LA PÂINE, PE UN TVA DE 19%, Statul pierde de trei ori mai mult decât colectează

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 9 iulie 2009

Reprezentanţii procesatorilor arată că fără reducerea TVA în sector, evaziunea fiscală la cereale va rămâne, în continuare, la fel de mare.

Reprezentanţii procesatorilor arată că fără reducerea TVA în sector, evaziunea fiscală la cereale va rămâne, în continuare, la fel de mare.

Un raport al ANAMOB arată că, pe un TVA de 19% la pâine, statul are încasări anuale de circa 539,8 milioane de lei şi pierderi de peste 1,6 miliarde lei

Pentru combaterea evaziunii fiscale în domeniul agro-alimentar - fenomen ce păgubeşte bugetul de stat cu circa două miliarde euro - instituţiile statului au iniţiat, recent, o serie de acţiuni de control pe filiera cerealelor, însă rezultatele nu sunt deloc spectaculoase.

Inspectorii au dat, până în prezent două avertismente scrise, trei amenzi în valoare de 2.600 lei şi au confis­cat 300 de kilograme de făină - toate acestea pe o piaţă în care tranzacţiile se fac la negru în proporţie de peste 70%.

Producătorii şi procesatorii susţin că agenţii economici care fac afaceri la negru au găsit, şi de această dată, soluţia să fenteze organele de control ale statului.

Procesatorii ne-au precizat: "După cum ştim, inspectorii au început controalele, însă cei care fac afaceri la negru se dovedesc ingenioşi. În drumul spre Constanţa, de unde marfa ar trebui să plece la export, în apropriere de Feteşi, sunt zilnic cozi interminabile de tiruri care nu circulă atâta vreme cât inspectorii îşi desfăşoară activitatea. Ei aşteaptă pauza de masă a inspectorilor şi în acest răstimp trec liniştiţi şi îşi văd de drum. Dacă inspectorii le dau bătăi de cap, găsesc ei o metodă de înţelegere cu aceştia. Marţi erau 60 de tiruri în apropiere de Feteşti care aşteptau pauza de masă a inspectorilor ca să poată să circule liniştiţi spre Portul Constanţa".

TVA 6%, piaţă neagră 0%

Reprezentanţii procesatorilor arată că fără reducerea TVA în sector, evaziunea fiscală la cereale va rămâ­ne, în continuare la fel de mare, în pofida tuturor acţiunilor de control ale statului.

La întrebările presei, ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, a precizat că această problemă a rămas, în continuare la stadiul de discuţii. Cert este că, din semnalele ministerului, TVA redusă va fi aplicată la pâine brută, carnea de pasăre necongelată şi laptele nepasteurizat.

Un raport al Asociaţiei Naţionale a Industriilor de Morărit şi Panificaţie din România (ANAMOB), intrat în posesia noastră, (ce a fost înaintat Guverului, Ministerului Agriculturii şi Ministerului de Finanţe) arată că statul, pe un TVA de 19% la pâine, va avea încasări anuale de 539,898,818 lei şi pierderi de trei ori mai mari, de 1,626,919,909 lei pe an.

Acelaşi raport arată că pe un TVA redus la 9%, piaţa neagră îşi va diminua ponderea la 20%, paguba la buget ar fi de 788.792,455 lei pe an, iar TVA-ul încasată suplimentar ar fi de 248,893,636 lei pe an.

Însă varianta cea mai vehiculată este reducerea TVA la pâine la 6%. În acest caz, confrom sursei citate, piaţa neagră va avea o pondere de 0%, TVA-ul neîncasat ar fi de numai 589,164,545 lei, iar valoarea TVA vărsată la buget ar creşte cu 49,265,727 lei anual.

"Doar cu inspecţii, fără reducerea TVA la pâine nu vom reuşi să combatem evaziunea fiscală", au conchis procesatorii.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. 1.se inffinteaza o firma fantoma, numai pt o recolta; 2. se achizitioneaza cereale declarate ca fiind de la pers fizice; 3. se emit facturi catre alte firme, tot comerciante de cereale, cu tva colectata pe ele; 4. acestea din urma revand cerealele catre exportatori, tot cu facturi si avize in regula; 5. exportatorul, care nu prea are cum sa nu stie despre ce e vorba, vireaza banii, inclusiv tva (chiar si in avans, daca are incredere in filiera), primeste marfa si factureaza la extern cu tva zero (scutire), iar tva aferenta marfii in cauza devine deductibila (adica se recupereaza de la stat); 6. dupa ce primeste banii, intermediarul "legal", vireaza pretul (inclusiv tva) facturat lui de firma fantoma (si are tva colectat = tva deductubil), iar firma fantoma nu vireaza nici o tva la stat, ca de-aia e fantoma => recapitulare : exportatorul primeste tva de la stat (pe care l-a virat furnizorului sau odata cu pretul) iar statul nu incaseaza de la firma fantoma tva pe care a rambursat-o exportatorului, ADICA STATUL E DEVALIZAT PT CA DESI NU INCASEZAZA NIMIC, DA SI DIN BUZUNAR! 7. DACA, DE EX, RAPITA (CEA MAI SCUMPA CEREALA) COSTA ACUM 250 EURO/TO IN PORT, IAR O MASINA POATE INCARCA LEJER 20 TONE, TVA AFERENTA MARFII DIN MASINA E ~ 1.000 EURO, IAR CUM O FIRMA FANTOMA MICA POATE "DUCE" CHIAR SI 100 MASINI PE LUNA, REZULTA CA POATE SCOATE NUMAI DIN TVA, LA PRETURILE ACTUALE, LEJER, 200.000 EURO PE RECOLTA/ANUAL! ASTA PT CA TVA E DE 19%, IN TIMP CE DIFERENTA DINTRE PRETUL REAL DIN CAMP SI CEL DIN PORT NU E MAI MARE DE 20% SI DIN EA TREBUIE ACHITATE ALTE CHELT, PRECUM CELE CU TRANSPORTUL => TENTATIA DE A "CASTIGA" DIN TVA E F. MARE, SI, DE FAPT, PRINCIPALA EXPLICATIE PT EXISTENTA PUZDERIEI DE FIRME COMERCIANTE DE CEREALE! E GREU DE CREZUT CA UN ASEMENEA CIRCUIT A APARUT SI S-A DEZVOLTAT DIN "PROSTIA" CELOR CARE FAC LEGILE => EL NU E DECAT O ALTA MODALITATE PRIN CARE S-AU ACUMULAT AVERI, INCLUSIV, DACA NU CUMVA IN PRIMUL RAND, IN CURTILE "POLITICIENILOR".

    1. IN MOD SIGUR IN BURTILE (era sa scriu curtile) POLITICIENILOR. 

      ei sunt primii si cei mai mari sforari, insasi reglementarile sunt facute in asa fel incat acolitii lor sa poata castiga si trisa, in mod "legal".

      Indiferent care vor fi la pupitru, masinaria va functiona (pentru ei). 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb