"KTD Invest" a lansat un indice bursier de previziuni

Ingrid Zamfir
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 august 2004

Analiştii din piaţa de capital contribuie la realizarea unui indice de estimare a evoluţiei acţiunilor cotate la BVB

Societea de consultanţă "KTD Invest" a lansat, începînd cu data de 6 august, un sondaj săptămînal realizat cu sprijinul analiştilor principalelor companii de brokeraj cu privire la estimarea evoluţiei preţului de tranzacţionare pentru cele mai interesante societăţi listate la Bursa de Valori Bucureşti. Pentru aceasta au fost selectate 30 companii listate la Categoria I, Societăţile de Investiţii Financiare şi cele mai lichide societăţi din punct de vedere al tranzacţiilor listate la Categoria a II- a.

Analiştii societăţilor de brokeraj care participă la sondaj transmit electronic votul cu privire la estimarea evoluţiei preţului de tranzacţionare pentru emitenţii în cauză pentru săptămîna următoare. Pentru fiecare companie există cinci variante de vot, respectiv: 5 puncte pentru estimare de Creştere puternică, 4 puncte pentru Creştere, 3 puncte pentru Staţionare, 2 puncte pentru Scădere şi 1 punct pentru Scădere puternică.

Pe baza opţiunilor exprimate şi a puctajului acordat, societatea de consultanţă calculează indicele KTD pentru fiecare societate emitentă. Indicele estimează în acest fel, trendul pe care va evolua preţul acţiunilor respective pentru perioada următoare. De asemenea, "KTD Invest" prezintă şi o evoluţie a opiniei analiştilor.

Un alt sondaj realizat tot la sfîrşitul fiecărei săptămîni se referă la estimarea evoluţiei de ansamblu a pieţei bursiere pentru săptămîna care urmează. Şi aici este calculat un indice care să reflecte aşteptările analiştilor cu privire la evoluţia pieţei de capital.

"Intenţionăm ca pe viitor să lansăm un astfel de sondaj şi în rîndul investitorilor precum şi estimarea evoluţiei pieţei bursiere pe o perioadă mai lungă de timp", ne-a declarat Emil Ogica, vicepreşedinte al "KTD Invest".

Reprezentantul societăţii de consultanţă a mai adăugat faptul că prin acest sondaj vrea să vină în continuarea procesului educaţional realizat printre investitori şi de către "KTD Invest", avînd în vedere numărul extrem de redus al acestora în cadrul plasamentelor efectuate pe piaţa de capital. Scopul acestor sondaje este să ofere investitorilor informaţii cît mai complete şi diversificate referitoare la oportunitatea de a investi în titlurile listate pe piaţa de capital, a mai adăugat domnul Ogica.

Pentru această săptămînă analiştii estimează o evoluţie relativ stabilă a pieţei bursiere, chiar dacă indicele KTD privind evoluţia globală s-a apreciat uşor de la 2,89 pentru săptămîna 9 - 13 august la 3,17 pentru săptămîna curentă. Analiştii cred în stabilizarea preţurilor de tranzacţionare pentru 24 dintre cei 30 emitenţi monitorizaţi, iar pentru 6 societăţi aşteaptă o creştere uşoară. Dacă în săptămîna precedentă, pentru "Amonil" Slobozia şi cele 5 Societăţi de Investiţii Financiare a fost estimată o evoluţie stabilă a preţului, pentru această săptămînă analiştii aşteaptă o uşoară creştere a cursurilor.

Societăţile care au fost depunctate în această săptămînă, respectiv de la categoria societăţilor cu creştere uşoară a preţului la evoluţie stabilă sînt: "BRD Groupe Societe Generale" de la 3,56 (creştere uşoară) la 3,08 (staţionare), "Impact" Bucureşti de la 3,67 la 2,83 şi "Rulmentul" Braşov de la 3,67 la 3,42.

Pentru această săptămînă analiştii estimează cele mai bune evoluţii ale preţului de tranzacţionare pentru: "SIF Moldova" (valoare indice 3,67) şi "SIF Oltenia" (valoare indice 3,67) iar la polul opus se află "Banca Transilvania" (indice 2,67) şi "Rompetrol Rafinare Constanţa" (indice 2,58). Se observă cum pentru primele 2 şedinţe de tranzacţionare estimările analiştilor s-au adeverit însă aceste opinii nu constituie recomandări de a cumpăra sau vinde, ci mai degrabă informaţii ce ar trebui să-i ajute pe investitori să ia o decizie cît mai informată în cadrul procesului investiţional şi nu pot garanta un profit cert.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb