Kremlinul contestă legitimitatea Maiei Sandu ca preşedinte al Moldovei

A.B.
Internaţional / 5 noiembrie

Kremlinul contestă legitimitatea Maiei Sandu ca preşedinte al Moldovei

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marţi că Maia Sandu nu poate fi preşedintele Republicii Moldova, pentru că la alegerile prezidenţiale nu a obţinut majoritatea voturilor din partea cetăţenilor care se află pe teritoriul ţării, iar scrutinul "nu a fost nici democratic, nici corect", potrivit Agerpres.

În acelaşi timp, Peskov a respins orice ingerinţă rusă în alegerile din Moldova şi a criticat Chişinăul pentru numrul secţiilor de vot din Federaţia Rusă. El a sugerat că relaţiile dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă nu se vor îmbunătăţi, având în vedere deteriorarea acestora după invazia rusă din Ucraina.

Peskov a evitat însă să spună direct dacă Kremlinul nu recunoaşte alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, menţionează Agerpres.

"În ceea ce o priveşte pe doamna Sandu, ştiţi că ea nu este preşedintele ţării sale, din câte înţelegem, pentru că majoritatea oamenilor din interiorul ţării nu au votat-o. Vorbim despre o societate foarte divizată. (...) În ceea ce priveşte actuala conducere moldovenească, se pare că îşi va continua activitatea. Până acum nu au manifestat interes pentru dezvoltarea unor relaţii bune cu ţara noastră. Dimpotrivă, chiar ei au fost iniţiatorii şi executanţii restrângerii cooperării. (...) Nu avem tendinţa de a privi perspectiva relaţiilor moldo-ruse prin ochelari roz", a declarat Dmitri Peskov, citat de Agerpres.

La alegerile prezidenţiale de duminică Maia Sandu a obţinut un al doilea mandat cu 55,33% din voturi, în timp ce contracandidatul său, Alexandr Stoianoglo, susţinut de socialiştii proruşi, a acumulat 44,67% din voturi. Această victorie a fost posibilă graţie voturilor din diaspora, , unde peste 80% dintre moldovenii plecaţi în străinătate au votat-o. Totuşi, pe teritoriul Republicii Moldova, Stoianoglo a obţinut 51,33% din voturi, iar Maia Sandu a adunat 48,67%, adaugă Agerpres.

Alegerile prezidenţiale, precum şi referendumul constituţional din 20 octombrie, s-au desfăşurat pe fundalul unui scandal de corupere electorală orchestrată de organizaţia criminală a oligarhului fugar Ilan Şor, care a mobilizat peste 130.000 de persoane pentru a influenţa votul, folosind fonduri de la PSB Bank, o bancă rusească sancţionată internaţional. Procurorii moldoveni estimează că numărul celor implicaţi ar putea depăşi 300.000 la finalul anchetei, iar până acum au fost identificaţi 39 de milioane de dolari care au circulat prin această reţea. Schema care a asigurat deschiderea a conturilor bancare la PSB Bank pentru cetăţenii Republicii Moldova a fost elaborată de serviciile speciale ruseşti, potrivit autorităţilor de la Chişinău.

Pe de altă parte, Moscova ripostează acuzând, la rândul ei, puterea de la Chişinău de manipularea alegerilor.

"Aceste alegeri nu au fost nici democratice, nici corecte. Şi au fost pline de manipulări, manipulări electorale", a subliniat marţi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, reproşând că sute de mii de moldoveni din Rusia nu putut vota. "Putem judeca obiectiv aceste alegeri. Sunt sute de mii de cetăţeni moldoveni - nu zeci de mii, sunt sute de mii, câteva sute de mii de cetăţeni moldoveni - care locuiesc în Federaţia Rusă şi putem spune că acestor cetăţeni nu li s-a dat posibilitatea de a-şi folosi votul", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de agenţia TASS. "Adică, de fapt, o parte foarte mare a populaţiei ţării nu a avut posibilitatea să voteze. Spre deosebire de acei cetăţeni moldoveni care lucrează în ţările europene. Acest lucru nu putea să nu aibă un impact asupra rezultatelor alegerilor, care, desigur, nu pot fi considerate corecte", a punctat Peskov.

Peskov a respins din nou orice ingerinţă rusă în alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, dar susţine că opoziţia moldoveană este supusă unor atacuri "absolut ilegale", confrom Agerpres.

"Nu a existat şi nu ar fi putut exista nicio ingerinţă rusă în alegerile prezidenţiale din Moldova, toate aceste acuzaţii nefondate nu sunt susţinute de nicio informaţie fiabilă", a spus purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse comentând acuzaţiile consilierului prezidenţial pentru securitate naţională de la Chişinău, Stanislav Secrieru.

"Nu a existat şi nu putea exista nicio ingerinţă. Noi nu suntem prezenţi în niciun fel în Moldova. Acolo, chiar şi opoziţia moldovenească este supusă unor atacuri absolut ilegale, presiuni, arestări, percheziţii şi aşa mai departe. Ce legătură are Federaţia Rusă cu acest lucru? Este o conduită foarte nedemocratică, autoritară a actualei conduceri moldoveneşti", a declarat Peskov. "Nu am avut nimic de-a face nici cu organizarea votului în interiorul Federaţiei Ruse. Iar faptul că au fost deschise doar două secţii de votare a fost, de asemenea, o decizie a autorităţilor moldoveneşti, nu are nimic de-a face cu noi", a declarat Peskov.

Moscova nu văd relaţiile cu Chişinăul "prin ochelari roz" după alegerile prezidenţiale din Moldova, a mai declarat marţi reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului. "În ceea ce priveşte actuala conducere moldovenească, se pare că ei îşi vor continua activitatea acum. Până în prezent, ei nu au arătat niciun interes în dezvoltarea unor relaţii bune cu ţara noastră. Dimpotrivă, ei au fost iniţiatorii şi executanţii tuturor acţiunilor de a restrânge orice interacţiune cu ţara noastră, de a organiza presiuni asupra mass-mediei noastre, de a steriliza domeniul informaţional în ţara lor, de a exclude orice flux informaţional din ţara noastră, ceea ce, bineînţeles, este o restricţie directă a drepturilor cetăţenilor lor de a primi diverse informaţii", a subliniat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, potrivit Agerpres, în condiţiile în care Moscova însăşi a îngrădit libertatea de exprimare şi a suprimat orice publicaţii critice, mai ales după invazia din Ucraina.

În plus, Kremlinul constată lipsa unei abordări constructive a Chişinăului faţă de soarta Transnistriei. Purtătorul de cuvânt a răspuns la o întrebare despre cum ar putea evolua soarta regiunii, având în vedere rezultatele alegerilor prezidenţiale din Moldova.

"Constatăm absenţa oricărei abordări constructive la Chişinău faţă de această problemă", a declarat Peskov.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a afirmat că cea mai mare parte a locuitorilor din Transnistria "nu a avut ocazia să-şi exercite dreptul de vot" şi a subliniat că transnistrenii nu sunt predispuşi să susţină guvernul actual de la Chişinău, relatează Agerpres.

"Afirmăm că locuitorii Transnistriei nu sunt înclinaţi să sprijine în niciun fel actuala conducere moldovenească. Aceasta este o problemă care necesită eforturi serioase, bazându-se exclusiv pe o abordare constructivă, pe care acum nu vedem să existe", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Dacă ar fi fost așa de bine in Rusia lui Putler, dacă ar curge numai lapte și miere pe străzile din St Petersburg și Moscova iar câinii ar umbla cu covrigi în coadă, atunci cei mai mulți tineri moldoveni ar fi preferat să meargă să studieze și să lucreze in Rusia lui Putler...și așa pro-rusul ar fi câștigat el cu o diferență de +20%.

    Insecta toxică Maia Sandu este ... fericită . Prostia, Frica și Naivitatea , ucid . Ne VEDEM ÎN VIITOR ! ....

    1. Rusia nu are viitor.

      Atat poti, atat zici! Hai ca ți-ai câștigat copeicile azi!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb