LA NOUĂ LUNI 1,24 miliarde lei - impozitul pe profit al băncilor de la noi

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 23 noiembrie 2018

1,24 miliarde lei - impozitul pe profit al băncilor de la noi

Băncile din ţara noastră au plătit 1,24 miliarde lei impozit pe profit, în primele nouă luni din acest an, după cum ne-a transmis, ieri, Banca Naţională a României (BNR).

Conform datelor furnizate de banca centrală, profitul brut înregistrat de sis­temul nostru bancar a ajuns la recordul de aproape 7 miliarde lei, rezultatul net al exerciţiului depăşind suma de 5,7 miliarde lei.

Veniturile din dobânzi ale instituţiilor de credit care activează pe piaţa autohtonă au fost mai mari de 12,22 miliarde lei, în timp ce cheltuielile cu dobânzile au fost de circa 2 miliarde lei.

Analistul financiar Aurelian Dochia ne-a spus, zilele trecute, că, în acest an, au crescut marjele băncilor: "Acestea şi-au permis să întârzie creşterea dobânzilor la depozite, în timp ce dobânzile la credite au crescut, odată cu majorarea ROBOR şi a ratei dobânzii cheie. Dobânzile încasate la depozite au rămas jos pentru că băncile aveau rezerve substanţiale de lichiditate. Acum, unele bănci au început să dea semne că vor să atragă noi depozite, prin creşterea dobânzilor aferente. În aceste condiţii, vor mai scădea şi marjele băncilor".

Conform domnului Dochia, o parte din profitul băncilor vine şi din provizioane, deşi câştigul din acest segment a scăzut, anul acesta, fiind vândute mai puţine provizioane decât anul trecut.

În perioada analizată, veniturile nete din comisioane au fost mai mari de 3 miliarde lei.

Profitul operaţional al băncilor de la noi s-a cifrat, în perioada ianuarie-septembrie, la peste 7,35 miliarde lei.

Din totalul celor 35 de bănci din România, 27 au fost pe profit şi 8 au înregistrat pierderi.

Valoarea brută a creditelor acordate clienţilor nebancari a fost de aproape 260 de miliarde lei, în timp ce depozitele clienţilor nebancari au fost de circa 340 miliarde lei.

Dinamica creditării este mai bună în acest an faţă de anii trecuţi, pe un fond de creştere a dobânzilor şi de reversare a provizioanelor, este de părere Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fis­cal. În opinia domniei sale, noile norme ale BNR privind condiţiile de creditare nu vor influenţa foarte mult acest segment, efectele lor fiind mai mult neutre decât negative.

Totalul activelor nete ajunge la 445,2 miliarde lei, dintre care activele cu capital privat se ridică la 91,9%. Instituţiile cu capital străin deţin active în pondere de 74,8% din total. Rentabilitatea activelor totale (ROA) se ridică la 1,76%, iar indicatorul de solvabilitate se cifrează la 19,97%. Raportul dintre creditele acordate şi depozitele atrase este de 76,43%. Rata creditelor neperformante la nivelul sis­temului bancar, după primele nouă luni ale anului, se ridică la 5,56%, potrivit definiţiei Autorităţii Bancare Europene.

În ţara noastră, funcţionează 5.214 unităţi bancare, care totalizează 55.254 de angajaţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb