LA ŞAPTE ANI DUPĂ CRIZĂ Obligaţiunile subprime, garantate prin credite, se întorc sub un alt nume

Ziarul BURSA #Internaţional / 29 ianuarie 2015

Obligaţiunile subprime, garantate prin credite, se întorc sub un alt nume

Obligaţiunile subprime, garantate prin credite ipotecare, se întorc pe piaţă sub un alt nume, la şapte ani de la declanşarea crizei financiare care s-a extins rapid din SUA în întreaga lume, relatează Bloomberg.

Fondul de hedging Seer Capital Management, compania de administrare de active Angel Oak Capital şi grupul financiar australian Macquarie Group se numără printre companiile care cumpără credite acordate unor împrumutaţi care nu se califică, din diverse motive, pentru ipoteci tradiţionale, garantate prin programe guvernamentale. Aceste companii intenţionează să includă astfel de credite în obligaţiuni pe care să le vândă investitorilor în acest an.

Analişti ai JPMorgan Chase anticipează că în acest an ar putea fi efectuate tranzacţii de acest fel în valoare de până la 5 miliarde de dolari, în timp ce Nomura Holding estimează 1-2 miliarde de dolari.

Firmele de investiţii vor să revigoreze piaţa acestui tip de obligaţiuni fără să repete greşelile care au alimentat criza imobiliară din SUA, care a lovit apoi economia mondială. De această dată, companiile financiare vor suporta cea mai mare parte a riscurilor, spre deosebire de felul în care băncile şi alţi emitenţi de pe Wall Street au transferat riscurile, înainte de criză.

Seer Capital şi Angel Oak preferă termenul nonprime pentru împrumuturile care se apropie de practicile folosite pentru creditele subprime.

"Termenul subprime este un cuvânt murdar în aceste zile, ceea ce vede toată lumea este o cutie a creditelor care s-a micşorat atât de mult încât există mulţi potenţiali împrumutaţi care nu sunt acceptaţi", a spus John Hsu, director pentru pieţe de capital la Angel Oak, potrivit Mediafax.

Redeschiderea acestui segment de piaţă ar putea reduce costurile suportate de populaţie şi să extindă creditarea mai riscantă, contribuind la redresarea pieţei imobiliare. Produsele cele mai periculoase create prin procedeul instrumentelor financiare garantate prin împrumuturi aduc şi cele mai mari câştiguri, oferind companiilor, de la fondurile de investiţii la trusturile de investiţii imobiliare o cale de a-şi creşte veniturile, în condiţiile în care băncile centrale au redus dobânzile pentru a susţine creşterea economică.

"Merg la conferinţe unde sunt investitori spun că vor astfel de active", a declarat Michael Kime, director operaţional la compania financiară W.J. Bradley Mortgage Capital.

Piaţa obligaţiunilor garantate prin împrumuturi a fost în letargie de la declanşarea crizei. Anul trecut au avut loc tranzacţii de acest tip în valoare de doar 8,8 miliarde de dolari, toate fiind cu obligaţiuni garantate cu cele mai sigure credite ipotecare (prime credit).

În timpul boom-ului imobiliar din perioada 2005-2007, au fost emise obligaţiuni garantate prin ipoteci în valoare de peste 2.000 de miliarde de dolari. Totodată, au fost vândute, potrivit datelor Inside Mortgage Finance, obligaţiuni garantate cu împrumuturi ipotecare din categoria prime credit în valoare de 680 de miliarde de dolari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb