Provocările cu care se confruntă Uniunea Europeană în prezent necesită un răspuns comun, coordonat şi cuprinzător, dar care să ia în considerare şi particularităţile fiecărui stat membru, potrivit mesajului preşedintelui Klaus Iohannis, transmis în cadrul conferinţei "Disintegration and Integration in Central-Eastern Europe. Borders, Identities, Communities: The Road to Reconciliation and Partnership in Central and Eastern Europe", desfăşurată astăzi la Berlin.
Preşedintele a precizat: "Într-o perioadă în care extremismul, rasismul, radicalismul şi-au făcut din nou apariţia, trebuie să lucrăm împreună pentru a creşte încrederea publică în instituţiile şi politicile europene, să întărim instituţiile, practicile şi valorile democratice şi să luptăm împotriva euroscepticismului. Putem să depăşim aceste dificultăţi prin mai multă unitate, solidaritate şi un parteneriat mai strâns".
"Uniunea Europeană traversează o perioadă critică, confruntându-se cu o serie de crize şi provocări care afectează însăşi fundaţia proiectului european. Din acest punct de vedere, nu există o separaţie între Europa Centrală şi de Est şi restul Europei. Suntem supuşi cu toţii aceloraşi tipuri de presiuni care pun sub semnul întrebării nu doar soliditatea Uniunii Europene, dar şi capacitatea noastră de a reacţiona şi a ne adapta. Cele mai pesimiste scenarii referitoare la viitorul Uniunii Europene iau în considerare o posibilă destrămare a acestui proiect. Pentru noi, un astfel de scenariu este inacceptabil", a subliniat Klaus Iohannis, în mesajul care a fost prezentat de Iulia Huiu, consilier de stat.
Şeful statului a punctat că numai prin colaborare se poate răspunde în mod eficient la crizele care afectează Uniunea Europeană: "Pentru România nu există altă alternativă decât aceea de a fi membrul unei Uniuni Europene puternice şi am încredere că opinia noastră este împărtăşită şi de celelalte state din Europa Centrală şi de Est. România şi cetăţenii săi au luat decizia fermă de a face parte din familia europeană şi au susţinut întotdeauna, cu multă încredere, proiectul european. Integrarea europeană a fost unul din cele mai importante obiective naţionale din istoria noastră post-comunistă şi suntem direct interesaţi de succesul acestui proiect, care generează prosperitate şi dezvoltare".
În încheiere, Kluas Iohannis a subliniat că trebuie să susţinem proiectul european şi că momentele şi circumstanţele nefavorabile nu trebuie să slăbească încrederea în beneficiile pe termen lung oferite de apartenenţa la Uniunea Europeană.