LA 30 NOIEMBRIE 2007 Nivelul activelor nete ale SIF - 3,32 miliarde euro

UNOPC
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 decembrie 2007

La finele lunii noiembrie, nivelul cumulat al activelor nete SIF a ajuns la peste 11,61 miliarde lei, ceea ce reprezintă o diminuare cu 5,1% faţă de luna anterioară, însă sporul acumulat de la începutul anului nu a coborât sub 50%. Exprimat în moneda euro, nivelul activelor nete de la finele acestei luni a fost 3,320 miliarde euro, nivel cu 9,5% inferior celui atins la finele lunii octombrie.

Urmărind evoluţia activelor nete pe fiecare din cele cinci SIF, putem constata că în luna raportată nu se mai înregistrează creştere de activ net deoarece toate cele cinci SIF au înregistrat diminuări ale activelor nete, diminuări cuprinse în intervalul 3,8% (SIF Transilvania) şi 6,5% (SIF Muntenia).

Urmărind evoluţia activelor nete pe întreaga perioadă scursă de la începutul anului, se observă, cum era şi firesc după rezultatele din noiembrie, că această creştere s-a temperat şi a condus la diminuarea rezultatelor înregistrate în luna anterioară, astfel că SIF Transilvania cu 76,4% creştere în anul acesta îşi păstrează poziţia fruntaşă, urmată find de SIF Muntenia cu 68,9%. Celelalte SIF înregistrează creşteri cuprinse în intervalul 32,7% (SIF Moldova) şi 39,8% (SIF Oltenia). Urmărind evoluţia activelor nete în valoare absolută se poate constata că SIF Oltenia rămâne lider cu 2,79 miliarde lei, urmat la mică distanţă de SIF Transilvania cu 2,76 miliarde lei.

Privind evoluţia din luna raportată a valorii unitare a activului net, se constată că aceasta se suprapune liniei urmate de activele nete, astfel că toate SIF înregistrează diminuări în raport cu valorile înregistrate în luna anterioară.

Privind evoluţia v.u.a.n. de la începutul anului, pe prima poziţie rămâne SIF Muntenia cu o apreciere cu 68,9%, urmată de celelalte SIF, excepţie Transilvania, care înregistrează creşteri pe intervalul 32,7%-39,9%. SIF Transilvania care urmare alocării acţiunilor gratuite de acum câteva luni prezenta o reducere semnificativă a v.u.a.n., nu a reşusit să recupereze din terenul pierdut, ajungând ca faţă de nivelul înregistrat la finele anului 2006 s-o despartă încă 11,8 procente.

Urmărind evoluţia preţurilor de închidere pe parcursul lunii noiembrie, constatăm că toate cele cinci SIF înregistrează diminuări faţă de luna anterioară, acestea find cuprinse în intervalul -8,8% la SIF Oltenia şi -16% la SIF Muntenia. Raportate la preţurile de închidere înregistrate în decembrie 2006, valorile din luna noiembrie consemnează creşteri în anul 2007 de 14,1% la SIF Muntenia şi 11,9% la SIF Oltenia, celelalte trei SIF înregistrând diminuări cuprinse în intervalul -3,1% (SIF Moldova) şi -28,2% la SIF Transilvania.

Privind în structura activelor, constatăm că la finele lunii raportate, investiţiile financiare pe termen scurt, care reprezintă peste 80% din total active, au cunoscut pe ansamblul SIF o diminuare cu 5,5%, de la 10,175 miliarde lei la 9,614 miliarde lei.

Din acestea, tot cu -5,5% au suferit corecţie şi acţiunile cotate care deţin de altfel o pondere de 80,3% din total active. În rest, celelalte componente ale acestei categorii de investiţii înregistrează reduceri astfel: -4,6% la acţiunile necotate, -4,8% la obligaţiile corporatise şi -9% la investiţiile în titluri OPCVM/AOPC. Singurele instrumente din această categorie care nu au suferit corecţii rămân obligaţiunile municipale, care înregistrează chiar o creştere cu 0,5%.

Privită pe fiecare SIF în parte, evoluţia investiţiilor pe termen scurt în luna raportată se remarcă faptul că SIF Muntenia şi SIF Moldova înregistrează corecţii cu 7,3% şi respectiv 6,3%, urmate de SIF Banat-Crişana cu -5,7%, SIF Transilvania cu -4,6% şi SIF Oltenia cu-4,2%.

Investiţiile SIF în industria OPCVM/AOPC, făcute în special în fonduri de acţiuni sau diversificate, urmând trendul bursier din luna raportată, au înregistrat şi ele corecţii, astfel că faţă de finele lunii anterioare volumul total al acestor investiţii înregistra o diminuare cu 8,5%, coborând de la 24,9 milioane lei la 22,8 milioane lei la finele lunii noiembrie. Ponderea în activele nete se menţine însă în limitele înregistrate la începutul anului, adică în jurul a 0,2%. Din totalul de 22,8 milioane investiţii în titluri OPCVM/AOPC, SIF, Muntenia continuă să aibă cea mai mare deţinere, cu peste 13,1 milioane lei, urmată de SIF Moldova cu 4,6 milioane lei, SIF Oltenia cu 4,1 milioane lei şi SIF Banat-Crişana cu 0,7 milioane lei.

Plasamentele în titluri de stat, ca şi cele în certificate de depozit, se menţin în continuare la nivel zero. În ceea ce priveşte volumul plasamentelor în depozite bancare pe ansamblul SIF, acesta era la finele lunii raportate de 300 milioane lei, adică cu circa 14% mai puţin decât în luna anterioară, ceea ce reprezintă tot circa 2,5% din total active SIF.

Obligaţiunile municipale şi corporative existente în portofoliile SIF au rămas în limite asemănătoare cu cele din luna anterioară, adică 46 milioane lei obligaţiunile corporatiste şi 2,8 milioane lei cele municipale.

În luna raportată nivelul de capitalizare înregistrat pe ansamblul SIF a fost de 9,69 miliarde lei, sau 2,7 miliarde euro, ceea ce înseamnă că este inferior nivelului activelor nete cu circa 16,5% şi cu aproape 11,5% inferior nivelului atins în luna anterioară.

Evoluţia preţului de închidere (de avut în vedere luna mai când SIF Transilvania anunţa creşterea numărului de acţiuni şi implicit scăderea valorii acestora prin acordarea de acţiuni gratuite), a fost în luna raportată negativă pentru toate SIF, corecţiile înregistrate find cuprinse în intervalul 8,8% la SIF Oltenia şi 16,0% la SIF Muntenia.

În luna noiembrie, ca şi în luna anterioară, acţiunile tuturor celor cinci SIF s-au tranzacţionat cu discont-uri cuprinse între 23,2% la SIF Muntenia şi 8,6% la SIF Moldova.

Nivelul profitului înregistrat pe total SIF la finele lunii septembrie a.c. a fost de 464,1 milioane lei, mai mare decât luna anterioară cu 4,6% şi de 132,7 milioane euro, exprimat în moneda europeană. Trei SIF, şi anume Oltenia, Transilvania şi Banat-Crişana, ocupă primele trei poziţii cu niveluri de profit de peste 110 milioane lei la finele lunii noiembrie.

În luna noiembrie, SIF Moldova şi SIF Muntenia au avut cea mai mare lichiditate, în această perioadă tranzacţionându-se pe fiecare din ele 9,04%, respectiv 5,56% din capitalul lor social, în cuantumul a 16.786 tranzacţii realizate pe SIF Moldova şi 16.465 tranzacţii pe SIF Muntenia.

Din punct de vedere al numărului de tranzacţii realizate, SIF Transilvania a prezentat cel mai mic interes pentru investitori, pe acest titlu având loc în luna noiembrie 14.006 tranzacţii ce au însumat 2,74% din capitalul social.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb