Aproximativ un miliard de euro trebuie să intre în bugetul statului în urma investigaţiilor DNA, a declarat, ieri, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, precizând: "În ultimii cinci ani, procurorii DNA au indisponibilizat bunuri şi valori de peste două miliarde de euro (...) în condiţiile în care bugetul alocat pentru a efectua investigaţii a fost undeva între 2 - 2,7 milioane de euro. (...) În cazurile în care judecătorii au pronunţat sentinţe definitive de condamnare au dispus şi confiscări, iar în ultimii cinci ani, în cazurile în care instanţele au fost sesizate prin rechizitoriile DNA, au rămas definitive 992 hotărâri judecătoreşti, prin care instanţele s-au pronunţat cu privire la confiscarea şi recuperarea de produse infracţionale de peste un miliard de euro. Deci practic vorbim de un miliard de euro, bani care trebuie să intre efectiv în bugetul statului, în urma investigaţiilor efectuate de DNA".
Ea a arătat că s-a depăşit etapa identificării bunurilor şi a indisponibilizării lor şi s-a ajuns în cea în care judecătorii au pronunţat hotărâri definitive în dosarele DNA şi au dispus confiscarea a unui miliard de euro. Kovesi a afirmat că trebuie pusă întrebarea dacă aceste hotărâri sunt sau nu executate şi care sunt impedimentele în cazul în care nu sunt executate.
Kovesi a afirmat că trebuie avut în vedere specificul investigaţiilor pe care le realizează DNA, fiind vorba de fapte de corupţie la nivel înalt, persoane cu funcţii importante sau care deţin "averi impresionante", de aceea aşteptările în ceea ce priveşte recuperarea prejudiciilor sunt mai mari.
"Noi, ca procurori DNA, din această perspectivă ne-am îndeplinit atribuţiile, (...) mai departe este atribuţia organelor financiare. În urmă cu doi-trei ani urmăream procentul de executare efectivă a acestor hotărâri, era undeva la 10-11%, dar hai să ne imaginăm ce s-ar putea face în România cu un miliard de euro, dacă banii aceştia ar fi efectiv confiscaţi, pentru că sunt hotărâri judecătoreşti definitive care au putere de lege, deci nu putem să discutăm dacă vrem să le executăm sau nu vrem să le executăm", a mai declarat şefa DNA.
Ea a mai arătat că există o tendinţă a inculpaţilor de a-şi deschide conturi în alte ţări: "Atunci când vorbim de indisponibilizarea bunurilor, noi nu ne-am limitat doar la bunurile care se află pe teritoriul României. Am observat în ultimii ani o tendinţă extrem de interesantă, şi anume aceea că inculpaţii obişnuiesc să-şi ascundă bunurile în străinătate ori în off-shore-uri sau să-şi cumpere proprietăţi pe teritoriul altor state sau să plece cu totul. Acest compartiment de investigaţii financiare care a fost înfiinţat în 2015 în DNA a acoperit şi această problemă, deoarece 2016 a fost primul an în care DNA a sechestrat şi bunuri aflate pe teritoriul altor state. Au fost sechestrate două proprietăţi în Franţa de peste 3,5 milioane de euro, au fost sechestrate două imobile în Spania de peste 500.000 de euro şi de asemenea au fost blocate anumite conturi în Cipru, Elveţia sau în Germania".
În ceea ce priveşte executarea hotărârilor definitive, şefa DNA a spus, potrivit Agerpres, că trebuie avut în vedere că procurorii indisponibilizează imobile, bani în cont, bijuterii, tablouri de valoare, lingouri de aur, care nu îşi pierd valoarea şi pot fi valorificate oarecum rapid.
Ea a precizat că România are o legislaţie care, din punctul său de vedere, în ceea ce priveşte recuperarea prejudiciilor, confiscarea extinsă, este suficient de clară, este suficient de previzibilă, însă problema pentru care banii nu intră efectiv în bugetul statului ţine de modul efectiv în care se execută aceste hotărâri judecătoreşti.
• ANAF: "Peste 400 de milioane de lei au fost recuperaţi din valorificarea bunurilor"
Directorul adjunct al Direcţiei Executări Silite Cazuri Speciale din ANAF, Toni Avram, a declarat, ieri, la o dezbatere la care a luat parte şi şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, că există impresia că Agenţia Fiscală nu are capacitatea de a retrage din conturi banii indisponibilizaţi, însă sunt mai multe aspecte care duc la activităţi suplimentare şi necesită mai mult timp şi mai multe resurse umane.
Reprezentantul ANAF a spus că la nivelul Direcţiei Executări Silite Cazuri Speciale sunt peste 20.000 de dosare de executare silită, derivate din hotărâri judecătoreşti, pronunţate în materie penală.
"Aceste creanţe provenite din săvârşirea de infracţiuni au un caracter cert ca şi sumă stabilită, dar un caracter incert ca sumă ce urmează a fi recuperată", a declarat Toni Avram în cadrul unei dezbateri pe tema recuperării prejudiciilor, organizată de Centrul de Investigaţii Media.
El a afirmat, potrivit News.ro, că există la nivelul societăţii impresia că Agenţia Fiscală nu poate retrage din conturi banii indisponibilizaţi, însă a explicat că sunt mai multe aspecte care duc uneori la activităţi suplimentare şi necesită mai mult timp şi mai multe resurse umane.
"S-a creat impresia că sunt indisponibilizate sume de bani în conturi şi Agenţia Fiscală nu are capacitatea de a le retrage din conturile debitorului şi de a-şi atinge prejudiciul. Nu, departe gândul de aceste aspecte. Sunt nişte măsuri asiguratorii instituite asupra unor bunuri în cursul urmării penale şi asupra unor sume de bani. Aceste măsuri asiguratorii nu conduc întotdeauna la recuperarea prejudiciului. Aici avem mai multe aspecte: bunurile sunt ipotecate în favoarea altor creditori, nu am primit niciun raport de evaluare", a explicat Avram.
El a spus că în hotărârile judecătoreşti nu sunt trecute datele de identificare ale debitorului, aceasta fiind o altă problemă.
"În hotărârile judecătoreşti nu sunt trecute datele de identificare ale debitorului, numai numele şi prenumele. Dacă dai căutare în baza de date din Evidenţa Populaţiei după nume şi prenume apar 1.000 de persoane. Nu sunt trecute CNP-uri. Menţionez aceste aspecte simple că ele conduc la o activitate în plus şi necesită implicare a resurselor umane şi ale timpului. Bunurile nu sunt administrate în cursul urmăririi penale. Nu sunt păzite imobilele sau realizate activităţi de administrare. Mai mult, societăţile comerciale care sunt responsabile civilmente, îşi desfăşoară procedura insolvenţei", a mai spus reprezentantul ANAF.
Toni Avram a adăugat că peste 400 de milioane de lei au fost recuperaţi din valorificarea bunurilor de la înfiinţarea direcţiei şi până în prezent: "Noi, ca activităţi de recuperare de la înfiinţare până în prezent, am recuperat peste 400 de milioane de lei din valorificări de bunuri. Numai în 2017 am pus 399 de măsuri asiguratorii dispuse de instanţă".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.03.2018, 02:17)
Super!
Imi aminteste de calcularea predjudiciului in cazul Vaghelie: val contracte ×20%=prejudiciu răsunător.
A fost recuperat ,nu?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.03.2018, 08:31)
Mai e putin de recuperat. Hahahaha. Femeia asta se umple de penibil pe zi ce trece.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.03.2018, 10:55)
Ai uitat sa adaugi ca daddy e un bugetar cinstit, prajitura.
Nu ti se ponteaza comentariul, hehe.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.03.2018, 11:06)
Daddy a intrat în politică din mediul de afaceri.
Iohannis a fost toată viața lui bugetar. Și a pierdut două imobile dobândite ilegal.
1.4. Răspuns pt 1.2 (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.03.2018, 11:55)
Ce are.....cu prefectura,si taica-tau cu subiectul articolului?
1.5. SI DE LATRA DACA ORICUM NU INTRA NIMIC? (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.03.2018, 12:14)
De ce latra Laura? De ce nu a intrat si nu intra nimic din cei peste 1 miliard de Euro?
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.03.2018, 13:20)
Ti-a cam sarit mustarul, belinel, pentru ca itibplace de mori adevarul :-) )))
1.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.6)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.03.2018, 14:58)
Pentru chiria încasată de Iohannis de la Raiffeisen Bank pe un imobil dobândit ilegal și, 10 ani mai târziu, confiscat?
2. WoooooooW
(mesaj trimis de anonim în data de 07.03.2018, 07:01)
Cum se poate ca in dosar sa nu figureze CNP? Este conditia nr 1 din cate stiu eu.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.03.2018, 08:33)
Sunt euro noi sau vechi? Lasa- neeee, lasa-neeee!
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.03.2018, 08:56)
vrajeala pentru fraieri
5. Dupa marele jaf
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 07.03.2018, 14:00)
practicat cu inalt patriotism aproape 30 de ani, indicat ar fi sa se puna capat si coruptiei si jafului. Recomandat ar fi ca jefuitorii sa se multumeasca cu "acumularile" facute , sa devina cetateni onesti si sa faca afaceri cinstite. Sa faca mari firme romanesti, macar la nivelul celor existente cindva in tara, sa faca ca prin activitatea lor onesta poporul si tara sa prospere. Iar daca nu inteleg aceasa necesitate si continua sa faca coruptia sa prospere, iar tara si poporul ei sa saraceasca, trebuie ca scurt, fara multa vorba, organele sa-i ia la intrebari cu privire la afacerea necurata, avere, venituri, impozite platite, si ce nu iese la socoteala confiscat, adica la fel cum se procedeaza in toate statele onorabile.
6. TRANSPARENȚĂ ??? PROBE ???
(mesaj trimis de anonim în data de 07.03.2018, 17:48)
LA STAT : TRILIOANE DE MICROFOANE, CAMERE,GPS - uri,PLASME PE PEREȚI și pistoale la 51% = MAMA SUCCESULI !!!
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.03.2018, 22:24)
Aproximativ un miliard de euro trebuie să intre în bugetul statului în urma investigaţiilor DNA, a declarat, ieri, procurorul şef al DNA,
Geaba checherez galceava, daca nema putirinta.....