• Traian Băsescu: "Este intolerabil să mai discutăm astăzi de o justiţie care ar mai putea fi influenţată de oameni politici"
• Călin Popescu Tăriceanu: "Dincolo de speculaţii nu există nici un fel de ingerinţă din partea Guvernului sau a mea ca Premier în justiţie"
Bancurile la adresa Preşedintelui au început să apară, iar cel care îl ia la mişto pe "apărătorul justiţiei" este tocmai Călin Popescu Tăriceanu. Şeful Executivului a răspuns în faţa procurorilor într-o manieră inedit de îndrăzneaţă atacurilor lui Traian Băsescu cu privire la "ordonanţa ce viza acordul cu Elveţia în care se ofereau condiţiile atribuirii de contracte în sectorul energetic fără licitaţie". Preşedintele a spus că a primit atunci "o replică nepoliticoasă", pentru ca după aceea să fie anulată ordonanţa şi să se constate că de fapt aşa se negociase. Domnia sa a catalogat proiectele de circa 1 miliard de euro ce urmau să fie încredinţate, fără licitaţie, unei firme elveţiene drept "un accident la nivelul Guvernului".
Replica şefului Guvernului poate fi considerată de Preşedinte drept o altă "replică nepoliticoasă" deoarece "în bancul cu Ivan Ivanovici, Volga era doar bicicletă, şi nu i s-a dat, ci i s-a luat", după cum s-a amuzat Călin Popescu Tăriceanu. Domnia sa a continuat, spunînd că "acea ordonanţă nu era de fapt ordonanţă, ci Hotărîre de Guvern care aproba un acord de cooperare cu Elveţia, iar în interiorul acordului nu este vorba de nici un fel de contract comercial".
Acordul în cauză a fost sus-pendat săptămîna trecută prin HG. Acesta putea activa clauza de salvgardare în cazul ţării noastre în domeniul Concurenţei. Codruţ Şereş, ministrul Economiei şi Comerţului, a invocat atunci o greşeală de traducere a sintagmei "single tendering" care, în opinia domniei sale înseamnă "o singură licitaţie" şi nu "ofertă unică".
Contrele dintre Cotroceni şi Victoria au continuat pe tema ingerinţei politicului în justiţie, temă care îl vizează pe Premier în dosarul "Rompetrol". Tăriceanu i-a telefonat anul trecut lui Ilie Botoş, Procurorul General al României să se informeze cu privire la stadiul anchetei în care este implicat omul de afaceri Dinu Patriciu, bun prieten al Premierului. Traian Băsescu a reactivat bănuielile existente în presă cu privire la încercarea şefului Executivului să influenţeze mersul anchetei, din moment ce a afirmat că "orice intervenţie politică la nivel central sau local asupra procurorilor trebuie făcută publică şi nimeni nu are dreptul să influenţeze activitatea procurorilor sau a judecătorilor". Şeful statului a încurajat în acest fel acţiuni similare cu cea a lui Ilie Botoş care a semnalat în presă discuţia avută cu Călin Popes-cu Tăriceanu.
În replică, Premierul a spus că "dincolo de speculaţii şi interpretări ale unor situaţii sau vorbe nu a existat nici un fel de ingerinţă din partea Guvernului sau a mea ca Prim-ministru în activitatea procurorilor". Mai mult, domnia sa crede că prin măsurile luate s-a încercat acordarea unei independenţe sporite procurorilor faţă de superiorii ierarhici, a protejării dosarelor la care aceştia lucrează şi o sporire a schemei de personal.
În timp ce Traian Băsescu vede evoluţii considerabile la nivelul Parchetului General şi la nivelul Parchetelor din teritoriu în raport cu ultimii ani, Călin Popescu Tăriceanu consideră că procurorii "au responsabilitatea de a-şi consolida credibilitatea". Şeful statului vede o îmbunătăţire a actului de justiţie la nivelul Parchetului, chiar dacă "justiţia va funcţiona cînd ceea ce încep Parchetele se va reflecta în hotărîrile instanţei". Pe de altă parte, Primul-minis-tru nu vede cu ochi buni "aşa-zisele informaţii care apar din surse judiciare şi care premerg comunicarea oficială pe care Ministerul Public trebuie să o facă".
Faptul că la începutul anului Premierul şi Monica Macovei, ministrul Justiţiei, criticau activitatea procurorilor şi a Consiliului Superior al Magistraturii pe care îi vedea resposabili de periclitarea şanselor de aderare la UE, nu l-a împedicat pe Traian Băsescu să ia acum apărarea procurorilor. "Nu dumneavoastră aţi făcut împroprietăriri ilegale prin hotărîri judecătoreşti, nu dumneavoastră aţi dat verdicte după devalizarea Bancorex, nu dumneavostră aţi constatat nevinovăţii în mai multe acte de corupţie", consideră şeful statului, referindu-se la procurori. Din acest motiv, Băsescu crede că scăderea credibilităţii justiţiei este cauzată de faptul că "în instanţe încă avem un grad ridicat de corupţie".
Discursurile celor doi oameni politici se înscriu în clasica de acum dispută dintre două instituţii care îşi tranşează interese politice sau de altă natură în detrimentul interesului public. Cu toate acestea, dialogul pe contre a evidenţiat un Premier mai "proaspăt", cu chef de glume şi care nu mai poate fi pus în umbră de un Preşedinte care a venit ieri cu un discurs oarecum învechit. Traian Băsescu a frizat populismul şi a lovit în acelaşi monstru al intereselor de clan pe care nu îl dezvăluie niciodată. Călin Popescu Tăriceanu nu a surprins decît prin atitudine - una mult mai sigură pe sine. Cine cîştigă din toate astea?