Preţul carburanţilor creşte din nou, în aceste zile, la doar cinci săptămâni de la ultimele scumpiri care au avut loc la benzină şi motorină.
Prima companie care a anunţat, ieri, noi creşteri de tarif la carburanţi a fost "Petrom", care a majorat preţul de referinţă al benzinelor comercializate în staţii proprii cu 12 bani/litru şi pe cel al motorinelor cu nouă bani/litru. Potrivit anunţului "Petrom", aceste măriri au loc ca urmare a evoluţiei cotaţiilor internaţionale la produsele petroliere.
Compania menţionează că este consecventă în aplicarea unei politici de preţuri care se bazează pe cotaţiile internaţionale ale benzinei şi motorinei. În plus, spun reprezentanţii "Petrom", preţurile sunt influenţate de politica fiscală şi de competiţia de pe piaţa locală: "De la începutul acestui an până în prezent, pe fondul creşterii accentuate a cotaţiilor la ţiţei, cotaţiile Platts exprimate în lei au crescut cu 10% la motorină şi cu 17% la benzină. În acelaşi interval, preţurile < Petrom > la benzină şi motorină au crescut cu 5%, deci a fost preluată numai o parte din creşterea cotaţiilor internaţionale".
Mariana Gheorghe, directorul general al companiei, a declarat, acum două zile, că "Petrom" va continua politica de creştere moderată a preţurilor, ţinând cont de principiile de piaţă pe baza cotaţiilor internaţionale şi a fiscalităţii. Potrivit domniei sale, în acest an, preţul mediu al ţiţeiului va depăşi 100 de dolari pe baril.
Ultimele creşteri ale preţurilor la pompă, cu 3%, respectiv 9 bani pe litru, în lanţul de benzinării "OMV Petrom", au avut loc în ziua de 12 ianuarie 2012.
În aceeaşi perioadă, şi ceilalţi mari jucători din piaţă au majorat preţurile carburanţilor - a doua zi după anunţul "Petrom" referitor la creşterea tarifelor la carburanţi.
Nici de data aceasta mişcarea nu a fost făcută în acelaşi timp de toţi jucătorii din domeniu.
Ieri, până la închiderea ediţiei, nici la "Rompetrol" şi nici la benzinăriile MOL nu avuseseră loc modificări de preţ.
Reprezentanţii MOL ne-au declarat, însă, că, în aceste zile, urmează majorări de preţ şi în lanţul lor de benzinării: "Noi achiziţionăm petrol şi de pe piaţa internă şi din Ungaria, dar depindem de rafinăriile din România, ţară care este net importatoare de motorină şi net exportatoare de benzină. De aceea, preţul carburanţilor la pompă este un preţ internaţional, întrucât este format pe baza unor cotaţii internaţionale".
Se pare că mişcările din piaţă şi contextul internaţional vor avea efecte şi asupra preţurilor carburanţilor practicate de "Rompetrol".
Reprezentanţii "Lukoil" nu ne-au spus, până la închiderea ediţiei, dacă vor scumpi şi ei benzina şi motorina.
Indicele Ural al preţului mediu la ţiţei a fost, anul trecut, de 109,6 dolari pe baril, cu 40% mai mare faţă de 2010, cotaţiile Platts la motorină crescând cu 35%, iar cele la benzină - cu 29%.
1. nesimtire
(mesaj trimis de dana în data de 24.02.2012, 08:55)
nesimtire maxima cu cresterea preturilor la carburanti!
nu ziceau ei ca a scazut cererea de benzina si a crescut cea de motorina? pai atunci de ce nu ieftinesc benzina? ia verificati declaratiile. as mai vreaun articol documentat. la formarea preturilor importanta este si cererea pietei.
1.1. piata?! (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de obama în data de 24.02.2012, 10:00)
in conditiile in care "piata" este doar aparenta, iar "competitia" pe piata carburantilor este o intelegere de tip cartel, tind sa cred ca nu ii intereseaza cererea si satisfacerea cumparatorilor, ci asa cum s-a vazut recent, profiturile record...
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.02.2012, 10:33)
"Profituri" este cuvintul folosit in mileniul 3, pentru anticul "jaf", iar "cumparator", in locul lui "sclav".
Deoarece autoritatile de supraveghere a pietei nu existau in antichitate, ele nu au nici un rol, astazi.
2. petrom si jaf
(mesaj trimis de razasul în data de 24.02.2012, 11:22)
si uite asa, petrom care jefuieste buzunarele romanilor fara nici un fel de scrupule, ii va jefui si pe bursa, unde, fraierii jefuiti la "pompa de benzina" vor fi indemnati sa investeasca in propriul lor jefuitorul, dupa care, prin aranjamente de culise bine regizate pe bursa romaneasca, pretul actiunilor vor scadea, invedtitorii alarmati vor vinde si, ... asa vor fi jefuiti fraierii de .. 2 ori de, "jefuitori ai romanilor".
3. scumpire? jaf.
(mesaj trimis de TONY în data de 24.02.2012, 20:01)
in capitalism nu exista politica de preturi.vrei sa elimini de pe piata o firma? nu mai cumpara de la petrom.si o paste falimentul.sau scade preturile.alta solutie nu este.