Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat, ieri, că desfăşurarea de trupe de către Rusia în ultimele zile în Belarus, ţară vecină cu Ucraina, este cea mai importantă realizată de Moscova de la încheierea Războiului Rece.
"Sunt aşteptate 30.000 de trupe de luptă, forţe pentru operaţiuni speciale Spetsnaz, avioane de vânătoare, inclusiv Suhoi-35, rachete Iskander cu capacitate duală şi sisteme de apărare aeriană S-400", a precizat Jens Stoltenberg într-o declaraţie de presă la sediul NATO în care a mai atras atenţia că este vorba despre "o gamă extinsă de capacităţi militare moderne".
Termenul "capacitate duală", folosit de Stoltenberg pentru a se referi la rachetele Iskander, descrie arme utilizate deopotrivă pentru conflict convenţional şi nuclear, notează Reuters.
"Toate acestea vor fi combinate cu exerciţiul anual al forţelor nucleare ale Rusiei", a adăugat el.
Secretarul general al NATO a evidenţiat unitatea aliaţilor după ce a purtat o convorbire telefonică cu premierul Ungariei, Viktor Orban, care s-a deplasat recent la Moscova unde s-a întâlnit cu preşedintele rus Vladimir Putin.
"Toţi aliaţii sunt de acord cu privire la importanţa dialogului (...)", a apreciat Stoltenberg într-un mesaj pe Twitter în care a adăugat că "a fost bine" să vorbească din nou cu Viktor Orban despre "criza creată de acumularea militară a Rusiei în apropierea Ucrainei".
În ceea ce priveşte trupele trimise în Belarus de autorităţile de la Kremlin, acestea au fost trecute în revistă, ieri, de Serghei Şoigu, ministrul rus al apărării, care a verificat pregătirile militarilor ruşi şi belaruşi în vederea exerciţiilor comune de luna aceasta.
Activităţile militare ale Rusiei sunt urmărite cu atenţie de Occident, în contextul tensiunilor legate de Ucraina. Concentrarea de trupe ruse la frontierele ucrainene a provocat îngrijorare privind o posibilă invazie.
În vederea exerciţiilor din 10-20 februarie, Rusia a dislocat efective şi echipamente militare neprecizate în Belarus, care are de asemenea graniţă cu Ucraina.
Amintim că în zona Donbas-Luhansk, la graniţa ruso-ucraineană, se află mobilizaţi aproximativ 120.000 de soldaţi ruşi cu tehnica şi echipamentele militare aferente.