aveam 14 ani, eram în Sibiu şi priveam cum soldaţi cu câţiva ani mai tineri decât mine descărcau încărcătoare în podurile caselor în căutarea unor terorişti imaginari.

În ochii mei de copil speram că România va fi schimbată astfel încât să pot să ajung să văd piramidele din Egipt. Şi mulţi aţi avut astfel de vise.

S-a născut o nouă clasă politică pentru că şi acum, la 30 de ani, sunt oameni care cred în visele lor, care vor respect din partea statului şi care cred că acest lucru se poate aici. Dar nu vom reuşi dacă vom continua să plecăm din ţară ca în vremuri de război."

---

Actualizare - Ludovic Orban a declarat: "Ne vom pleca capul în faţa victimelor represiunii. Am fi ajuns mai departe dacă români ar fi văzut adevărul mai devreme. Datoria noastră este aceea de a deschide durmul pentru generaţiile viitoare.

Gloanţele nu pot ucide speranţele, ideile, dorinţele de libertate, nu pot lupta împotriva conştiinţei unui întreg popor.

Momentul pe care îl celebrăm astăzi defineşte România contemporană: democraţie parlamentară, pluralism, libertate de expresie, economie de piaţă, stat de drept, apartenenţa la NATO şi UE.

Pentru unele dintre acestea încă mai avem de luptat. Am văzut din păcate după 30 de ani cum persoane şi interese le-au pus în pericol.

Au existat forţe politice care au încercat să folosească revolta populară în scopuri partizane şi care ar vrea să facă uitate responsabilităţile.

Istoricii ne vor da studii şi analize, dar 1989 e prea aproape de noi pentru a lăsa aflarea adevărului doar în mâna istoricilor. Între noi se află încă cei care au fost răniţi, care şi-au pierdut copiii sau părinţii.

Dreptatea pentru ei trebuie să vină de la instituţiile statului de drept şi s-a lăsat prea mult aşteptată.

Am fi ajuns mult mai departe, am fi fost mai uniţi, am fi suferit mai puţin dacă românii ar fi văzut adevărul triumfând."

---

Actualizare - Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu: "Libertatea de azi are în spate un preţ greu, un preţ plătit cu sânge de tinerii de la Revoluţie. Idealurile lor trebuie să rămână vii: democraţie, libertate, dreptate.

Puţini îşi amintesc de sentimentul de libertate care definea acele zile, de sentimentul de solidaritate al celor care au ieşit în stradă sau de visele lor.

Apărarea idealurilor Revoluţiei a devenit un concept extrem de abstract pentru cei care nu au nicio amintire din comunism sau din decembrie 89, ca şi fiul meu.

Astăzi e ceva normal să fim europeni, să împărtăşim valorile democratice occidentale şi să fim parteneri cu drepturi depline în NATO şi UE.

Îmi doresc să regăsim acea unitate şi solidaritate naţională pentru proiectele mari. Avem datoria să transmitem în societate în mesaj pozitiv. Să ne dăm mâna pentru a ne îndeplini obiectivele noastre ca naţiune.

Cel mai important e să avem un proiect naţional pornind de la toate lucrurile bune pe care le-am făcut."

---

Actualizare - Preşedintele Senatului, Teodor Meleşcanu: "Aducem un omagiu tuturor celor care au luptat pentru libertate şi au pus piatra de temelie pentru dezvoltarea României.

Cu toţii am fost uniţi de dorinţa de a rupe legătura cu trecutul şi de a vedea sfârşitul comunismului.

Am dorit să construim o societate democratică, cu o economie de piaţă liberă.

Tranziţia către democraţie a fost accelerată cu dorinţa României de a se reconecta cu Europa. De aceea, în ultimele 3 decenii toate eforturile noastre au fost orientate pentru aderarea la UE, aderarea la NATO şi exercitarea cu deplin succe a Preşedinţiei Consiliului UE."

---

Actualizare - Klaus Iohannis: "O democraţie veritabilă este construită pe bazele adevărului şi ale dreptăţii, iar această restanţă majoră a justiţiei române reprezintă o fantomă care ne va urmări multă vreme de acum încolo. Aşadar justiţia trebuie să stabilească adevărul şi să îi tragă la răspundere pe cei vinovaţi".

---

Actualizare - Parlamentul va adopta şi o declaraţie pentru marcarea a 30 de ani de la Revoluţie.

---

Actualizare - Klaus Iohannis: "Se împlinesc astăzi 30 de ani de la izbucnirea Revoluţiei, de la momentul în care s-a vărsat sânge în numele libertăţii şi al democraţiei. În acele zile, românii au strigat în stradă cu toată puterea "Jos comunismul!"

Sacrificiul de atunci ne-a adus libertatea şi a făcut posibilă existenţa noastră de astăzi.

---

Actualizare - Klaus Iohannis: "Revoluţia a pus capăt acestui lung şir de monstruozităţi, însă preţul plătit a fost imens pentru ca regimul antiromânesc să dispară."

După 1990, s-au denumit străzi, s-au construit monumente, s-au organizat evenimente. Cu un singur lucru am rămas datori: nu am aflat adevărul despre ce s-a întâmplat în decembrie 1989.

Statul român a întârziat nepermis de mult aflarea adevărului, iar aceasta este o piatră de încercare pentru justiţie.

Această restanţă reprezintă o fantomă care ne va bântui pe toţi multă vreme de acum încolo. Aşadar, justiţia trebuie să stabilească adevărul şi să-i pedepsească pe cei vinovaţi.

---

Parlamentul marchează 30 de ani de la Revoluţie printr-o şedinţă solemnă. Preşedintele Klaus Iohannis susţine un discurs. Parlamentul va adopta o declaraţie comună.

"Având în vedere rolul istoric determinant pe care Revoluţia l-a avut, precum şi faptul că Parlamentul României are datoria morală de a omagia jertfa eroilor Revoluţiei Române care s-au sacrificat pentru răsturnarea regimului dictatorial, propunem ca Parlamentul să marcheze acest important moment istoric prin organizarea unei şedinţe comune solemne consacrate împlinirii a 30 de ani de la Revoluţia Română", se arată în Memorandumul intern aprobat de conducerea Parlamentului.

Printre cei invitaţi la eveniment se numără foşti şefi de stat, Custodele Coroanei, Margareta, Patriarhul BOR, Arhiepiscopii Bisericilor romano-catolice şi greco-catolice, preşedinţii Curţii Constituţionale şi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, guvernatorul BNR, Avocatul Poporului, preşedintele Academiei Române, primarul general al Capitalei, directorii SRI, SIE, SPP şi STS, şefii misiunilor diplomatice acreditaţi la Bucureşti, potrivit G4media.ro.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Dar Iohanis vine de pe alta Planeta?

    1. Da. Planeta Mahdatuestiprost...

    Iohannis.

    Numai probleme faci.Strategia ta este sa pui bariere.

    Nu te-am votat. 

    Cum dracu sa fie revoluție? S-au înțeles americanii cu naivul Gorbaciov sa reformeze comunismul .Toate țările din est au trecut prin asta deci nu poate fii revoluția romana

    inainte de 1989 am avut o gasca de tovarasi dictatori care doar sau folosit de numele comunism, spunand oamenilor ca totul este facut spre binele lor. era ceva exact ca acum, doar ca gasca se numeste "politicieni" si in numele democratiei mimeaza acelasi lucru......oare de ce foarte multi asociaza comunismul cu dictatura!? si nu cu monarhia, daca tot ne lasam odraslele sa ne urmeze la conducere......forma de organizare sociala a societati in comunism nu are de a face cu ce am avut noi inainte de 89

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb