KLAUS IOHANNIS: "Liviu Dragnea ar trebui să se retragă; i-am comunicat această opinie"

Andrei Stan
Politică / 23 aprilie 2016

Liviu Dragnea

Liviu Dragnea

ACTUALUIZARE 17:00 Mircea Geoană: "Este o problemă de timp până când Dragnea va pleca de la conducerea PSD"

Preşedintele PSRO, Mircea Geoană, a declarat sâmbătă la Craiova că situaţia preşedintelui PSD Liviu Dragnea, după decizia definitivă de condamnare dată vineri de instanţă, este 'imposibilă azi, în plan intern şi în plan internaţional', afirmând că este o problemă de timp până când Dragnea va pleca de la conducerea PSD, transmite Agerpres.

"Situaţia lui Liviu Dragnea este o situaţie imposibilă azi, în plan intern şi în plan internaţional. În clipa de faţă şi el şi PSD-ul prin asociere sunt de fapt într-o carantină. Este doar o problemă de timp până când Liviu Dragea va pleca de la conducerea PSD. Nu poţi să conduci un partid important într-o ţară cu cineva condamnat definitiv", a spus Geoană a Craiova unde a participat la lansarea deputatul Florentin Gust la Primăria Craiova din partea PSRO.

Geoană a mai afirmat că situaţia în care se află în acest moment PSD poate determina electoratul de stânga să se uite spre PSRO, care este o soluţie pe această zonă politică.

"Scopul nu scuză mijloacele, Chiar dacă referendumul acela a fost operaţiune populară, nu înseamnă că putem la nesfârşit să facem fraudă electorală. Eu sper că ce s-a întâmplat în această perioadă să fie o lecţie pentru cetăţeni, să nu voteze din inerţie. Sunt şi alte opţiuni. Iar pe stânga, mai ales după decizia totalmente inacceptabilă a lui Dragnea de ieri, PSRO este adevărata soluţie pe stânga şi sunt convins că dincolo de oameni din PSD, cred că public de stânga, care până acum ar fi fost tentat să voteze PSD, începând de ieri vor fi mult mai atraşi de PSRO", a mai afirmat Mircea Geoană.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat definitiv, vineri, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la doi ani de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de patru ani, în dosarul "Referendumul".

(I.D.)

-------

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis vineri seara că, pentru sănătatea sistemului politic românesc, Liviu Dragnea ar trebui să se retragă şi că i-a "comunicat această opinie".

"Liviu Dragnea ar trebui să se retragă. Pentru sănătatea sistemului politic românesc, nu este în regulă ca un mare partid politic să fie condus de un lider condamnat penal prin sentinţă definitivă. I-am comunicat această opinie", a scris preşedintele României pe pagina sa de Facebook.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat definitiv, vineri, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la doi ani de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de patru ani, în dosarul "Referendumul".

Potrivit Agerpres, un complet de 5 judecători, condus de Livia Stanciu, a majorat pedeapsa în cazul lui Liviu Dragnea de la un an închisoare cu suspendare, cât primise la instanţa de fond, la doi ani de închisoare cu suspendare.

De asemenea, completul a majorat şi termenul de încercare în cazul liderului PSD de la trei la patru ani.

Tot acum, Instanţa supremă a menţinut sentinţele date în cazul celorlalţi inculpaţi din acest dosar, cu excepţia a doi dintre ei - Adriana Vespe şi Daniela Vlăduţ - acestea fiind achitate.

Pe 15 mai 2015, Liviu Dragnea a fost condamnat de un complet de trei judecători de la ÎCCJ în dosarul "Referendumul" la un an de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de trei ani. Alţi 74 de inculpaţi din dosar au fost fie achitaţi, fie condamnaţi la închisoare cu suspendare. Decizia a fost atacată cu apel de cei condamnaţi, inclusiv de Liviu Dragnea.

Potrivit DNA, în calitate de secretar general al PSD, Liviu Dragnea, cu ocazia organizării şi desfăşurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenţa şi autoritatea sa în partid în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianţa politică din care făcea parte formaţiunea pe care o reprezenta, şi anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obţinute în alte condiţii decât cele legale.

În acest sens, conform procurorilor, Liviu Dragnea a coordonat un mecanism complex, în care a implicat mai multe persoane asupra cărora avea influenţă în virtutea funcţiei pe care o deţinea, având ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot.

În paralel, Dragnea este acuzat că a coordonat un sistem informatic complex, prin intermediul căruia a transmis mesaje, ordine şi recomandări legate de stimularea participării cetăţenilor la vot prin mijloace interzise de lege către coordonatorii judeţeni de campanie/primarii/activiştii de partid, preciza DNA.

De asemenea, conform DNA, Liviu Dragnea a trasat sarcini unor apropiaţi ai săi (membri de partid din judeţul Teleorman, unde îndeplinea funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean) să facă tot ce le stă în putinţă, inclusiv prin încălcarea prevederilor legale, pentru a scoate oamenii la vot pentru îndeplinirea pragului de participare care asigura validarea referendumului.

Procurorii arată că demersul lui Dragnea a fost susţinut de 74 de persoane, preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din localităţi din judeţele Teleorman, Vrancea, Gorj şi Olt, în sarcina cărora s-a reţinut falsificarea, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale şi introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători, infracţiuni comise sub forma autoratului, complicităţii sau a instigării.

Dragnea rămâne preşedinte al PSD

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat vineri că în urma discuţiilor cu colegii săi de partid a decis să rămână preşedinte al PSD.

"Am avut o discuţie colegială, unii zic că a fost CEx, alţii că nu a fost, pe mine m-a interesat să am această discuţie cu colegii preşedinţi de organizaţii judeţene şi din Biroul Permanent Naţional pentru a asculta punctul lor de vedere generat de această sentinţă pe care eu o consider profund nedreaptă. (...) Decizia sau părerea majorităţii aproape unanimă a fost că o retragere a mea poate să destabilizeze toate activităţile de campanie. Am decis să rămân în continuare în această funcţie", a spus Dragnea, citat de Agerpres.

Liviu Dragnea: "O retragere a mea ar aduce deservicii partidului; după locale, vom face o analiză în PSD"

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat vineri că, potrivit colegilor săi din CExN, o retragere a sa, în preajma campaniei electorale pentru alegerile locale, ar aduce deservicii partidului şi a adăugat că după scrutinul din iunie va exista o analiză mai profundă în formaţiunea social-democrată, cu referire la conducerea acesteia.

"Astăzi a fost o decizie luată la cald. După alegerile locale, cred că trebuie să facem o discuţie despre chestiuni mai profunde din PSD, o analiză a fiecăruia din conducerea partidului, a modului de implicare a fiecăruia, aportul adus de fiecare membru din conducerea partidului la campania electorală şi la bunul mers al acestui partid", a afirmat Dragnea, la finalul unei reuniuni a conducerii PSD, potrivit Agerpres.

Întrebat dacă sentinţa dată în dosarul "Referendumul" în cazul său ar aduce deservicii PSD, Dragnea a citat părerea colegilor săi.

"Nu am avut computere la noi, în schimb părerea colegilor a fost că o retragere a mea ar aduce deservicii partidului şi o destabilizare şi o descurajare a tuturor membrilor noştri de partid. Ca şi efect e greu, nu suntem niciunul sociolog cu acte, cei care ne-am văzut sus. (...) Am avut discuţia în partid, ceea ce m-a interesat foarte mult să aflu de la colegi, dincolo de solidaritatea firească, omenească, ce ar însemna o retragere a mea acum, pentru cele câteva zeci de mii de candidaţi pe care îi are PSD pregătiţi, cu dosarele pregătite să le depună. Părerea majorităţii sau aproape unanimă a fost că o retragere a mea poate să destabilizeze toate activităţile de campanie şi poate face ca PSD să nu obţină la aceste alegeri scorul pe care îl previzionăm cu toţii şi care este deja perceput de marea majoritate care urmăresc fenomenul electoral. În aceste condiţii, am decis să rămân în continuare în această funcţie, să gestionez în continuare campania electorală, vom mai avea o discuţie după alegerile locale", a precizat preşedintele PSD.

Întrebat ce înseamnă "părere aproape unanimă", adică dacă s-a opus cineva, acesta a arătat că "nu toţi colegii au luat cuvântul". "În schimb, am auzit părerea lui Victor Ponta şi îi mulţumesc pentru ea. Toţi suntem curioşi (n.r. în privinţa ofiţerilor acoperiţi) şi, dacă îi ştie, să spună, măcar să-i protejăm", a adăugat Dragnea.

Liviu Dragnea a dorit, totodată, să facă o serie de precizări referitoare la "milioanele de voturi furate şi la morţii care votează".

"Nu comentez decizia instanţei, dacă e legală sau nu. (...) Eu am fost condamnat în prima instanţă pentru două lucruri - pentru adresa de organizare a tombolei, transmisă în timpul campaniei de la referendum, de aici, din sediu, într-o zi în care nu eram în sediu, şi sunt declaraţii în sensul ăsta sub jurământ, adresă pe care eu a doua zi am anulat-o şi pentru încă ceva de care şi acum sunt curios şi nelămurit - nici măcar nu am fost acuzat. În rechizitoriu am aflat de-abia când s-a publicat motivarea şi anume că sms-urile transmise de un grup de tineri de aici, de la etajul 1, în timpul referendumului, ar fi putea determina militanţii partidului să studieze listele electorale permanente şi prin asta s-ar fi încălcat legea datelor personale, în condiţiile în care listele permanente nu sunt publice. Aceste două acuzaţii au dus la concluzia primei instanţe că prezenţa la vot reprezintă un folos necuvenit pentru PSD, PSD necandidând atunci. Eu am spus-o şi în instanţă (...), cel care ar fi putut avea un folos necuvenit sau cuvenit era preşedintele în funcţie, pentru că a fost o confruntare între poporul român şi preşedintele de atunci, nu între partide. Nu am reuşit să înţeleg nici de la procurori, nici de la instanţă până la ce nivel o prezenţă este cuvenită şi de la ce nivel în sus este necuvenită şi dacă cetăţenii vin la vot peste acest nivel cum îi opreşti să voteze", a explicat Liviu Dragnea.

Codrin Ştefănescu: "Suntem mai mult decât şocaţi; Liviu Dragnea rămâne preşedinte al PSD"

Social-democraţii s-au declarat şocaţi şi au anunţat că rămân solidari cu preşedintele partidului, Liviu Dragnea, după ce instanţa supremă l-a condamnat la doi de închisoare cu suspendare în dosarul "Referendumul".

"Suntem înmărmuriţi. Suntem mai mult decât şocaţi de ceea ce se întâmplă astăzi în România. Deci, omul acesta nu a făcut altceva decât să conducă o campanie electorală prin care a cerut românilor să dea jos un monstru, un tiran, care ne-a făcut praf 10 ani de zile. Şi pentru asta foloase necuvenite înseamnă voturi. Să-i dai doi ani cu suspendare... Am crezut că astăzi, pur şi simplu, va fi achitat Liviu Dragnea, pentru că nu are niciun fel de vină. Suntem şocaţi toţi cei care suntem în sediu", a declarat secretarul general adjunct al PSD Codrin Ştefănescu, citat de Agerpres.

Ştefănescu a adăugat că atât el, cât şi colegii săi îl susţin pe Dragnea până la capăt, pentru că nu are niciun fel de vină şi nu a făcut decât să conducă o campanie electorală a PSD şi USL pentru a-l demite pe Traian Băsescu, "considerat de 7,4 milioane de români un tiran care a făcut pulbere această ţară".

"A cerut românilor să iasă la vot, să facem cvorumul şi să-l dăm jos pe acest personaj lugubru, nu a făcut nimic altceva. Toţi aşteptam astăzi o achitare, adică să i se facă dreptate omului Liviu Dragnea, pentru că nu există un fundament, în opinia noastră, pentru această decizie. (...) Nimeni nu este în afara echipei, toată lumea este cu Liviu Dragnea, pentru că în acea campanie electorală am fost toţi lângă el, ar fi trebuit să fim toţi condamnaţi la fel", a susţinut Codrin Ştefănescu.

Potrivit acestuia, Liviu Dragnea nu are motiv să demisioneze din PSD şi va rămâne preşedinte al partidului.

"Cum adică să-şi dea demisia din partid? Nu acceptăm aşa ceva. Noi am avut discuţia asta după prima condamnare, cu tot partidul, şi, mai mult, şi-a depus candidatura la preşedinţia partidului şi l-au votat 555.000 de membri de partid care au venit la vot în ziua aceea. (...) După opinia mea, sută la sută, da (va rămâne preşedinte al PSD - n.r.). Aici în sediu nu există altă opinie. Noi suntem doar şocaţi de această decizie", a arătat Ştefănescu.

Victor Ponta: "Cred că Liviu Dragnea nu trebuie să îşi dea demisia din funcţia de preşedinte al PSD"

Fostul premier Victor Ponta a scris pe Facebook că liderul social-democraţilor, Liviu Dragnea, nu trebuie să îşi dea demisia din funcţia de preşedinte al PSD.

''Ca să răspund tuturor celor care mă întreabă: cred că Liviu Dragnea NU trebuie să îşi dea demisia din funcţia de preşedinte al PSD! Trebuie să ţină partidul unit, să câştige alegerile locale şi parlamentare şi să ferească PSD de toţi «ofiţerii» acoperiţi sau descoperiţi care vor să îl preia! Clar?'', a scris Victor Ponta, vineri, pe pagina sa de Facebook.

Zgonea spune că se gândeşte dacă îşi dă sau nu demisia de la conducerea PSD

Preşedintele executiv al social-democraţilor Valeriu Zgonea a declarat, vineri, că se gândeşte dacă îşi dă sau nu demisia din funcţia pe care o deţine în PSD.

Zgonea a fost întrebat, la sediul PSD, în legătură cu o eventuală demisie a lui Liviu Dragnea de la conducerea partidului.

"E decizia lui, nu a partidului", a spus Zgonea, potrivit Digi24.

De asemenea, întrebat dacă se gândeşte să demisioneze din funcţia pe care o are în conducerea PSD, Zgonea a replicat: "O să mă gândesc până luni", adăugând că motivul unei eventuale demisii i-l va explica lui Liviu Dragnea ''personal".

Tăriceanu: "Procesul intentat lui Liviu Dragnea, dar şi decizia ICCJ sunt acţiuni eminamente politice"

Procesul intentat liderului PSD, Liviu Dragnea, dar şi decizia ICCJ în cazul acestuia sunt acţiuni eminamente politice, a transmis copreşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, prin intermediul unui comunicat de presă.

"Principiile statului de drept ne obligă să respectăm decizia oricărei instanţe judecătoreşti, cu precădere atunci când este una definitivă, dar, în acelaşi timp, avem dreptul şi chiar obligaţia să exprimăm un punct de vedere politic, mai ales că o facem pentru apărarea democraţiei şi a pluralismului, aflate de mai multă vreme în România într-un pericol vizibil şi notoriu. Procesul intentat lui Liviu Dragnea, dar şi decizia ICCJ sunt acţiuni eminamente politice, ele reprezentând un unicat nedorit în lumea civilizată", consideră Tăriceanu.

Preşedintele Senatului a arătat că practici democratice devenite tradiţionale au consacrat rolul partidelor de a mobiliza cetăţenii la vot pe baza convingerilor politice şi argumentelor conţinute în programele şi proiectele cu care liderii de partid se prezintă în campaniile electorale.

"Dacă am lua drept model de comportament politic pentru viitor acuzaţiile aduse lui Liviu Dragnea în dosarul «Referendum», partidele ar fi paralizate şi nu şi-ar mai putea desfăşura comunicarea cu cetăţenii. Aceste interpretări absolut originale sunt parte a unei acţiuni concertate, prin care în procesul alegerilor intervin instituţii de forţă ale statului care cenzurează «de facto» puterea politică, în loc ca lucrurile să stea invers. Am putea spune că, sub lozinca luptei anticorupţie, instituţii de forţă ale statului fac o preselecţie nemaiîntâlnită a candidaţilor şi viitorilor aleşi", a precizat Tăriceanu.

Acesta a susţinut că, de multă vreme, a fost o voce singulară în a trage semnale de alarmă privind dezechilibrul puterilor în stat şi acapararea nedemocratică a puterii politice de către forţele oculte, în majoritate, "clasa politică mulţumindu-se cu rolul de spectator".

În opinia acestuia, a venit momentul pentru o acţiune solidară, în sensul "salvgardării libertăţilor câştigate cu multe sacrificii la Revoluţie".

"Pe lângă aspectele menţionate, condamnarea lui Liviu Dragnea în dosarul «Referendumul» poate induce în mod pervers la o concluzie revoltătoare: la referendumul din 2012, românii NU l-au vrut demis pe Băsescu, pentru că în realitate Liviu Dragnea ar fi falsificat indirect rezultatele votului", se mai arată în comunicatul semnat de Tăriceanu.

Traian Băsescu: "Partidele au fiecare valorile lor; la PSD nu e nicio surpriză că cei condamnaţi candidează"

Fiecare partid are valorile lui, iar la PSD nu e nicio surpriză că oamenii condamnaţi sau urmăriţi penal candidează, a declarat vineri preşedintele PMP, Traian Băsescu, referindu-se la decizia lui Liviu Dragnea de a rămâne la şefia partidului, după sentinţa ICCJ în dosarul ''Referendumul'', relatează Agerpres.

"Partidele au fiecare valorile lor. La PSD nu e nicio surpriză că cei condamnaţi şi cei urmăriţi penal candidează. În ceea ce priveşte sancţiunea, condamnarea la doi ani cu suspendare, nu pot decât să o iau aşa cum este. Totuşi, când în România au fost politicieni care pentru că au dat pui au fost condamnaţi mi se pare că este mult mai grav atunci când furi voturi. Iar la referendum s-au furat între 1,5 şi 2 milioane de voturi", a afirmat Traian Băsescu, într-o conferinţă de presă.

Cezar Preda: "PNL solicită demisia lui Dragnea din funcţia de preşedinte al PSD"

Liberalii au cerut demisia lui Liviu Dragnea din funcţia de preşedinte al PSD ca urmare a condamnării sale în justiţie, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al PNL Bucureşti, Cezar Preda.

PNL solicită demisia preşedintelui PSD în urma unei sentinţe definitive dată de justiţia din România. Este clar că menţinerea pe funcţie a dl Dragnea induce în întreg spaţiul politicii româneşti ideea că infractorii pot conduce instituţii democratice de forţă, precum partidele parlamentare", a spus Preda într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

PNL consideră, potrivit liderului liberal, că "orice minut în care domnul Dragnea rămâne pe funcţie creează în întreaga Europă şi în lumea democratică certitudinea că în România democraţia "este în regres, că merge şi aşa".

"Suntem ataşaţi valorilor democratice. Nu este o solicitare care vizează persoana domnului Dragnea, ci funcţia pe care o ocupă. Această incompatibilitate trebuie să înceteze", a mai spus Preda.

Întrebat dacă PNL cere şi demisia lui Dragnea din funcţia de deputat, purtătorul de cuvânt al PNL Bucureşti a afirmat că "parlamentarul este lipsit de orice constrângere pe care i-o poate da cineva în afara legii de alegere a parlamentarilor".

"Soluţia este de a nu compromite sistemul pluripartidist din România", a adăugat Preda.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. Dar președintele unei țări care are o soție dovedită escroacă și hoață prin sentință definitivă? Președinte care a tăinuit această faptă penală, fiind complice. Mai trebuie acest președinte să rămână în funcție?

    1. Daca presedintele poate sa ramana, atunci si Dragnea poate. Si uite-asa, avem o clasa de hoti la conducere.

      Hahaha

      Din aceasta cauza ROMANIA nu este GERMANIAsi nici BUCURESTIUL nu este

      LONDRA! 

      Buna intrebare.

      Rade ciob de oala sparta. 

    DE acord

    hotul striga hotii ca suntem fraieri cu totii.

    pedepse prea blande pentru cata nesimtire zace in clasa politica de la noi si la cat fura in fiecare zi...

    1. Si-n fond ce are aceasta struto -camila de partid cu P.S.D-ul Vad paiul din ochii altora si nu vad barna din ochii lor Nu sunt in stare sa-si aleaga candidatii la primarii! De altfel acest " mare partid,inca P.N.L+P.DL"N-ARE DECAT CIRCA 50 DE OAMENI PE CARE TOT II INVARTE IN DIFERITE FUNCTII .Oare e un partid de oameni mai slab pregatiti ( ca sa nu-I jignesc)

      Ce bine ar fi sa putem vota tehnocrati.

    Am avut si mai avem o clasa politica de excroci si distrugatori ai Romaniei in cea mai mare parte.Din cate am citit 2 din functiile de presedinte au fost ocupate de atrasi ai KGB SI CIA,care au distrus la comanda.Oare cine au facut jocurile in strainatate de a castigat actualul presedinte?

    1. Nu ma pot pronunta, dar inclin sa iti dau dreptate.

    Sfanta mare nerusinare ! Beneficiarul unui fals grosolan, acest "domn' profesor cu 7 (sapte) case" nu-si da demisia dar isi permite sa o ceara altuia ... Halal !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb