Kovesi a refuzat din nou să vină la comisia de anchetă privind prezidenţialele din 2009

Andrei Stan
Anticorupţie / 10 iulie 2017

Laura Codruţa Kovesi (Sursa foto: captură Youtube)

Laura Codruţa Kovesi (Sursa foto: captură Youtube)

Actualizare 13:19 Pleşoianu, despre absenţa Codruţei Kovesi la comisie: "În regulament scrie negru pe alb că este obstrucţionată activitatea"

Deputatul PSD Liviu Pleşoianu a comentat, astăzi, la finalul şedinţei Comisiei de anchetă privind prezidenţialele din 2009, sesizarea care va fi trimisă Ministerului Justiţiei cu privire la refuzul şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, de a participa la audieri. El a afirmat că în regulament scrie că dacă este obstrucţionată activitatea comisiei, una dintre căile de sancţionare este acea de sesizare a organelor de urmărire penală, cerând colegilor săi din Comisia juridică să caute articolul prin care la următoare şedinţă a comisiei să se propună plângere penală pe numele Laurei Codruţa Kovesi, transmit surse din presă.

Liviu Pleşoiau a declarat, potrivit News.ro: "Nu e datoria mea să găsesc articolul. Avem foarte multe minţi juridice luminate în PSD care au elaborat acel regulament. Eu, ca membru al comisiei, nu trebuie să mă apuc brusc acum să fac Dreptul. Trebuie să respect ce spune regulamentul, pentru că eu am fost numit în această comisie, care are un regulament gândit de nişte oameni din acest Parlament. În regulament scrie negru pe alb că, dacă este obstrucţionată activitatea comisiei, una dintre căile de sancţionare este aceea de sesizare a organelor de urmărire penală".

Social-democratul a precizat că din acest motiv îi roagă pe colegii săi din Comisia juridică, sau pe cei care au elaborat regulamentul respectiv, să explice la ce s-au gândit în momentul în care l-au făcut.

Pleşoianu a explicat: "E nevoie de aşa ceva (ca juriştii să caute articolul prin care la următoare şedinţă a comisiei să se propună plângere penală pe numele Laurei Codruţa Kovesi - n.r.). Nu se poate să elaborezi un regulament după care să vii să spui că nu există o corelare între regulament şi Codul penal - dacă vorbim despre o infracţiune în baza căreia sesizezi organele de urmărire penală. Este, din punctul meu de vedere, lamentabil să acţionezi în felul acesta, dar chiar şi dacă în momentul acesta trecea propunerea mea, n-aveam nicio îndoială asupra faptului că la domnul Lazăr s-ar fi oprit".

El a mai spus că singura sa aşteptare este ca ministrul Justiţiei "să nu mai considere că nu e oportun" să ceară revocarea din funcţie a şefei DNA.

Social-democratul a spus: "Acum doamna Kovesi încală o hotărâre recentă a Curţii Constituţionale care spune negru pe alb că e obligată să vină atunci când e chemată. Dacă nici acum nu este oportun, atunci cred că Parlamentul României poate să plece liniştit acasă".

Întrebat despre intervenţia deputatului PSD Eugen Nicolicea, care a spus că nu există un articol în care să poată fi făcută o plângere penală dacă nu este indicată şi o infracţiune, Pleşoianu a afirmat că acesta are o experienţă profesională juridică bogată şi trebuie întrebat dacă a participat sau dacă ştie persoanele care au elaborat regulamentul.

De asemenea, el a precizat că în sesizarea către Ministerul Justiţiei va scrie clar că s-a încălcat Constituţia, conform sursei citate.

(M.I.)

------

Actualizare 12:31 Comisia de anchetă sesizează Ministerul Justiţiei privind refuzul lui Kovesi de a participa la audieri

Comisia de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 a decis astăzi să sesizeze Ministerul Justiţiei cu privire la refuzul şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, de a participa la audieri, şi să îi solicite să răspundă în scris dacă a fost prezentă acasă la Gabriel Oprea în noaptea alegerilor.

Propunerea făcută de Liviu Pleşoianu (PSD), privind depunerea unei plângeri penale, nu a fost supusă la vot.

Sesizarea Ministerului Justiţiei a fost votată cu şapte voturi "pentru" şi trei "împotrivă", potrivit News.ro.

Prima propunere făcută a fost cea a lui Liviu Pleşoianu (PSD), de depunere a unei plângeri penale. "Celălalt plan rămâne sfidarea evidentă a doamnei Kovesi, nu poate rămâne nesancţionată în termenii cei mai duri", a spus el.

Deputatul PSD Eugen Nicolicea a susţinut, însă, că nu poate fi făcută o plângere penală dacă nu este indicată şi o infracţiune, solicitând ca Pleşoianu să spună care este infracţiunea pe care crede că şefa DNA a comis-o.

Pleşoianu a spus că acest lucru trebuie decis de cei care au redactat Regulamentul Comisiei, acuzând faptul că acest for nu are suficiente instrumente la îndemână. "Am fost trimişi fără arme la luptă", a afirmat el.

Nicolicea s-a arătat împotriva depunerii unei plângeri, cel puţin în acest moment: "Dacă este făcută se va termina ancheta după ce se termină Comisia. Comisia nu mai are decât 40 de zile. (...) Dacă e doar ca acţiune de pedepsire poate să fie sesizat Parchetul şi în ultima şedinţă a Comisiei. Obiectivul nostru principal este aflarea adevărului".

Deputatul PSD Liviu Pleşoianu şi-a retras solicitarea de depunere a unei plângeri penale, nefiind susţinută de alţi parlamentari.

O altă propunere, făcută de PNL şi aprobată, a fost cea de solicitare de răspunsuri în scris de la Laura Codruţa Kovesi.

Liberalul Dan Vîlceanu a spus: "Să nu facem obiectiv din prezenţa doamnei Kovesi aici. Să-i punem câte întrebări vrem, să ne răspundă în scris dacă nu vrea să participe. Dacă alţii au putut să răspundă în scris, şi îmi aduc aminte că doamna Ana Maria Pătru nu a venit la comisie, nu cred că acum trebuie să aplicăm alt principiu, doar pentru că ne-am făcut o ţintă din a o aduce pe Laura Codruţa Kovesi aici".

Una din întrebările asupra cărora membrii Comisiei au convenit este dacă Kovesi a fost sau nu la Gabriel Oprea acasă în noaptea alegerile din 2009. Alte întrebări vor fi propuse de parlamentari şi aprobate la următoarea şedinţă.

Comisia va transmite şi o nouă solicitare Parchetului General, de a pune la dispoziţie declaraţiile făcute de cei audiaţi de procurori, având în vedere că dosarul penal privind prezidenţialele din 2009 a fost închis cu neînceperea urmăririi penale. Toţi cei care au fost audiaţi la Comisie şi au refuzat să răspundă pe motiv că există o anchetă în curs sau cei care au refuzat participarea din acelaşi motiv vor fi reinvitaţi la Comisie.

Printre ei se numără Gabriel Oprea, Neculai Onţanu şi Anghel Iordănescu. Membrii Comisiei urmează să decidă viitorul calendar de audieri.

(S.A.)

------------

Actualizare 12:10 Oana Florea: "Avem două posibilităţi: una se referă la sesizarea autorităţii superioare, cea de-a doua se referă la plângerea penală"

Oana Florea, preşedintele Comisiei de anchetă privind prezidenţialele din 2009, a declarat că, astăzi, se va lua o decizie cu privire la refuzul Laurei Codruţa Kovesi de a se prezenta la audieri, având în vedere sesizarea Ministerului Justiţiei sau depunerea unei plângeri penale.

Florea a afirmat: "Avem două posibilităţi, una se referă la sesizarea autorităţii superioare şi, conform Constituţiei, procurorii îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiţiei. A doua se referă la plângerea penală. Vă amintesc că această comisie anchetează fapte şi împrejurări cu privire la organizarea alegerilor şi rezultatul votului din 2009, nu este un organ judiciar şi nu anchetează persoane. Prin urmare, faptul că unii sau alţii se prezintă sau nu, nu trebuie să ne împiedice continuarea activităţii".

(M.I.)

-----------

Actualizare 11:18

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a refuzat din nou să vină la comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, la care era aşteptată astăzi.

Kovesi a trimis o scrisoare membrilor comisiei, în care prezintă motivele pentru care nici de această dată nu dă curs invitaţiei.

Procurorul-şef al DNA spune că nu se va prezenta pentru că nu deţine informaţii cu privire la prezidenţialele din 2009 care să poată ajuta Comisia în obiectivele ei.

"Având în vedere că nu am cunoştinţă şi nu deţin mijloace de probă referitoare la împrejurările şi cauzele în care s-au produs evenimentele supuse cercetării în cauza ce formează obiectul activităţii Comisiei, nu mă voi prezenta în data de 10 iulie 2017 - ora 11.30 la şedinţa Comisiei de anchetă", se arată în scrisoarea trimisă de Kovesi, potrivit News.ro.

Este pentru a treia oară când şefa DNA refuză să vină la audiere în comisia parlamentară de anchetă privind prezidenţialele din 2009.

(S.A.)

------------

Actualizare 08:10 Dragnea speră ca Laura Codruţa Kovesi să se prezinte în faţa Comisiei parlamentare de anchetă

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat aseară, că speră ca procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, să se prezinte în faţa Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009.

Liviu Dragnea a declarat, citat de Agerpres: "Poate nu mai sfidează (Parlamentul, n.r.). Poate n-a ştiut că poate să vină, dar acum, după decizia Curţii Constituţionale, poate va avea o altă abordare. (...).Curtea Constituţională a spus un lucru foarte important, că totuşi nu există motive să nu vii la o comisie de anchetă parlamentară. Această comisie este o instituţie foarte importantă. Vorbim de cea mai legitimă instituţie a acestei ţări. De 10 - 15 ani de zile, cu tenacitate, s-a spus că Parlamentul este o instituţie slabă, o instituţie ineficientă, (...) totul a fost cu un scop foarte clar, să nu înţeleagă cineva că această instituţie este, de fapt, cea mai importantă din România. Aşa este şi va trebui să muncim cu toţii pentru ca această instituţie să fie respectată".

Întrebat, la România TV, despre posibilitatea ca în perioada următoare să-i fie "fabricate" anumite dosare, care să-l elimine de la conducerea PSD, Dragnea a precizat că nu a comis nicio ilegallitate: "N-am furat nimic, n-am omorât pe nimeni, n-am violat pe nimeni, n-am spălat bani, n-am făcut nicio infracţiune. Totuşi, mă gândesc că există un Dumnezeu sus şi există o limită. Sper ca cei din vechile clanuri din anumite instituţii să înţeleagă că e suficient. Eu aşa sper şi îmi doresc ca toată lumea să înţeleagă că e suficient. Dacă nu vor să înţeleagă, atunci, la război, ca la război!".

(S.A.)

------------

Comisia de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 se reuneşte astăzi, de la ora 11.30, procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, fiind aşteptată la audieri, după ce membrii comisiei i-au adresat o nouă invitaţie, ea refuzând de două ori să se prezinte la comisie.

Parlamentarii au anunţat că, în cazul în care Kovesi nu va da curs nici acestei invitaţii, iau în calcul să facă plângeri la Ministerul Justiţiei şi la Parchet.

Preşedintele comisiei de anchetă, deputatul PSD Oana Florea, a declarat ieri, pentru News.ro, că, deocamdată, nu a primit niciun răspuns de la Laura Codruţa Kovesi cu privire la prezenţa sa la comisie.

"Nu, dar având în vedere că a fost week-end, dacă acest răspuns există, cel mai probabil luni dimineaţă (astăzi, n.r.) o să-l avem", a afirmat Oana Florea, întrebată dacă a primit vreun răspuns de la procurorul-şef al DNA.

Oana Florea declara, joi, că a fost făcută o propunere către biroul comisiei pentru invitarea Laurei Codruţa Kovesi pentru luni la audiere.

Ea a precizat: "A intervenit decizia CCR (Curţii Constituţionale, n.r.), care spune că, în baza principiului colaborării loiale între instituţii, persoanele care exercită o funcţie într-o instituţie publică care nu se află sub control parlamentar sunt obligate să vină. De aceea, cred că este datoria noastră să reiterăm această invitaţie".

Întrebată ce se va întâmpla dacă şefa DNA refuză şi de această dată să vină la comisie, Oana Florea a răspuns: "Vom face ceea ce spune legea şi regulamentul. Decizia va fi luată de toţi colegii prin vot. Fie vom înainta (...) către Ministerul Justiţiei o plângere, fie, dacă colegii consideră oportun, varianta domnului Pleşoianu. Deocamdată, avem în vedere invitarea doamnei Kovesi la comisie".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Liviu Dragnea spune ca LCK sfideaza Parlamentul neprezentandu-se la comisie. Nu, nu sfideaza Parlamentul, ci pe hotii din aceasta institutie care, prin modificari de acte normative - de tipul Ord. 13/2017 si nu numai -incearca sa se salveze pe ei, de a nu ajunge in fata Justitiei pt. ilegalitatile comise.

    1. ....Auzi.... pe sclerozatul de Plesoianu ....ca vezi doamne LCK ..obstructioneaza activitatea comisiei. ,,,,LCK ..v-a trimis in scris ..ca referitor la subiectul de ancheta...ea nu are nici o cunostinta....Asa ca vedeti-va de treaba..... Alceava vreti VOI de la LCK ....dar ea fiind desteapta NU va accepta aceasta "cursa"....Pe de alta parte ati avut destui audiati...si incheiati-va ancheta....care defapt este un fel de "frectie la un picio de lemn "

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb